Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A vádlottak meghallgatásával folytatódik a romagyilkosságok tárgyalása

A vádlottak meghallgatásával folytatódik szerdán a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőtárgyalása a Pest Megyei Bírságon; a négy férfit ötszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség.

A vádirat múlt pénteki ismertetésekor az ügyész elmondta: Kiss Árpád elsőrendű vádlott és testvére, Kiss István másod-, valamint Pető Zsolt harmad-, illetve Csontos István negyedrendű vádlott - személyes sérelmek és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük miatt - úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a rendcsinálást.

Kezdetben a romák közötti félelemkeltés motiválta őket, majd kifejezett ölési szándékkal, katonai pontossággal hajtották végre a legapróbb részletekig megtervezett akcióikat, amelyek során kilenc helyszínen hat embert, köztük egy ötéves gyermeket megöltek, ötöt megsebesítettek vadászfegyverekkel.

Miszori László tanácsvezető bíró a vádirat ismertetése után közölte: a szerdai tárgyalási napra mind a négy vádlott megjelenését kötelezően előírta, ott dönt arról, melyik tárgyalási napon kívánja a vádlottakat egyenként is meghallgatni.

A bíró elsőként Kiss Árpádot hallgatja meg. Az elsőrendű vádlottat az ügyészség aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, a besenyszögi fegyverrablás miatt csoportosan elkövetett fegyveres rablással, a debreceni menekülttáborra leadott lövés miatt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel is vádolja.

Bérdi Zsolt, a vádlott védője az MTI-nek azt mondta, ügyfele várhatóan vallomást tesz, de azt nem tudni, mennyire tér majd el korábbi vallomásától, ugyanis a gyilkosságok, illetve a sérüléssel járó támadások elkövetését továbbra is tagadja. Kiss Árpád korábban részbeni beismerő vallomásokat tett arra vonatkozóan, hogy rálőtt és Molotov-koktélt dobott romák által lakott házakra, de azt tagadta, hogy célzottan, emberölési szándékkal követte volna el a cselekményeket.

A bíró szerdán és további hat kitűzött tárgyalási napon kívánja meghallgatni a négy vádlottat. Ezt követően, várhatóan április 19-én kezdi meg a 165 tanú és 30 szakértő meghallgatását. A nyári ítélkezési szünetig 33 tárgyalási napot tartanak, az utolsó kitűzött határnap július 13.

A fokozott biztonsági előírások mellett zajló bírósági tárgyalásra az első tárgyalási napot megelőzően regisztrált újságírók juthatnak be, de ismét csak harmincöten.

Olvasóink írták

  • 3. udy 2011. március 30. 16:11
    „Hát Blaze mondasz valamit...”
  • 2. blaze 2011. március 30. 00:00
    „Vannak romagyilkosok és vannak roma gyilkosok. Csak utóbbiakat nem reklámozzák, pedig nagyságrendekkel vannak többen!”
  • 1. háté 2011. március 29. 20:45
    „Az NBH- és a hatalmi elit tudtával?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat ütközött autóval Mátészalkánál - egy halott

Egy 50 éves nő meghalt, amikor autójával személyvonatnak ütközött egy vasúti átjáróban Mátészalka… Tovább olvasom