Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A Vatikánba kerültek alkotásaik

Faragott feszület és portré készült II. János Pál pápáról, az alkotások a Vatikánba kerültek.

Az alkotások. Kattintson a képre >>
Ketten ugyanazt, kétféleképpen: az egyikük sok évtized egészséget megterhelő súlyával fába faragja, amit a másik, az ifjú, vászonra álmodik. Osbáth Gyula faragott, míves feszületét egyházi személyek juttatták el még életében a pápához, míg Szük Norbert II. János Pálról készített portréja zarándokok útján került a Vatikánba.

A 80 esztendős Osbáth Gyula mintákkal, anyagokkal zsúfolt győr-révfalui műhelyében kihúzza sok-sok fiókja egyikét és kivesz belőle két tenyérnyi fadarabot, majd összekoccintja azokat.

– Hallja ezt a csengést? – kérdezi, és még fülel is hozzá. – Körtefa mindkettő, itt száradnak már negyven éve. Látja már benne a feszületet? Mert az lesz belőlük – így a mester, akinek a háta hajlott, az arca éveit meghazudtolóan fiatal, és ragyog, ha munkájáról beszélhet. Nem tanulta a fafaragást, beleszületett. A keze és szárnyaló képzelete csodákra képes. Ám a fafaragás csak a második élete. Az elsőben gépészkedett, technikus volt a vízügynél negyven esztendeig, több száz embert irányított hajdan.

Emellett faragott. Feszületét elvitték a pápához, huszonkét egyházi ihletésű alkotása van a vatikáni múzeumban. II. János Pál díszes dobozkában rózsafüzért küldött számára viszonzásként.
Dunaszentgyörgy, Gerjen: egy zarándokút állomásai. A dunaszentgyörgyi templom főoltárképét, a gerjeni templom szentélyének tíz négyzetméteres freskóját a győri Szük Norbert festőművész készítette, akit 21 évesen II. János Pál pápa ihletett az első egyházi témájú alkotására.

Kattintson a képre >>
II. János Pál első magyarországi látogatása alkalmából tíz kis, öt nagy képet festett, két rézkarcot és egy litográfiát. Képeslapot akartak megjelentetni akkor Szük Norbert pápaportréjával, ám ez nem valósult meg. A képek barátokhoz kerültek, több, pápáról készült portréját a hívek zarándokúton vitték el Rómába. A jó néhány alkotásából hat pápai portré maradt a művésznél. De nagyon sokan látták azokat a közelmúlt kiállításain. Győrben, Héderváron. Volt vendége a művész Csornán a cisztercita rendnek és az ausztriai liliendfeldi kolostornak.

– Freskókat festeni, templomban dolgozni, különleges, semmihez sem hasonlítható élmény. Egyedül az Isten házában, magával ragadják az embert az érzések. Az egyházi, vallási témájú munkáimnak értelemszerűen más a közönsége, mint a világi tárgyúaknak. Akik az előbbieket keresik, valamiféle tisztelettel adóznak a munkának, s nem a művészetet látják az alkotásban. Ezért különleges élmény az ilyen kiállításokon a közönséggel való találkozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Construma megyei cégekkel

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban több mint harminc megyei cég részvételével megnyílt a 24.… Tovább olvasom