Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

''A választási rendszer nyilvánosház''

Azért vállaltam el a polgármester jelöltséget, hogy segítsem a baloldalnak ezt az érdemtelenül elfelejtett részét"-nyilatkozta Bakó.
Bakó ferenc
„ Az előző rendszerben stadion, színház, főiskola épült Győrben, hogy az egyéb apróságokról ne is ejtsünk szót. Azért vállaltam el a jelöltséget, hogy segítsem a baloldalnak ezt az érdemtelenül elfelejtett részét" – nyilatkozta a Kisalföldnek Bakó Ferenc. Győr 1994 és 1998 közötti szocialista alpolgármestere az önkormányzati választáson a Munkáspárt színeiben indul polgármesterjelöltként és a 9-es körzet képviselőjelöltjeként – ha össze tudják gyűjteni az elegendő számú ajánlószelvényt.

– A Munkáspárt egy szerkesztőségünknek küldött elektronikus levélben jelentette be, hogy önt indítja polgármesterjelöltként Győrben az október 1-jei önkormányzati választáson. Azóta egy hónap telt el, és nem vettem észre, hogy elkezdték volna a kampányt. Nincs rá szükségük?

– Az a kampánytípus, amit néhány induló kollégám bedobott, az anyagiakról szól. Úgy számolgattuk, hogy van, aki ötvenmillió forintnál is többet költ el, ha véget ér a nagy karavánozás. Nekünk ennyi pénzünk nincs.

– Azt elhiszem, hogy a Munkáspártnak kevesebb a pénze, de eddig egyetlen sajtótájékoztatóra sem kaptunk meghívót, és még a Kisalföld által a Mosoni-Duna rehabilitációjáért szervezett sárkányhajós akcióban sem akart részt venni.

– Amíg nem tudjuk összegyűjteni az ajánlószelvényeket, dicstelen lenne bármiféle jelentkezés a nagy nyilvánosság előtt. A közös evezés más. A céllal maximálisan egyetértek, de a két hajót előre kijelölt és nem választott pártkatonák kormányozták. Balogh József polgármester hajójából kibuktattak politikai választási csalással 1998-ban, azután, hogy az év alpolgármestere lettem. Szakács Imréhez pedig azért nem ültem be, mert a Fidesz utóbbi egyéves politikájával abszolút nem értek egyet. Mindent tagadnak, ami a választási vereséget szenvedett csoport dacreakciója. Ez sehová sem vezet.

– Összejön a szükséges kétezer ajánlószelvény?

– Az optimisták szerint igen. Nem könnyű feladat, mert az emberek rendkívül bizalmatlanok. Az egész választási rendszer nyilvánosház benyomását kelti, ahol a nagypénzűek bármelyik nőt megkaphatják, a kispénzűek meg kint ácsorognak, és nézik a kirakatot. Persze aki nem jut be, az nem kapja el a politikai szifiliszt. Kicsit plasztikus, talán durva is a hasonlat, de egy kis párt, amelynek se pénze, se posztója, tényleg jóval kevesebb eséllyel indul.

– Ha ilyen pontosan látja, hogy a kis pártok szinte esélytelenek, akkor nem egészen értem, miért vállalta a jelöltséget.

– Éppen ezért. A Munkáspárt és én is úgy gondolom, a nevem talán még ér annyit ebben a városban, hogy felhívjuk a figyelmet: a Munkáspárt elődpártja, a Magyar Szocialista Munkáspárt nem rombolt, hanem alkotott Győrben. Az előző rendszerben stadion, színház, főiskola épült, hogy az egyéb apróságokról ne is ejtsünk szót. Ilyen körülmények között szidni Győrben az MSZMP-t gusztustalan. Azért vállaltam el a jelöltséget, hogy segítsem a baloldalnak ezt az érdemtelenül elfelejtett részét. Némi lelkiismeret-furdalást akarok ébreszteni abban a majd tizennégyezer győriben, aki annak idején a párt tagja volt – bár akadtak közöttük karrieristák és erőszakkal betuszkoltak is. Azért is örömmel mondtam igent a Munkáspártnak, mert két fiatal baloldali jött el hozzám, és kért fel. Egyiküket még az egyetemen is tanítottam. Az indulással afféle tékozló fiúként visszatérek oda, ahonnan elindultam.

– Nem zavarja, hogy a Munkáspártot a szélsőbaloldalhoz sorolják?

– Nem. Egyrészt nem vagyok tagja, ahogy az MSZP-nek sem. Másrészt a Munkáspárt törekvései csak amiatt tűnnek szélsőbaloldalinak, mert az MSZP ma már inkább liberális, mint baloldali párt. A vezetésben nem szabad kóklerkedni, zsebre gyűjteni – a legidegesítőbb, hogy ez a jelenség Győrben is felerősödött. Az MSZP győri szervezete dzsentroid típusú, amelyben egy belső kis csoport dönt el mindent, a nyájat pedig az orránál fogva vezeti. Veszekedtek, pofozkodtak, és még igazi polgármesterjelöltet sem tudtak állítani.

– Miért? Kun András nem az?

– Ő jutalomból és szerencséből került ebbe a pozícióba, hiszen eredetileg nem őt akarták jelölni. Annak idején, 1998-ban Balogh József – Jungi Csabával, a Pro Urbe Egyesület elnökével és Kun Andrással közösen – azért rakott félre engem, hogy Eredics Imréből kinevelje az utódát. Akkor nagyon bosszankodtam e kamarillapolitika miatt, mert néhány hónappal korábban kaptam meg az év alpolgármestere díjat, amire ráadásul egy civil szervezet jelölt. Azóta már nem bánom, hogy így történt, és most én mondhatom azt Eredics Imrének: „Nyugodj meg, Imre!"

– A Munkáspártra az országgyűlési választáson viszonylag magas részvétel mellett is csupán 1346-an, 0,54 százaléknyian voksoltak. Milyen reményekkel indul a győri helyhatósági választáson?

– Ha az ajánlószelvényeket össze tudjuk gyűjteni, akkor remélem, Győrben lesz annyi szavazója a Munkáspártnak, mint áprilisban az egész megyében.

– A politika az összeesküvés-elméletek sajátos terepe. A Munkáspártról itt Győrben például hallani olyat, hogy a Fidesz áll mögötte, hogy megossza a baloldali szavazókat.

– Ezt most hallom először. Ha a Fidesz a Munkáspárt mögött állna, akkor gondolom, már összegyűjtötte volna nekem az ajánlószelvényeket. Ellenben több civil szervezet jelezte, hogy gyűjtik nekem a cédulákat.
– Ha tehetné, mit csinálna másként a városban?

– Programomban hangsúlyosan szerepel az utak fejlesztése és felújítása, a belbiztonság javítása. Az egészségügyet és az oktatást a mostaninál jobban támogatnám úgy, hogy ha lehet, ne kelljen iskolát bezárni. Olyan zöldfelületeket alakítanék ki, ahol az idősek megtalálnák a maguk szórakozási lehetőségét. A tizenöt-huszonöt éves fiataloknak egy-két stabil helyet hoznék létre, ahol alternatív módon tudnak szórakozni. Pk ma Győrben kényszerből kiskocsmákba szorulnak, ahol kábítószer és minden más előfordul. Több támogatást adnék a mozgáskorlátozottaknak. Lezárnám a Balogh József-féle hitbizományosságot, eltüntetném a kamarillapolitika minden árnyalatát, és sohasem bánnék durván a városházi munkatársaimmal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsadás

Győr. A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete hivatalos helyiségében (Árpád út 44.) ma délután 3 és 4… Tovább olvasom