Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

A városrész megfiatalodását remélik

Az Ipartelepi Lakosok Egyesülete 1995-ben alakult meg. A városrész fejlődésének elősegítését, az ott élők életminőségének javítását tűzték ki célul.
– Olyasvalaminek kell történnie, ami érdekeket érint. Akkor van összefogás, a lakóterület egy emberként mozdul meg. Ilyenek a távhőszolgáltatás, fűtési problémák vagy az iskolabezárás – meséli a szervezet megalakulásának körülményeit Mandl Andrásné, az Ipartelepi Lakosok Egyesületének elnöke. Így jött létre 1995-ben a szervezet, és egyre többen csatlakoztak a közösséghez. Úgy látták, az Ipartelep fejlődése stagnált, a városrészt elhanyagoltnak, elhagyatottnak érezték. Céljaik elérése érdekében az egyesület közreműködik a városrész múltjának, hagyományainak feltárásában és a lakosokkal való megismertetésében.

Visszaállítani az egykori gondozottságot

Mandlné elmondta: az egyesület elnöksége kéthavonta találkozik, amikor is megbeszélik a jövőbeli programokat és elemzik a lezárultakat. A szervezet közel ötven nyilvántartott taggal működik, viszont rendezvényeiken jóval többen vesznek aktívan részt. Pályázati és támogatói pénzekből tartják fenn magukat. Az elnök asszony, aki a Fekete-iskola igazgatója is egyben, a „csendben munkálkodás” híve: sok esetben nem az önkormányzattal veszik fel a kapcsolatot, hanem azokkal, akik ténylegesen lépni is tudnak a megoldás érdekében: így készülhetett el az egyik nagy áruházlánc támogatásával itt már egy-egy járdaszakasz vagy kerékpárút is.
Az Ipartelep első házai még az első világháború idején épültek, itt kapott helyet az Osztrák–Magyar Monarchia legnagyobb fegyvergyára is. A meglevő ipari üzemek és az új ipari-gazdasági létesítmények ma is meghatározzák a terület arculatát. Közintézményei viszont megfogyatkoztak: felszámolták az óvodát, könyvtárat, az üzemi kultúrházat. Ideköltözött viszont a hajléktalanszálló, a gyermekek átmeneti és az idősek bentlakásos otthona, a Máltai Szeretetszolgálat.

A lengyár és a laktanya

A szervezet a volt lengyár védelmét is fontosnak tartja, már gondolkodtak az 1914-ben elkészült építmény sorsán.
– Jó lenne csak egy kicsit is erősíteni gondozottságát – jegyzi meg az egyesület vezetője. Előrelépésként értékelik, hogy a volt határőrlaktanya épületére megtalálták a megoldást a múzeummá alakítással. Az ipartelepiek minden tavasszal törekednek környezetük szebbé tételére, területrendezésre és -gondozásra, bekapcsolódtak a parlagfűirtásba is. Az egyesület évente megszervezi az egészségügyi napot, ahol az érdeklődők a reformétkezésről, az egészséges táplálkozásról, természetgyógyá-

szatról hallgathatnak előadásokat. A hagyományos mikulásozás és gyermeknap sem maradhat el. Az ipartelepi lakosok bálja viszont egy éve közösségi tér hiányában szünetel. Helyet adnak a lakossági tájékoztatóknak is. Szerveztek már búvárkiállítást, és lehetőséget adtak a fiatal művészek bemutatkozására is.

Egyre több család talál otthonra

– Minden lakóterület korosodik, majd újra megfia-

talodik. Ezt a megfiatalodást várjuk – fogalmazott Mandl Andrásné. – A családi házas övezetben egyre több család talál otthonra. Persze a fiatalodáshoz az is szükséges, hogy a város intézkedéseivel segítse ezt a folyamatot.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom