Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A válság elérte az autósiskolákat is

Győr-Moson-Sopron - Az autóipari cégek, a beszállítóik s az autószalonok után az autósiskolákat is elérte a válság: egyre kevesebben jelentkeznek gépjárművezető-képzésre, és sokan szállnak ki „félidőben". Emellett mind több a pályaelhagyó oktató is.
Határozottan érzik a gazdasági válság negatív hatásait az autósiskolák is. A megkérdezett megyénkbeli cégek 30–50 százalékos visszaeséssel számolnak, emellett sok pénzszűkében lévő tanuló hagyja abba vagy szünetelteti a tanfolyamot.

Átlagosan 120–150 ezer forintos költséggel jár ma egy B kategóriás jogosítvány megszerzése: az elméleti és gyakorlati oktatás díja mellett számolni kell az orvosi alkalmassági vizsga, az elsősegély-tanfolyam költségeivel, a vizsgadíjakkal és a jogosítvány illetékével. A tapasztalatok szerint a harminc alapóra sem elég egy sikeres vizsgához, így további pluszórák vásárlása szükséges, a 30–40 éveseknél akár az alapórák duplája is.

B kategóriás jogosítvány: Egyre kevesebben jelentkeznek gépjárművezető-képzésre. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
B kategóriás jogosítvány: Egyre kevesebben jelentkeznek gépjárművezető-képzésre. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

– Előzetes számításaink szerint az év első három hónapjában a korábbi év azonos időszakához képest 30 százalékkal kevesebben iratkoztak be tanfolyamainkra – panaszolja Miltner Ferenc, a Magyar Autósiskolák Szövetsége megyei elnöke, az ATI Autósiskola Kft. vezetője. Szerinte jellemzően decemberben és januárban – a karácsony miatt – amúgy is csökken a jelentkezők száma, és majd csak tavasszal várható kedvező elmozdulás. Míg korábban jellemzően a 17 évesek köréből kerültek ki a tanulók, most inkább a 20–22 évesek akarnak jogosítványt szerezni. Utóbbiak általában már saját pénzen végzik el a tanfolyamot, főként azért, mert sok munkahelyen előírják a jogosítvány meglétét. Az
autósiskola egyébként több száz szórólappal toborozta a 17–19 éves tanulóit, de alig jött erre visszajelzés. Ezt a szakember elsősorban a szülők anyagi helyzetének romlásával magyarázza.

Egy másik negatív jelenség – mely szintén a válsággal függhet össze –, hogy egyre több a pályaelhagyó szakoktató.

Az 1976 óta gépjárműoktatással foglalkozó Miltner Ferenc szerint óriási felelősséget vállalnak csekély anyagi haszonért. A győri székhelyű cégnek ősz óta három oktató mondott búcsút.


Tóth Zoltán, a Moson Stop Suli vezetője szerint is igencsak érezni a válságot az utóbbi néhány hónapban. A mosonmagyaróvári oktató ötvenszázalékos visszaesésről számolt be. Míg tavaly a márciusi tanfolyamra húszan, idén csak tízen jelentkeztek. Az sem ritka, hogy a tanulók időközben meggondolják magukat, fizetési nehézségeik adódnak és abbahagyják vagy szüneteltetik a képzést.

Az autósiskolák a nyári időszakban reménykednek: ekkor ugyanis sok diák kihasználja szabadságát, és erre a periódusra tervezi a jogosítvány megszerzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord-haltelepítés a szövetségi vizeken

Győr-Moson-Sopron - A megye horgászkezelésű vizein közel 211 ezer, míg a htsz-vizeken 42 ezer… Tovább olvasom