Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

A válság elérte a munka ünnepét is

Győr-Moson-Sopron - Tizenkilenc éves hagyomány szakad meg Sopronban, idén ugyanis nem lesz szakszervezeti majális. Sportmajális viszont lesz. A megye többi településén a megszokott módon tartják meg a munka ünnepét.
Az elmúlt két évtizedben hol a Bécsidombon, hol a Lövér kempingben, de a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) soproni csoportja mindig szervezett majálist. Eddig.

– A válság elért a bennünket – fogalmazott Kőmíves László, az MSZOSZ soproni szervezetének szóvivője. – Az év elején elkezdtük a szervezést, ugyanakkor a korábbi szponzoraink jelezték, hogy nem tudnak támogatást adni. A mostani válságos időszakban ilyen célra is egyre kevesebbet áldoznak a cégek. Az önkormányzat támogatott volna bennünket, de a felmerülő több millió forintos költségeket, és a fellépők díját még így sem tudtuk volna kifizetni. Így fájó szívvel, de úgy döntöttünk, lemondjuk a kempingbeli programokat. Tény, hogy a munkavállalói és a munkaadói oldal nagyobb összefogására lesz szükség, hogy a következő években megtarthassuk majd a majálist.

Ugyanakkor nem maradnak május elsején program nélkül a soproniak. A sportrendezvények mellett a Káposztás utcai stadionban a rendőrök és a tűzoltók is tartanak bemutatókat. A rendezvény délelőtt tíz órakor kezdődik. A hosszú hétvégén a Sopron Plazánál is lesznek programok.

A Győrben megszokott kiskúti majálist 2007 óta a város önkormányzata nem támogatja. Korábban hozzájárult anyagilag a rendezvényhez, igaz, egyre kisebb összegekkel, néhányszor százezer, a végén már csak mintegy százezer forinttal, de abból a kulturális műsort finanszírozni lehetett. Erről Potyondi Antal, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei titkára beszélt és hangsúlyozta: azóta is ragaszkodnak ahhoz, hogy május elseje a munka ünnepe. Részvételükkel hagyományosan szakszervezeti jelleggel tudják megtartani. Igaz, már vállalkozó bérli a területet, biztosítja a műsort és értékesíti a standokat, a sátrakat az árusoknak. Azaz üzleti alapon működik a rendezvény, de ez bevált. Az MSZOSZ is úgy bérel egy sátrat az Audi szakszervezetével közösen, ahol több érdekvédő konföderáció tagjai jelen lesznek. Egész nap várják a munkavállalókat, akár a problémák megbeszélésére, akár ünneplésre, családi kikapcsolódásra.

Kránitz Pál, a Vasas Szakszervezet területi képviselője elmondta:

jó pár évvel korábban a szakszervezet volt a koordinátora a kiskúti programnak, de most is több ezer látogatót biztosít jelenlétük.

Hiszen tagjaikat mozgósítják erre a rendezvényre, de a tapasztalatok szerint mások is szívesen kilátogatnak családostól a majálisra. Ehhez az is hozzájárul, hogy jó helyen tartják, az állatkert mellett, ami ilyenkor rendszerint csúcsforgalmat bonyolít.

Mosonmagyaróváron szintén lesz majális, amire a szakszervezeti tisztségviselők kilátogatnak, de ott nem lesz sátruk. Viszont az általuk támogatott fúvószenekar adja a reggeli ébresztőt.

Olvasóink írták

  • 1. Duracell-copy 2009. április 30. 10:36
    „Amilyen hitvány műsor szokott lenni, nem is kár érte. Még egészen kis falvakban is van annyi eszük, hogyha 3 napos buli van, akkor naponta a különböző stílusokat hagyják érvényesülni, tehát van egy rock nap is. Itt meg állandóan csak az a nyálas sz@r! Jobb is, hogy elmarad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden velünk csatlakozott uniós ország lepipál minket

A 2004. május 1-jén az EU-hoz csatlakozott tíz ország közül Magyarország gazdasági teljesítménye… Tovább olvasom