Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

A versenyképességen és a géptámogatáson a hangsúly

A mezőgazdasági termékek feldolgozását és értékesítését segítő Mezőgazdasági termékek értéknövelése című támogatás újra igényelhető az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA).

Módosult a géptámogatások kifizetési kérelmeinek beadási határideje.

A pályázat vidéki nyertesei hét év alatt 1300 milliárd forintot használhatnak fel az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében.

A gazdák október 20. és november 30. között fordulhatnak támogatási kérelmeikkel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kirendeltségeihez. A támogatás a halászati termékekre nem vonatkozik.

A három célterület közül az első a versenyképesség javítását és a termékszerkezet átalakítását szolgálja. Ide sorolható például egy hűtőház építése, új mezőgazdasági gépek vásárlása. A második célterület a vállalkozás korszerű működésének feltételeit finanszírozza: az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítását, az energiafelhasználás racionalizálását, az üzemirányítás korszerűsítését. A harmadik célcsoportban az állattartó és feldolgozóüzemek új vágópontok létrehozására vagy a már meglévő korszerűsítésére pályázhatnak. A gépek beszerzésénél az október 13-án lezárt, ˝Élelmiszer-ipari gépek és technológiai berendezések˝ elnevezésű katalógusban szereplő, első üzembe helyezésű gépek, technológiai berendezések megvétele támogatható.

A mezőgazdasági termelők jogosultsági feltételei között szerepel, hogy az üzemméretük haladja meg a 4 EUME-t, és az értékesítésből származó árbevételüknek legalább 50 százaléka nem feldolgozott mezőgazdasági termékek értékesítéséből származzék.

A frissen megnyílt ˝Mezőgazdasági termékek értéknövelése˝ című támogatás mértéke mezőgazdasági termelő esetében az elszámolható kiadások 40 százaléka, nem mezőgazdasági termelő esetében pedig a kiadások 50 százaléka lehet. A legkisebb igénybe vehető támogatási összeg 8 ezer eurónak megfelelő forint, legmagasabb összege vágópontok létrehozása és korszerűsítése kapcsán 480 ezer euró lehet. A másik két célterületen a legmagasabb forrásösszeg 1 millió 600 ezer eurónak megfelelő forint lehet. A támogatási kérelmet október 20. és november 30. között postai úton kell benyújtani a hivatal illetékes regionális kirendeltségeihez. A támogatás további részleteit a 47/2008. (IV. 17.) számú FVM-rendeletből és a www.umvp.eu oldalon lehet elolvasni.

A géptámogatási program kifizetési kérelmeinek beadási határideje módosult: november végéig lehet beadni a kifizetési kérelmeket az ˝Önálló, építéssel nem járó gépek, berendezések beszerzése˝ jogcímre, azaz géptámogatásra – jelezte az MVH. Csak a kifizetési kérelem benyújtási határideje változott, minden egyébben továbbra is a támogatás kifizetésének igényléséről szóló közlemény az irányadó.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöhet a szóbeli érettségi

Befejeződtek az őszi érettségi írásbeli vizsgái, a diákok mostantól szóban adnak számot tudásukról. Tovább olvasom