Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A város Cifra palotája a 95 éves tulipános iskola

Fennállásának 95. évét ünnepli a győri Tulipános Általános Iskola. Az évforduló alkalmából évkönyvet jelentetett meg a tantestület, a színes könyvben számos fotóval, régi dokumentummal bemutatva a „Cifra palota” történetét.
A város érdekes színfoltja, a Tulipános Általános Iskola fennállásának 95. évfordulóján megjelent évkönyv előszavában Ragányi Gyula igazgató leírja: „A régi falak, a csodálatos szecessziós épület önmagában még nem jelenthet iskolát. Hogy azzá vált és váljon a jövőben is, szükség van a kemény áldozatos, fáradságos munkára... Iskolánk a szabad gondolkodásra és az alkotó cselekvésre nevelést szorgalmazza. A nevelést az oktatással azonos értékűnek tekintjük. E 95 év történetének könyvét adjuk az olvasó kezébe azzal a szándékkal, hogy együtt emlékezzünk a múltra és közös szándékkal, a gyermekek szeretetével szolgáljuk az ide járó diákok szellemi-erkölcsi épülését.”
Az intézmény műemlék értékű épülete 1911 augusztusában készült el, kiemelkedve az akkoriban a városrészre jellemző környezetből. Nyolc tágas tantermével, szertárával, a tanítószobával, az igazgatói irodával és a szolgalakással korszerű épületnek számított.
A homlokzatot körbe díszítő, Zsolnai cég gyártotta majolikák alapján a kecskeméti Cifra palotával hozható kapcsolatba. A jellegzetes virágmotívumok alapján kapta a „Tulipános” nevet az iskola.
Jelenleg a Rónay Jácint utcai épületben alsó és felső tagozatos, a hangulatos, nagy udvarral rendelkező kisbácsai tagiskola épületében alsó tagozatos oktatás folyik. Az iskola az alapozó szakaszban a biztos olvasási, írási és számolási készségek elsajátíttatását célozza, a lexikális oktatással szemben a nevelés elsődlegességét hangsúlyozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom