Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

A vagyonadóról és a jövő évi adóváltozásokról szavaznak

Az Országgyűlés nyári, rendkívüli ülésszakának hétfői záróülésén szavaznak a képviselők a vagyonadóról és a jövő évi adótörvényekről.

A parlament dönt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa elnökéről is. A képviselők ugyancsak szavaznak a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos alkotmánymódosításról.

A kormányfő kezdeményezésére az Országgyűlés hétfőn szavaz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának elnökéről. Farkas István, aki jelenleg vezeti a tanácsot, két héttel ezelőtt július 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A miniszterelnök Farkas Ádámot javasolja elnöknek. A közgazdász végzettségű Farkas Ádám, aki 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, egyebek mellett a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991 óta végez oktatói munkát.

A személyi kérdések között szerepel az Országgyűlés egyik új alelnökének megválasztása is. A fideszes Áder János európai parlamenti képviselőként dolgozik tovább, posztjára az ellenzéki párt Pelczné Gáll Ildikót jelölte, július 14-étől. A képviselők titkos szavazással döntenek az új alelnökről.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a vagyonadóról és a 2010-es egyéb adóváltoztatásokról szóló törvényjavaslatokról. A kormány eredeti terveivel ellentétben azoknak, akik a vagyonadónál felfüggesztik az adó befizetését - nyugdíjasok, munkanélküliek és kiskorúak -, mégsem kell a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot fizetni az adó után évente.

A képviselők múlt héten módosították az ingatlanadó tervezetét. Ennek megfelelően - ha a képviselők többsége megszavazza - az ingatlanadónál annak nem kell fizetnie, akinek egy ingatlanja van és az 30 millió forintnál kevesebbet ér. Akkor sem kell fizetni, ha két ingatlan van és az első 30, a második pedig 15 millió forintnál ér kevesebbet. A harmadik ingatlantól kezdve azonban a teljes érték után kell fizetni: 30 millió forintos értékig 0,25 százalékos lesz a kulcs, 30 és 50 millió forint között 0,35 százalékos, az 50 millió forintos értékhatár felett pedig 0,5 százalékos. A két utóbbi adókulcs érvényes akkor is, ha valakinek egy ingatlanja van, ám az többet ér 30 millió forintnál. Az Országgyűlés hétfői ülése előtt tárgyal az SZDSZ frakciója arról, hogy támogatják-e a vagyonadóról szóló törvény végleges változatát.

Ha az Országgyűlés hétfőn megszavazza, akkor 2010-től változnak az személyi jövedelemadó sávhatárai és kulcsai. Így az adót az összevont adóalap után továbbra is két kulccsal kell majd számítani. Az alsó sávhatár 1 millió 900 ezer forintról 5 millió forintra emelkedik. Az alsó kulcs 18 százalékról 17 százalékra, a felső pedig 36 százalékról 32 százalékra csökken. A 32 százalékos felső kulcs tartalmazza a magánszemély megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő mértéket is. További változás az adórendszerben, hogy csak most kerül a törvénybe az egészségügyi hozzájárulás jövő évi eltörlése.

A parlament szavaz a béren kívüli juttatások 25 százalékos megadóztatásáról. A cafeteria-rendszeren belül az üdülési csekk, a munkahelyi képzés, a helyi közlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás, az étkezési jegyek, valamint az önkéntes pénztári (egészségpénztár, magánnyugdíjpénztár) befizetések maradnak meg, de ezek után a munkáltatónak 25 százalék adót kell fizetnie. Szintén újdonság, hogy megszűnik a hideg étkezési utalvány, viszont az eddigi értékével (6000 forint) megemelkedik a melegétel-utalványok havonta adható összege, ami így 18 ezer forint lesz - de ez után is adót kell fizetni.

Az MSZP alkotmánymódosítást javasol annak érdekében, hogy a véleménynyilvánítás, valamint a sajtószabadság és az egyesülési jog gyakorlása ne irányulhasson nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésére, a faji felsőbbrendűségre vagy a fajgyűlöletre alapozott eszmék hangoztatására, terjesztésére, valamint a személyeket vagy a személyek egyes csoportjait életüktől, emberi méltóságuktól, szabadságuktól megfosztani kívánó, politikai, katonai vagy katonai jellegű szervezet, csoport támogatására, dicsőítésére, népszerűsítésére, védelmezésére. Az alkotmány módosításhoz az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Az Országgyűlés hétfőn dönt a szerencsejátékokról szóló törvény módosításáról is. A javaslat megszavazása esetén lehetővé válik, hogy a póker típusú kártyajátékot - játékkaszinón kívül - kártyatermekben is lehessen szervezni.

A nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülése 11 órakor kezdődik hétfőn. Szili Katalin házelnök kedden sajtótájékoztatón értékeli a tavaszi ülésszakot. A miniszterelnök egy múlt heti tévéinterjúban azt mondta: nem lehet kizárni, hogy nyáron kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ha azt látja, hogy egy-két döntés nem bírja ki szeptemberig, akkor kéri az Országgyűlés összehívását.

Olvasóink írták

 • 11. tgkv 2009. június 30. 20:41
  „Tisztelt"kolombela".Köszönöm megtisztelő válaszát,igen, ebből a szemszögből még nem vizsgáltam meg ezt a kérdést.Mivel hogy ezeket az adatokat nem ismerem(magyarország álltal fizetett összeg)nem tudok érdemben szembeszállni ezen érvelésel.Az önhöz írt kérdésem kimoderálták,ha sértő voltam önnel vagy bárkivel szemben ezennel elnézést kérek.”
 • 10. Reális 2009. június 30. 10:03
  „Régen volt,tán igaz sem volt!”
 • 9. kolombela 2009. június 29. 23:38
  „tgkv
  Valami félreértés van. A holokauszt, mint "történelmi tény" és tagadása nem az egyszerű hétköznapi zsidó emberekről szól. Azért kell azt a dolgot állandóan emlegetni és a közéletben tartani, hogy a zsidóság cionista része megtehesse azt amit szándékozik tenni (pl. Mo. felvásárlása). Természetesen nem elhanyagolható az a tény se, hogy mind a német, mind a magyar kormány a mai napig súlyos dollármilliókat fizet kártérítés címen az áldozatok hozzátartozóinak. Felháborítónak tartom, hogy pl. engem mint magyar embert bűnösnek kiáltanak ki -és megpróbálnak a lelkiismeretemmel manipulálni- egy olyan dologért, amit el sem követtem, sőt még felmenőimnek sem volt hozzá semmi köze, mégis többek között az általam befizetett adómból él meg egy ember, akinek a déd- vagy szépapja a háborúban életét vesztette. Érzem magam annyira felnőtt embernek túl a 40-n, hogy önállóan dönteni tudjak egy ,,történelmi eseménnyel" kapcsolatban.
  Egyébként nincs zsidófóbiám, inkább azoknak van, akik állandóan rasszizmussal, antiszemitizmussal vádolnak meg rengeteg olyan embert, akiknek a gondolkodása eltér a cionista pénztőkét kiszolgáló egyénekétől.
  Remélem válaszom kielégítette kíváncsiságát.”
 • 8. tgkv 2009. június 29. 18:30
  „moderálva off”
 • 7. Reális 2009. június 29. 15:39
  „Újabb koporsószöget vernek a balos csürhék az ország koporsójába,és mi ezt csendben tűrjük!”
 • 6. pancser 2009. június 29. 14:00
  „5-höz! Hagyjuk már a zsidókat, mindig mindenkor ez jut eszedbe! A vagyondézsma sztem olyan réteget sújt amelyik feltörekvő, a fiatalabb igyekvő korosztályt. Miért nagy vagyon Győrben, vagy Magyaróváron egy 4 szobás 140 nm-es kertes ház? Ez ma Magyarországon egy olyan ingatlan, melyre sokan vágynak, előbb-utóbb megszerzik. A társadalom legproduktívabb rétegét sarcolják, a fene tudja miért, csak sejtem. Alapoznak az irigységre, meg arra, hogy mint mondtam ez a réteg a leghajtósabb. Nem lenne jobb munkahelyeket teremteni, hogy minél több család jusson hasonló kényelmes ingatlanhoz.”
 • 5. kolombela 2009. június 29. 11:08
  „Az alkotmány módosítása a szólásszabadság korlátozása végett kell. Magyarul, csak egy dolog fontos, hogy ne lehessen tagadni a holokausztot, mint dogmát? Csak ilyen szép körmondatba bugyolálták bele: a véleménynyilvánítás, valamint a sajtószabadság és az egyesülési jog gyakorlása ne irányulhasson nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésére, a faji felsőbbrendűségre vagy a fajgyűlöletre alapozott eszmék hangoztatására, terjesztésére, valamint a személyeket vagy a személyek egyes csoportjait életüktől, emberi méltóságuktól, szabadságuktól megfosztani kívánó, politikai, katonai vagy katonai jellegű szervezet, csoport támogatására, dicsőítésére, népszerűsítésére, védelmezésére." Kedves cionista barát, balliberális, a hazát kiárusító politikusok, miért kell megint hülyének nézni az embereket?
  Az hogy, egy bizonyos raszt is védenek vele, az csak az alkotmány módosítás mellékterméke lesz. A fő cél a zsidóság "megvédése" az ellenük történő klf. kijelentések ellen. Bármit mondasz rájuk, alkotmányba ütközhet, törvény büntetni rendeli.
  Az alkotmány módosítás lényege, hogy megalapozza a btk. módosítás lehetőségét és súlyos büntetéseket lehessen kiszabni. A másik célja az, hogy a nemzeti radikális oldalt ellehetetlenítse ezen a területen.”
 • 4. AHA. 2009. június 29. 10:29
  „Az szdsz bejelentette, hogy támogatja a csomagot!
  Azt hiszem mi jobban reszkethetünk mint a palotatulajdonosok.
  Bízzunk benne ,hogy ez a két párt örökre kiírta magát a történelemből!”
 • 3. vienna 2009. június 29. 08:57
  „IGEN, MEGCSINÁLTUK!”
 • 2. Zaraki_Kenpachi 2009. június 29. 08:36
  „Ha a véleménynyilvánítást korlátozzák, és nem lehet a cigányokat szidni az élősködő, parazita életmódjukért, azért, hogy agyonvernek és kibeleznek szó szerint idős embereket, lopnak, ölnek, és megbecstelenítenek fiatal lányokat, akkor mit lehet róluk mondani?

  A véleményes tényezőt jobban tenné a kormány, ha nem feszegetné. Az ember dühös és ideges sokszor, és inkább örüljön, ha az ember először inkább tombol, mintsem maga veszi kézbe azt, ami a rendőröknek lenne a dolga!”
 • 1. bugriskin 2009. június 29. 07:42
  „No most aztán reszkethetnek a milliárdos palota tulajdonosok? A kastély és a templomokra összeharácsolt "pénzes zsákok"! Vagy az "ominózus vidékfejlesztés" melyek a templomokra költöttek az kivétel lesz? Megint kibújtatják az adófizetés alól akár csak a bevételeikből a szja-adót? No és a milliárdos műemlékeket bérlők, vagy a tulaj fog fizetni? Hogy is lesz az ügyvéd és bíró (tanácsadó törvény előkészítő)urak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körülbelül 200 lehet az összes magyar fertőzött száma

Már 8-ra nőtt az igazoltan az A/H1N1 vírussal fertőzött magyarországi betegek száma, de az összes… Tovább olvasom