Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

A végrehajtási eljárás költségei

Az adóhatóság minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel behajtja az adótartozásokat – közölte az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága. Ez dologi és személyi kiadásokkal jár, amelyek költségét az állam ugyan megelőlegezi, de végső soron az adós köteles viselni.
Az adóhatóság a végrehajtás költségeinek megfizetésére végzéssel kötelezi az adózót, amelynek összege ingó- és ingatlan-végrehajtás esetén nem lehet kevesebb ötezer forintnál. Ezt az összeget jellemzően az alkalmazott becsüs díjazása, valamint a lefoglalt vagyonnal kapcsolatos szállítási, tárolási, értékesítési költség növelheti.
Más a költség számítása abban az esetben, ha az adóhatósági végrehajtási ügyben akár megbízási szerződéssel, akár a közös foglalás okán a törvény erejénél fogva önálló bírósági végrehajtó jár el. Az önálló bírósági végrehajtót az eljárásáért munkadíj, készkiadásainak megtérítése, eljárási jutalék és kamarai költségátalány is megilleti, melyek összege többszörösen meghaladja az adóhatóság költségkövetelését.

Az önálló bírósági végrehajtónak a munkadíj minden esetben jár, még akkor is, ha végrehajtási cselekményt nem fejtett ki, ám a tartozás rendeződött. A munkadíj mellett a behajtási jutalékot is jogosan számítja fel, ha az adós a tartozását – akár fizetési kedvezmény igénybevételével – részben vagy egészben megfizeti. Mivel a végrehajtási költséget a befolyt pénzből minden más követelést megelőzően kell kielégíteni, az adós számára a legelőnyösebb, legkisebb költséggel járó megoldás az, ha minél hamarabb jelentkezik az adóhatóságnál adótartozása rendezése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel hajították be Tőkés László ablakát

Tenyér nagyságú betondarabbal betörték Tőkés László királyhágómelléki református püspök… Tovább olvasom