Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A válság a gyulai kolbászt is elviheti

A külföldről beszerzett alapanyagok (fűszerek, belek, csomagolás) árai az egekbe szöktek, a cég 1,8 milliárdos adósággal küzd, így a legrosszabb esetben bezárhat a Gyulai Húskombinát.

A kolbászáról és májasáról elhíresült cég csődje esetén 500 dolgozó kerülne utcára.

A fizetésképtelenség fenyegeti a magyar élelmiszeripar egykori zászlóshajóját, a Gyulai Húskombinátot, írja a Népszabadság. A magyar tulajdonú cég akár csődöt is jelenthet, ha nem sikerül határidőn belül forgóeszköz-finanszírozó pénzügyi partnert találnia. Így megszűnhet csaknem százötven éves gyulai húsipar, s ezzel együtt eltűnhet a piacról az eredetvédett gyulai kolbász, valamint a piacvezető gyulai májas. (A cég felszámolása ötszáz dolgozó és több száz beszállító megélhetését veszélyezteti.)

Illszttáció
Illusztráció


A cég 1,8 milliárd forinttal tartozik a bankoknak, amelyek így a húskombinát minden ingatlanát jelzáloggal terhelték, mondta Ruck János. A húsfeldolgozó vezérigazgatója szerint ez a cég vagyonához és az árbevételéhez képest még kezelhető nagyságrend, azonban napi likviditási gondokkal küzdenek az üzemben. Ráadásul, a gyenge forint miatt a külföldről beszerzett alapanyagok (fűszerek, belek és csomagolóanyagok) árai az égbe szöktek.

Az alföldi városban a Népszabadság szerint súlyos szociális feszültségeket teremthet, ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, a cég ugyanis majdnem ötszáz alkalmazottjával a békési fürdőváros legnagyobb foglalkoztatója, valamint több száz termelő és beszállító megélhetését biztosítja. (A tavaly 8,5 milliárdos forgalom mellett több mint félmilliárdos veszteséget felhalmozó, és az idei évet is rosszul kezdő cég a magyar kolbászgyártás közel 10 százalékát tudja a magáénak, míg a májas termékeknél 30 százalékos a hazai piaci részesedése.)

Olvasóink írták

 • 10. fortuna54 2009. május 05. 11:12
  „Azt gondolom itt a magyar kolbászrol van szó,ami ugyan csak kopasz marad,ha a külföldi árukat kiszedgyük belölle. De mibajod van az idös holland álampolgár hajával? Talán csak nem egy szépségveseny gyöztese vagy?
  Hidd el,senkinek nem hiányzik a barátságod.”
 • 9. pampus 2009. május 05. 08:53
  „Tudod "fortuna54" egy Banánköztársaságban, akár egy holland,vagy angol gyarmaton minden előfordulhat, ezt már évekkel ezelőtt megírtam. Azóta sem nőtt ki a disszidens kopasz haja Hollandiában! Még ha nyerne is a magyar lottón, akkor is csak egy újság cikk lenne az efféle ember értéke a szememben!”
 • 8. fortuna54 2009. május 04. 19:39
  „Na látod pampus,még a gyulait is holland alapanyagokkal gyárcsák.Ugye ezt sem tudtad? Mond már mit nevez-
  hetsz még magyar árunak. Ugye azok a finom holland füszerek. Na de jóétvágyat.”
 • 7. pampus 2009. május 04. 06:07
  „Minek is gyártják a "Gyulai kolbászt"? A fogatlan magyar nyugdíjasok sem megvenni nem képesek sem elrágni. A fiataloknak pedig luxus cikk lett, amit nem engedhetnek meg maguknak a kizsákmányolásuk miatt! Persze ettől függetlenül ez is bezárásra kerül mint a többi üzem és gyár!”
 • 6. Arvisura 2009. május 03. 17:23
  „Talán nem a bankokat kellene támogatni minden feltétel nélkül, hanem az olyan vállalkozásokat mint amelyik a gyulai kolbászt gyártja.
  Jah kérem, nagyszerű agrárpolitikánknak köszönhetően ez várható is volt. A rendszerváltás óta az összes kormány a mezőgazdaságunk szétverésén fáradozott, mégpedig az unió kedve szerint. Ez az egyetlen dolog, amiben sikeresek voltak.”
 • 5. ASHER 2009. május 03. 15:54
  „....."kolbaszt is elviheti"...
  VIGYE!!!!
  mert most hanyan tudjak megvenni,reggelire??????”
 • 4. Ferike01 2009. május 03. 12:33
  „Egyetértek az előttem szólókkal!!!
  Itthon kéne beszerezni az alapanyagokat!
  Meg talán nem kéne 4000Ft-ot kérni 1Kg szaros kolbászért!!!!!!!!!
  Talán még el is tudnák adni és nem kellene 500 embert utcára tenni!”
 • 3. lolita 2009. május 03. 07:15
  „Akkor mar eleve nem is Magyar a Gyulai kolbasz!Lassan rajövünk minden külföldi alapanyaggal keszül,es Magyar cimkevel ez termeszetes mind csalo es gazamber!”
 • 2. raffy2 2009. május 02. 21:22
  „Magyarországról nem lehetne beszerezni az alapanyagokat?miért kell annyira ragaszkodni a külföldihez?szerintem semmivel sem jobb a külföldi,mint a hazai.hát ez beszarás!ennek a cégnek magyar a tulajdonosa egyáltalán?”
 • 1. korgeza 2009. május 02. 18:40
  „A forint nem tegnap kezdett ilyen gyenge lenni pl. az Euróhoz képest... Miért nem jutott eszükbe belföldről beszerezni az alapanyagokat? Itthon is gyártanak kolbihoz fűszereket (pl. a kaposvári M-Profood), belekkel, csomagolással is biztosan Dunát lehet rekeszteni. Ha Mo-ról szerezték be volna ezeket, akkor most forintban idehaza ugyanannyiba kerülne a termék, külföldön pedig jóval olcsóbb lehetne... A Pickről pl. semmi ilyen hír nincs, pedig ők is gyártják a fincsi kolbit. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszállt a vasúti átjáróban a motoros lány

Pénteken ismét motoros balesethez riasztották a mentőket. Ezúttal egy fiatal lány szállt el… Tovább olvasom