Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

A válság zsugorítja a megyei városok helyiadó-bevételét

Győr-Moson-Sopron - Úgy tűnik, a gazdasági válság a tervezettnél is nagyobb mértékben sújtja az önkormányzatokat. A megyei városok helyiadó-bevételében lényeges az elmaradás az első negyedévi befizetések után. Mosonmagyaróváron például 25, Győrben pedig 15 százalékkal kevesebb pénz folyt be.
Összesen több mint 2,3 milliárd helyiadó-bevétellel számolt a mosonmagyaróvári önkormányzat az idei évben, ám az első negyedévi befizetések alapján már látható, hogy ennél lényegesen kevesebb fog befolyni. Mintegy huszonöt százalékkal maradtak el a helyiadó-bevételek a tervezettől az első negyedévi befizetés után – tudtuk meg Szabó Miklós polgármestertől. Iparűzési adóból 1,6 milliárdot irányoztak elő az idei költségvetésbe. A fizetés mértékét a tavalyi szinten hagyta az önkormányzat, ám a tavalyihoz képest 100 millióval nagyobb összeget terveztek az idei büdzséjében. A tervezésnél figyelembe vették, hogy a városi cégek jelentős hányada exportra termel, ezért a magas euróárfolyam miatt várhatóan nominálértékben magasabb árbevételt érhetnek el, ám figyelembe vették a gazdasági válság várható bevételcsökkentő hatását is. Az első negyedéves befizetéseket követően a tervezetthez képest mintegy 200 millió forinttal kevesebb iparűzési adó folyt be a város költségvetésébe. A cégek visszajelzései alapján elsősorban a válság miatti gazdasági visszaesés az ok.

Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester hozzátette: a hivatal arra törekszik, hogy személyes egyeztetések, tárgyalások során találjanak megfelelő megoldást a vállalkozások számára. Az önkormányzat csak legvégső esetben kíván radikálisabb módszerekhez – mint például a végrehajtáshoz – folyamodni. Az adócsoport eddigi intézkedéseinek eredményeként az elmaradásból sikerült már 50 milliót beszedni, emellett összességében 20 milliós adóelőleg.-módosítást és 20 milliós halasztást kértek a vállalkozások.

Ugyancsak jelentős – 20 milliós – az elmaradás az építményadóban, amiből 447 milliót terveztek ebben az évben. Az idegenforgalmi adó egyelőre a tervezettnek megfelelően érkezik a város kasszájába, ám a polgármester szerint ez is veszélybe kerülhet az üdülési csekket érintő tervezett kormányzati intézkedések bevezetésével.

Jelentősen megcsappantak az iparűzésiadó-bevételek az első negyedévben Győrben is – tudtuk meg Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármestertől. Tavaly januártól márciusig 6,3 milliárd forint folyt be a városházára, idén 5,4 milliárd. A 900 millió forintos csökkenés 15 százaléknak felel meg. „Az ok minden bizonnyal a gazdasági válság. Attól tartunk, hogy ez csak az első kedvezőtlen adat, és a második félévben még nagyobb visszaesés jöhet" – fogalmazott a politikus.

A megyeszékhelyen a többi helyi adónemnél nem ennyire drámai a helyzet. Az idegenforgalmi adónál ugyan 28 százalékos apadás következett be az első három hónapban, de forintban ez mindössze 3,7 millió kiesését jelenti. Az építményadó-bevétel szinte hajszálra megegyezik a tavalyival: az idei rubrikában 663 millió, a tavalyiban 669 millió forint szerepel.

A csornai költségvetésben ebben az évben 300 millió forintos iparűzésiadó-bevétellel számoltak. A márciusi határidőig 125,8 millió forint érkezett a város számlájára. A városházán megtudtuk: Csornán is érezhető a válság. A korábbi évekhez képest ugyanis jelentősen több előlegcsökkentési, illetve -fizetési haladék kérelem érkezett. Sokan jelezték: vállalkozásukat időközben felszámolták, illetve folyamatban van a megszüntetés.

A soproni önkormányzatnál nem tudtak választ adni arra, mennyivel maradtak el az első negyedéves adóbevételek a tervezettől. Kuslics Balázs városházi sajtószóvivő tájékoztatása szerint az önkormányzat éves tervet határozott meg.

Ahol már nadrágszíjat húztak

Dunakeszinek például 5 milliárdos a költségvetése, idén legalább 400 millió forinttal kevesebb iparűzési  adó befizetésével kalkulálhatnak. A városvezetés kiadáscsökkentése részeként a polgármester és a két  alpolgármester leadta hivatali gépkocsiját és saját autójával közlekedik. A hivatal létszámát és az osztályok, bizottságok számát csökkentették. Jutalmazás nincs. Megvonták a tanácsnokok fejenkénti havi 120 ezer  forintos tiszteletdíját.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb sztrádamatrica

Magyarország - Az autópálya-kezelő öt év óta először adott el kevesebb matricát az év első két… Tovább olvasom