Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A védő minden esetben ott lehet a gyanúsított kihallgatásán

A jövőben sem lehet meggátolni, hogy kiemelt ügyekben a védő jelen legyen a gyanúsított kihallgatásán, még akkor sem, ha a kihallgatás az őrizet első 48 órájában történik, s a terhelt és védőjének találkozását az ügyész erre az időszakra megtiltotta. Az Országgyűlés hétfőn a fideszes Lázár János zárószavazás előtti indítványát elfogadva így változtatta meg a büntetőeljárási törvény módosításának szövegét.


A Fidesz frakcióvezetőjének javaslata - bár a kiemelt ügyekben a múlt héten a Ház által támogatott 24 helyett 48 óráig engedi korlátozni a gyanúsított és ügyvédje érintkezését - kimondja, hogy ez idő alatt a védő a kihallgatáson akkor is részt vehet, ha az ügyész a találkozásukat megtiltotta.

A kormánypárti politikus indoklásában azt írta: javaslata az őrizetbe vétel szabályai tekintetében figyelembe veszi az alkotmányossági aggályokat és az ország nemzetközi jogi kötelezettségeit.

A büntetőeljárási törvény módosításával az Országgyűlés hétfőn úgy döntött: kiemelt jelentőségű ügynek számítanak a jövőben a többi között a közélet tisztasága elleni, valamint az el nem évülő bűncselekmények, az emberölés és az emberrablás súlyosabban minősülő esetei, illetve a bűnszervezetben részvétel. A kiemelt ügyekre speciális eljárási rend érvényes: a gyanúsítottak őrizete 120 óráig tarthat, a terhelt és a védő találkozását az ügyész az első 48 órában megtilthatja, de az ügyvéd védence kihallgatásán ez idő alatt is jelen lehet.

A képviselők 255 igen szavazattal, 97 nem ellenében fogadták el a büntetőeljárási törvény és a polgári perrendtartás módosítását, amelyet az alkotmányügyi bizottság az eljárások gyorsításának szándékára hivatkozva kezdeményezett.

Fontos változás, hogy a kiemelt ügyekben az eljárást soron kívül kell lefolytatni, méghozzá úgy, hogy a nyomozás lezárultával megváltoznak az illetékességi szabályok, és az ügyész - a bíróságok aktuális leterheltségére figyelemmel - maga döntheti el, mely bíróságon emel vádat. A kiemelt ügyekben eljáró bírákat a határidők betartása érdekében az egyéb munkavégzés alól mentesíthetik, ha azonban a törvényben meghatározott határidőt elmulasztja, szankcióval sújtják majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laborc védője egyetért az ügy minősítésével

Valójában a volt titkosszolgálati vezetők és a volt titokminiszter ügyének szakmai ügynek kellene lennie; valamennyi találgatás "vakvágány" - mondta Zamecsnik Péter. Tovább olvasom