Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

A vakokat segítik a patikákban

Az e hónaptól forgalomba kerülő új gyógyszerek csomagolásán már Braille-írással is szerepelnie kell a gyógyszer elnevezésének, hatáserősségi fokának egy újonnan érvénybe lépett jogszabály értelmében. Így a vakok otthon biztonsággal tudják maguknak adagolni a készítményt. A „régi" gyógyszerek azonban még évekig Braille-írás nélküli csomagolásban kerülnek forgalomba.
Egyes gyógyszerek már korábban is Braille-írással is ellátott csomagolásban kerültek patikákba. Illusztráció: MTI
Magyarországon is érvénybe lépett az uniós csatlakozás kapcsán az az egészségügyi jogszabály, amely kimondja: az újonnan törzskönyvezett gyógyszerkészítmények csomagolásán már Braille-írással is föl kell tüntetni a készítmény nevét, és azt, hogy milyen hatáserősségű.

Összecserélték

– Így nem áll fönn az a veszély, hogy otthoni adagolásnál a vak, illetve gyengénlátó összecseréli a különböző készítményeket – mondja a rendelkezés kapcsán dr. Zolnay Kriszta, a szegedi Kígyó Patika vezetője. Hozzáteszi: bizonyos antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő szerek, vérnyomáscsökkentők, görcsoldók és egyéb egészségügyi termékek csomagolásán a gyártók már a magyarországi jogszabály életbe léptét megelőzve, korábban is szerepeltették a legszükségesebb információkat Braille-írással is.

– Szükséges és okos lépés volt a gyógyszerek csomagolásának Braille-írással való ellátása. Óriási könnyebbséget jelent a vak vagy gyengénlátó betegeknek, illetve hozzátartozóiknak. Hiszen Braille-írásos csomagolás hiányában, ha nem tartózkodik otthon látó hozzátartozó, bármikor előfordulhat véletlen gyógyszercsere – mondja a gyógyszertár vezetője.

Bár a patikákban eddig is nagyon odafigyeltek a vakokra – különböző típusú zacskókba helyezték a patikákban a gyógyszereket számukra, így tapintással is érzékelhették, mely készítmény van a kezükben –, de azért a Braille- írás mégis összehasonlíthatatlanul biztonságosabb.

Egyébként még így is nehezebb helyzetben vannak a vakok és a gyengénlátók a többi emberhez képest, hisz az apróbetűs betegtájékoztató szöveg – melynek elolvasása minden látó számára természetes – Braille-írással való feltüntetését még az új jogszabály sem írja elő.

Újat nem kaptak

Ráadásul a „régi" gyógyszerek csomagolása évekig, 2010 végéig Braille-nélküli marad. És hogy az étrendkiegészítőkkel kapcsolatban mi a helyzet? Eddig még egyetlen, Braille-írással is ellátott csomagolású terméket sem kapott az üzlet – tudtuk meg az egyik szegedi gyógynövényszaküzletben. A helyzet tehát most még korántsem a legjobb – de, ha fokozatosan is, csak javulhat.

Nincs zökkenő

Mit szólnak a gyógyszergyárak a rendelkezéshez? – Semmilyen zökkenőt nem okoz számunkra a fokozatos áttérés; amit csak lehetett, igyekeztünk már a jogszabály megjelenése előtt Braille-írásos csomagolással ellátni – mondja dr. Fabó Tibor, az Abbott Magyarország Kft. orvos-igazgatója. A cégnek nem jelent számottevő többletköltséget a Braille-írásos csomagolásra való áttérés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom