Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A vagyonőrnő halkan beszél

A biztonsági őrök – hivatalosan: személy- és vagyonőrök – legfontosabb fegyvere a hangjuk. Minél halkabban beszélnek, annál hatásosabb. A pálya kezdetén álló, és a nyugdíj felé közelítő biztonsági szakembernek egyaránt ez a véleménye. Egyiküket a kick-box irányította a pályára, a bizonyításvágy, az izgalomkeresés – másikukat a sors, az élet. Kitűnően látják el föladataikat.
Juhász Eszternek (jobbról) a kick-box adta az ötletet: vagyonőr lesz. Fotó: Schmidt Andrea
Juhász Eszter: személy- és vagyonőr. Egyáltalán nem marcona, mi több, feltűnően kedves személyiség. Oldalán nem lóg pisztolytáska, a töltött fegyver, a jelek szerint, sehol. Legkedveltebb tantárgya a gimnáziumban a magyar volt – a Radnóti gimnáziumban érettségizett –, kedvenc szerzője Hemingway. De mindent elolvas, ami kezébe akad. Hanem azért mégsem lenne jó vele egy sötét sikátorban találkozni – legalábbis rossz szándékúaknak –, hisz évek óta kick-boxol, a vagyonőri mesterséget is e sport folyományaként kezdte el. Ennyi persze nem elég ahhoz, hogy valaki vagyonőr legyen, más is kick-boxol, s mégis megmarad kettős könyvelőnek.

Áruházi tolvajok

– Talán önmagammal szembeni bizonyítási vágy? – tűnődik Eszter. – Megtudni, képes vagyok-e helytállni ebben a kemény világban, éles helyzetekben? – Azt is mondja: van benne bizonyos mértékű izgalomkeresés is. Nem akciófilmnézéssel vezeti le az izgalmak iránti igényét, hanem úgy, hogy áruházi tolvajokat buktat le.

Azaz buktatott le – ma már nem áruházban teljesít szolgálatot, mint régebben, hanem egy nagy szolgáltató cég recepcióján. De elevenítsük föl azt az áruházi korszakot! – Egyszer tényleg megtörtént: elfogást kellett végrehajtani – mondja hamisítatlan vagyonőri szaknyelven.

Észrevette: egy fiatalember mindenféle árucikket rak zsebre, utána kellett szaladni, és a helyszínen tartani. Megtermett egyén volt, két és félszer akkora, mint Eszter, mégis sikerült. – Ennyi múlik a föllépésen – mondja a vagyonőrlány. Az a módszere, hogy nem veszi föl a – kezdetben sokszor emelt hangon tiltakozó – tolvaj hangnemét, higgadtan beszél az ügyféllel. Ezt a szót használja Eszter: „ügyfél". Nagyon európai hang. Udvariasságának határozottsága ad nyomatékot. Nem szükséges ténylegesen bevetni a kick-box tudását, hogy a tolvaj elhiggye: ha szükség mutatkozna rá, két mozdulattal a földre tudná küldeni.

Hogyan képzeli el jövőjét? Gondolkozik azon: felsőfokú biztonságszervezői végzettséget szerez, egyetemi szintű tudásanyaggal ellátott biztonságszervező lesz. Vőlegénye szintén e szakmában dolgozik.

Tíz százalék

Nemcsak férfiaknak, hanem nőknek is javasolt foglalkozás a személy- és vagyonőrség; jelenleg a megyében mintegy tíz százalékuk nő. Nagy szükség van rájuk: vannak speciális területek, ahol kimondottan jó kommunikációs képesség kell, és ebben a nők jobbak, mint a férfiak – hívja föl a figyelmet Német Ferenc, a Személyi, Vagyonvédelmi, Magánnyomozó Kamara megyei szervezetének elnöke, az országos szervezet tagja. Hogyan lehet valaki személy- és vagyonőr? El kell végezni egy ilyen tanfolyamot – időtartama másfél-két hónaptól egy évig terjedő –, ha a szakképesítés megvan, a rendőrségen lehet igényelni igazolványt, s ezzel jelentkezni a kamaránál. Csak ezután következik a munkába állás. A kamarai tagság kötelező; a tagokat nyilvántartják, s egyszersmind biztosítják számukra a folyamatosan fejlődő szakmai ismereteket is.

Elsősegélynyújtás


Erzsébet asszony a nyugdíjhoz közeli éveiben jár, ő is egy nagy cégnél recepciós, az ő nyakában is vagyonőri felirat függ. Pályakezdésekor mi sem állt tőle távolabb, mint az, hogy embereket ellenőrizzen.

Egészségügyi végzettséggel, kórházban kezdett, aztán a kevés pénz és az óriási megterhelés miatt egy ismerősi tanács nyomán átment a honvédséghez. S most személy- és vagyonőr. – Szeretek emberekkel foglalkozni, és az említett területeken végül is mindenütt emberek vannak – beszéli.

– Azért a honvédség meg a vagyonőrség más, mint az egészségügy – mondjuk. Kiderül: az ő esetében nem teljesen, hisz a honvédségnél is egészségügyi szolgálatot töltött be – sőt miután vagyonőr lett, még az előző cégnél, ahol, termelőüzem lévén, elő-előfordult üzemi baleset: ő volt, aki elsősegélyt nyújtott a rászorultaknak.

– Ember és ember között azért mégis akad különbség. Más egy beteg a kórházban, s más egy ideges ügyfél a portán – véljük.

Magukat hallják

– Mindenütt vannak, akik nagybetűvel kezdik. Már úgy értve: emelt hangon. És vannak csöndeskék. Idősecskék, elesettecskék. Velük én is halkan beszélek. De a hangoskodókkal is, akik egyszerre észreveszik: csak saját magukat hallják. S akkor ők is elcsöndesednek, és elkezdhetjük megbeszélni a dolgokat. Olyankor már tudok segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják az úthibát

„ A rábapordányi Arany János út balesetveszélyes! Ki lesz a felelős, ha baleset történik?… Tovább olvasom