Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

A Vajdaságba látogat Sólyom László és Orbán Viktor

Csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök, hat nappal később pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke látogat a Vajdaságba.
A politikus a Magyar Nemzeti Tanács választását megelőző aláírásgyűjtő kampányról nyilatkozott, s a nyilatkozatban látott napvilágot az az információ, hogy Szabadkára utazik Sólyom László, majd december 16-án Orbán Viktor látogat Nagybecskerekre (Zrenjanin), Muzslyára (Muzlja), Temerinbe (Temerín) és Zentára (Senta).

Egy nemrég elfogadott törvény szerint Szerbiában jövőre újból megválasztják a nemzetiségi önkormányzatok szerepét betöltő nemzeti tanácsokat. Ahhoz, hogy közvetlen választás lehessen, a kisebbséghez tartozók több mint a felének regisztráltatnia kell magát, fel kell iratkoznia a választói névjegyzékre.

Ennek híján megbízottak (elektorok) testületén keresztül zajlik a választás. Több kis délvidéki magyar párt, élükön a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal (VMDP) határozottan elítélte ezt a szabályozást, követelte, hogy ne kényszerítsék a szerintük megalázó feliratkozásra, jelentkezésre a magyar választókat, névjegyzéküket a szerbiai nyilvántartások alapján a belgrádi kormányzat állítsa össze.

A névjegyzéki feliratkozási kampányban ezek a pártok nem akarnak részt venni; megfigyelők szerint nincs rá esélyük, hogy elég nagy tábort tudjanak mozgósítani. Pásztor István a Vajdaság Mának elmondta, hogy a vajdasági magyarok körében minden várakozást felülmúló siker van kialakulóban a magyar választói névjegyzékre való feliratkozás ügyében.

Három hét alatt 92 620-an iratkoztak fel a listára, és ha ebben a tempóban halad a munka, akkor karácsony előtt legalább 120 ezer név lesz a névjegyzéken, ami bőven elegendő ahhoz, hogy az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsot a közérdeknek megfelelően közvetlen úton lehessen megválasztani.

Pásztor jelentős tehertételként értékelte, hogy Zentán a magyar választópolgároknak eddig csak a fele iratkozott fel a listára. Megfigyelők emlékeztetetnek rá, hogy Zenta a jelenlegi választási rendszert ellenző, a VMSZ-szel kemény politikai harcot vívó vajdasági Magyar Polgári Szövetség bázisa.

Olvasóink írták

  • 1. tosa2 2009. december 09. 06:36
    „Tökéletes páros........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baráth Etele fiktív levele a MOB nevében

Baráth Etele, szocialista országgyűlési képviselő, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke továbbra is… Tovább olvasom