Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A vállalkozásban egymást is segítik a lányok és asszonyok

Mit ér a nő, ha vállalkozó? E kérdéssel minden olyan lány és asszony szembetalálja magát, aki arra adja a fejét, hogy – önmagát, vagy másokat is foglalkoztatva – vállalkozást indít. Uniós előírások és civil szervezetek segítenek legyőzni az itthoni társadalmi előítéleteket, s a gazdasági nehézségeket.
– Egymást segítik a nők, de különböző civil szervezetek is támogatást nyújtanak – emlékeztet az összefogásban rejlő erőre Oroszné Seres Katalin, aki 1990-ben férje hűtőtechnológiai szakismeretét is hasznosítva nyitotta meg baromfihúst kínáló üzletét Hódmezővásárhelyen. E magánvállalkozása sikeres, hiszen „testvérként" idén egy kisebb „szárnyassziget" is megszületett. Így Katalin már kétszeresen hasznosítja az Áfész-korszakban szerzett üzletvezető-helyettesi tapasztalatait. Női vállalkozóhoz illőnek tartja üzleteit, mert háziasszonyi szemlélettel alakította ki árukínálatát. Ugyanakkor azt is tapasztalja, hogy a női vállalkozók egymás megrendelőiként is segítik egymást, miközben ötleteik jórészt a természetes és egészséges életmódhoz kötődnek. Két éve ő is részt vett a Magyar Internetező Nők Egyesületének továbbképzésén, s az ottani barátságok továbbfejlesztéseként létrehozták az elnökletével működő e-NÍVÓ Együttműködő Női Vállalkozók Dél-Alföld Regionális Közhasznú Egyesületét.

Nemcsak a vállalkozó nőket, hanem a vállalkozni szándékozó lányokat és asszonyokat is segítik az e-NÍVÓ projektjei – például az Iparkamara szegedi épületében e szombaton tartandó, A női siker ára – természetesen szép témakörű konferencia.

Számok

A nők és a férfiak közötti különbségekről sokat elárulnak a számok is. Összesen 1,7 millió nő és 2,1 millió férfi foglalkoztatottról tud a KSH. Adatai szerint a dolgozó nők 90, a férfiak 85 százaléka alkalmazott, társas vállalkozásban dolgozik a nők 2,1 és a férfiak 3,9 százaléka.
– Bizonytalan, nem mer belevágni vállalkozói ötlete megvalósításába a nők zöme. Holott családja életének szervezésével szinte minden asszony igazolja, hogy menedzseri képességekkel rendelkezik – jelenti ki Potári Rita, a Nők és férfiak közötti esélyegyenlőségi Alapítvány vezetője. Példaként említi a családi ebéd főzéséhez szükséges anyagok beszerzését (például árajánlat kérésével), vagy a tíz-húsz fős nagy család vendégül látásával járó, szinte rendezvényszervezői feladatok megoldását (az időpont-egyeztetéstől kezdve a menü és az italok tálalásán át a fogadás lebonyolításáig), illetve a munkahelyi és a gyereknevelési feladatok összehangolását. Azt mondja, többnyire egyéni vállalkozói igazolványt váltanak, esetleg betéti társaságot alapítanak a lányok és asszonyok. Közülük a vállalkozók számára is a középpontban marad a család.

A női főnök kevés a társas vállalkozások élén, ám minél lejjebb haladunk egy-egy kft. és zrt. belső hierarchiájában, annál több lány és asszony ül (közép)vezetői székben. De Magyarországon nem csak e téren mutatkozik meg még ma is a férfiak és a nők karrieresélyei közötti különbség. A nemek közötti esélyegyenlőségre nagyon figyel az Európai Unió. Így aztán hazánkban is javul a helyzet: például 2004-re megszületett az esélyegyenlőségi törvény, aztán az önálló minisztérium, most pedig a munkaügyi minisztériumban önálló főosztály foglalkozik e kérdéssel, s a kormányban immár három nő is miniszteri feladatot kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi pasink: Turner Zsolt

Tovább olvasom