Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A vendég érezze, hogy várják

"Újítani kell! Mindig. Akár a régi ízek, már-már elfeledett ételek ismételt felfedezésével, akár az étterem újraöltöztetésével. Mi még tudunk egyedit, csak ránk jellemzőt kínálni, de vigyáznunk kell, nehogy ez a vonzerő elvesszen." Szinte kérdezni sem kell, Oláh Ferenc győri vendéglősből ömlik a szó, mellyel a szakma becsületének védelmére, az értékek újraélesztésére biztat. Közel húsz éve lett vállalkozó. A ma nehézségeiről és lehetőségeiről kérdeztük.   
– A sikeres győri vállalkozókról készült könyvben egy történek kapcsán kijelenti: vendéget nem szabad elküldeni. De mit kell tenni, hogy az a vendég egyáltalán bejöjjön? – tudakoltuk Oláh Ferenctől, az ismert győri vendéglőstől.

– Mindig fejlődni kell valamiben. Meggyőződésem, hogy az embereket vissza kell szoktatni a fehér asztalhoz, igényt kell benne támasztani. Azt mondjuk, a hétvége legyen a családé. A hétvége tehát ne abból álljon, hogy a feleség délelőtt főz otthon, délután meg mosogat. Remélem, egyre többen megengedhetik maguknak, hogy családostul elmenjenek egy étterembe. A vendéglősnek viszont többet kell nyújtania kiszolgálásban, de infrastruktúrában is, mint amit a család az otthon megszokott. Például legyen az az asztal mindig megterítve, mert nagyon fontos, hogy a vendég érezze, itt várják.

- Ugyanakkor én elmondhatom, ötvenöt éves koromra mindent elértem. Ez a hely mindent tud, ami elvárható egy ilyen étteremtől, kempingtől, szállótól. De ezt is folyamatosan fejleszteni kell, hogy ugyanazon a szinten maradhassunk. Aztán mindig adódnak új lehetőségek. Ilyen lehet majd az olimpia, a foci európa-bajnokság vagy a győri termálfejlesztés. Az ilyen új lehetőségek ugyanakkor új fejlesztéseket is megkövetelnek.

– Azt mondja, mindent elért már. Akkor mi motiválja?

– Mondja meg, ha abbahagynám, akkor hogy tudnék elszámolni az utódaimmal! Azokkal, akiket ma sem arra tanítok, hogy gyerekek, itt ez az üzlet, nektek lesz mihez nyúlni, bármikor el tudjátok adni. Meg aztán ezt szeretem csinálni, nekem ez szórakozás. De a saját üzlettől függetlenül is vannak terveim. Vidéki lévén szeretném elősegíteni azt, hogy a gasztronómia teret nyerjen a községekben, falvakban is. Mint kamarai és KISOSZ tisztségviselő is azon vagyok, hogy miként Ausztriában, nálunk is legyen minden településen legalább egy színvonalas vendégfogadó hely, ahová családostul is szívesen mennek el az emberek. Ne kelljen egy kellemes vacsoráért a városba menni. Beszéltem polgármesterekkel, vállalkozókkal, s próbáltam meggyőzni őket ennek fontosságáról. A megyében már végeztünk egy felmérést az ezer lakosúnál nagyobb településeken. Ehhez próbálunk pályázati lehetőséget szerezni. Persze ahhoz, hogy ez központi támogatást élvezzen, az egész országra ki kellene terjeszteni a felmérést. Ezen dolgozom, nekem most például ez jelenti a kihívást.

–A konkurencia partner ebben?

– Sajnos azt látom, hogy a vendéglátók inkább egymás elől akarják elszippantani a vendégeket ahelyett, hogy azon legyenek, minél több vendég jöjjön a térségbe.

– S milyennek látja a szakma utánpótlását?

– Azt kell mondanom, hogy gyenge a képzés. Persze erről maguk az iskolák sem mindig tehetnek. Az előírások is nehezítik azt, hogy egy fiatal elsajátíthassa, gyakorolhassa a szakma fogásait. Mert például egy tanuló mikor végezhet gyakorlatot egy étteremben? Szombaton és vasárnap nem dolgozhat, este nem dolgozhat, tehát éppen akkor, amikor jön a vendég. Bizony, ha valaki igazán tanulni akar, ezeket a szabályokat át kell hágni, másként nem megy. Továbbá ide jó képességű gyerekek kellenek. Ők viszon inkább elmennek gimnáziumba, egyetemre. Ráadásul hiába végzi el valaki az iskolákat, ha nem alkalmas rá, ha nem tud bánni a vendéggel, soha nem lesz belőle jó pincér, jó vendéglős.

- Ez a szakma régen apáról fiúra szállt, de kimaradt egy korszak. Amikor nem volt maszek világ, nem öröklődött az üzlet és a szakma szeretete sem. Mert ezt csak úgy szabad csinálni, hogy szereti az ember. Ezzel pedig már gyerekkorban be kell oltani a fiatalokat, tizenhat éves korban ez már nagyon nehéz. De úgy látom, megmozdult valami, s szerintem lesz fejlődés ezen a téren. Az én családomban szerencsére nincs gond a folytonossággal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakáshitel: a kezes nem kap bankkölcsönt

A lakáshitelt folyósító bankok gyakran kérnek többletbiztosítékként készfizető kezest az ügyféltől.… Tovább olvasom