Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A vállalkozások negyede szabálytalanul adózik

Folytatás az 1. oldalról.

A legnagyobb összegre egy felszámolás alá került vállalatot büntettek a záróvizsgálata után: 260 millió forint adóhiányt ugyanilyen összegű bírsággal és késedelmi kamattal „honorált” az APEH. Persze a büntetés általában meg sem közelíti ezt az összeget, átlagosan 400 ezer forinttal sújtják a vállalkozókat.
Az ellenőrzések folytatódnak, a szakértők (többnyire előre bejelentett) felbukkanására leginkább az évek óta veszteséges vállalkozások, az adóbevallást nem adott vállalkozók, és a szövevényes alvállalkozói láncolattal dolgozó cégek számíthatnak.
Utóbbit egyébként sokszor éppen az adóhatóság megtévesztésére hozzák létre – de azok is a revizorok látóterébe kerülhetnek, amelyek gyakran változtatják a székhelyüket, s a magas forgalomhoz képest kevés áfát vallottak be.
Horváth Szabolcstól, az APEH megyei szóvivőjétől megtudtuk: a mulasztások nagy része nem szándékos, inkább adminisztrációs, könyvelési hiba vagy a jogszabályok ismeretének hiánya; a megbírságolt adózók mindössze tizede szeretné félrevezetni a hatóságot, ők azonban a magas bírság mellett büntetőfeljelentésre is számíthatnak.
A leggyakoribb hiba, amellyel az adóellenőrök találkoznak, a beruházások költségkénti elszámolása körüli problémák, illetve az, hogy a vállalkozók a kiállított számlákat nem teljes körűen számolják el árbevételként – ezt egy speciális szoftver segítségével szűrik ki a könyvelésben –, de gyakran fennakadnak a rostán fiktív tevékenységről kiállított számla alapján történt visszaigénylések, valamint olyan, visszaigényelt áfájú termékek és szolgáltatások is, amelyeket valójában magáncélra szereztek be.
Amióta az APEH fokozott figyelmet fordít a visszaigényelt áfa- és szja-utalások előtti ellenőrzésekre, s erre koncentrálja kapacitásának nagy részét, érezhetően javult az adózási morál: most, 4-5 évvel később számszerűen is érzékelhető, hogy a bírságok darabszáma és összege is csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes a mentőszolgálaton spórolni?

Tovább olvasom