Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A tűzoltókban bízik a magyar

Magyarországon a tűzoltók, a postások és új dobogósként, a tanítók, tanárok élvezik a legnagyobb bizalmat.

A GfK Csoport által 2009 tavaszán végzett felmérés szerint továbbra is a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom hazánkban. Mellettük a postások és a tanítók, tanárok állnak a bizalmi lista élén, megelőzve a tavalyi harmadik helyezett orvosokat. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el világszerte.  A lista sereghajtói az újságírók és a politikusok, akik iránt tovább csökkent a bizalom.

A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése szerint Magyarországon továbbra is tízből kilenc megkérdezett bízik a tűzoltók állhatatosságában és szakértelmében.

A 20 szakma képviselői iránti bizalom összesítő listáján nem történt jelentős változás a 2008-as eredményekhez képest. Hazánkban a tűzoltók és a postások után a tanítók, tanárok szerezték meg a dobogós, harmadik helyet, maguk mögé utasítva ezzel az orvosokat és a katonaságot. A legnagyobb mértékű bizalomnövekedés az ő esetükben figyelhető meg: a megkérdezettek 92 százaléka bízik bennük, szemben a tavalyi 81 százalékkal (11 százalékpontos növekedés). Nemzetközi viszonylatban pedig a második helyre kerültek, ehhez az eredményhez a megkérdezettek 85 százalékának a bizalma már elegendőnek bizonyult.

 A felső harmadban: az orvosok, a katonaság és a piackutatók
Az orvosok iránti bizalom ugyan nem csökkent, mégis visszaszorultak a negyedik helyre. A megkérdezettek háromnegyede bízik a katonaságban illetve a piackutatókban, kétharmaduk pedig a rendőrökben és a környezetvédő szervezetek képviselőiben. A piackutatási szakma képviselőit honfitársaink a régióhoz hasonlóan kedvezőbben ítélték meg, mint nemzetközi szinten. Ugyanez elmondható a marketing szakemberekről, akikben minden második magyar megkérdezett bízik. Az nemzetközi adatok szerint azonban csak tízből négyen, amely alapján csak a lista alsó harmadában foglalnak helyet.

A középső harmadban: a bírák, az ügyvédek és a papság
A középső harmadban találhatók a bírák, az ügyvédek, valamint a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők csoportja. Az ügyvédeknek a magyarok jóval nagyobb bizalmat szavaztak, mint a régió más országaiban élők, ahol csupán tízből négyen bíznak e szakma képviselőiben. A papság a nemzetközi összesített adatok szerint a lakosság kétharmadának bizalmát élvezi, Közép-Európában még ennél is nagyobb bizalmat kaptak – ezzel szemben hazánkban csupán minden második válaszadó fejezte ki bizalmát az egyházi elöljárók iránt. Nemzetközi és regionális viszonylatban a jótékonysági szervezetek képviselői nagyobb bizalmat élveznek, mint hazánkban.

Az alsó harmadban: a bankárok, az újságírók és a politikusok
A bizalmi lista alsó harmadában a megkérdezettek kevesebb, mint fele szavazott bizalmat az egyes szakmák képviselőinek. A szakszervezetek képviselőit és a vállalatvezetőket követik a bankárok, akik a legnagyobb bizalomvesztést szenvedték el. A válaszadók kevesebb, mint 40 százaléka bízik bennük mind nemzetközi, mind pedig hazai szinten.

Néhány nyugat-európai országban – például Svédországban és az Egyesült Királyságban –, valamint az Egyesült Államokban drasztikusan csökkent a bizalom a pénzügyi intézmények képviselői iránt a tavalyi évhez képest. Svájcban ítélték meg a legkedvezőbben őket, az ott élők 68 százaléka bízik a bankárokban. A reklámszakemberek Közép-Európában az emberek felének bizalmát élvezik, hazánkról ez már korántsem mondható el.

A lista sereghajtói az újságírók és a politikusok, akik iránt tovább csökkent a bizalom. Az újságírókat hazánkban jóval kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten, ahol előrébb állnak a listán. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, de még ez is tovább romlott, tízből mindössze egy ember tanúsít bizalmat irántuk.

Helyezés

Szakma

Bizalom (%)

2009

2008

1.

Tűzoltók

98

95

2.

Postások

95

90

3.

Tanítók, tanárok

92

81

4.

Orvosok

86

86

5.

Katonaság

77

78

6.

Piackutatók

73

69

7.

Környezetvédő szervezetek

67

69

7.

Rendőrök

67

70

9.

Bíróság

63

67

10.

Ügyvédek

57

60

11.

Köztisztviselők, önkormányzati képviselők

53

54

12.

Papság

52

53

13.

Marketing szakemberek

50

56

14.

Jótékonysági szervezetek

49

53

15.

Szakszervezetek

43

45

15.

Vállalatvezetők

43

47

17.

Bankárok

38

48

18.

Reklámszakemberek

36

44

19.

Újságírók

29

34

20.

Politikusok

9

17

Az egyes szakmák képviselőiben megbízók arányának alakulása Magyarországon, 2009. tavasza

A kutatásról. A GfK Custom Research 2009. tavaszi felmérésének célja az volt, hogy feltérképezze, mekkora bizalom övezi a következő 20 szakma és szervezet képviselőit: orvosok, bankárok, köztisztviselők és önkormányzati képviselők, tűzoltóság, szakszervezetek, a sajtó, a papság, tanárok, vállalatvezetők, a marketingszakma, piackutatók, katonaság, politikusok, rendőrség, postások, ügyvédek, bírák, környezetvédő szervezetek, reklámszakma és a jótékonysági szervezetek. A felmérés 16 európai országban és az Egyesült Államokban mindösszesen 17 295 fő megkérdezésével zajlott 2009. február-március időszakban.

A GfK Csoport
A GfK Csoport a világ negyedik legnagyobb piackutató vállalata.  

Forrás: GfK Csoport, GfK Bizalom Index 2009. tavasz. 
 

Olvasóink írták

 • 12. Domestic 2009. június 14. 17:52
  „próbáljatok a cipőjükbe bújni csak egy napra, azután a világ leg megalázottabb emberei lennétek, ha a fizetésüket kézhez kapnátok!”
 • 11. cseppek 2009. június 14. 06:54
  „A piackutatók mit keresnek pontszerző helyen? Hol vannak a mentősök, a lelkisegély szolgálatnál dolgozók, a beteggondozók, a villanyszerelők, a kéményseprők stb. Mindegyikük munkáján életek múlhatnak.”
 • 10. knifemaster 2009. június 13. 22:57
  „richter,
  meg a létrára is az orvos megy fel,az égő lakásból menteni mi?
  :D:D”
 • 9. richter 2009. június 13. 20:49
  „nekem is minden elismerésem atüzoltoké,de az életeket mégis csak a mentők mentik meg mert addig a tüz oltó neki sem áll kivágni amig a roncsban valamilyen szinten elnem látnak vagy be altanak,higgyétek el ez igy van (tapasztaltam)azért ŐK is megérdemelnének pár jó szot,mert mindehol csak a sokat látott tüzoltok és rendörök szerepelnek,pedig a MENTŐK is jelen vannak mindehol és látnak is mindent.”
 • 8. soproni 2009. június 13. 20:05
  „Csoda,hogy a tűzoltók vezetik a listát? Hmmm.... ,ha mind ilyen jó pasi én is rájuk szavazok:))”
 • 7. bugriskin 2009. június 13. 19:49
  „A táblázaton a saját szakmabelieket kérdezték nem az érintetteket vagy az ügyfeleiket?”
 • 6. jockey 2009. június 13. 16:19
  „2. eheh

  Véleményem szerint aki annyira jellemtelen szemétláda, hogy a rend őreként saját zsebre büntet, annak bármennyi lenne a fizetése, akkor is megcsinálná. Szerintem ez nem anyagi helyzettől, hanem becsülettől függ. Ha meg kevés a fizetése, menjen el dolgozni!

  3. Filtec

  Szerencsére több szakmám is van, így egyenlőre még nem tudott ez a szemét kormány padlóra küldeni. Mindegyikben van selejt, mint ahogy az élet minden terültén. Csak egyes foglalkozásoknál jobban érvényesül a jellemtelenség. Például politikus, ügyvéd ..stb.

  4. Túrabakancs

  Lehet, hogy igazad van! :)”
 • 5. Stewe 2009. június 13. 14:21
  „Minden tiszteletem a tűzoltó szakmáé, és a tűzoltóké ! Ha árvíz , ha autóbaleset, katasztrófahelyzet, avagy életmentés. ők ott vannak! Életüket kockára téve bármely helyzetben.
  Múlt évben hallottam, hogy tetoválás megléte miatt nem vehetnek fel tűzoltónak fiatalokat. Hát erről az a véleményem, hogy nagyon hálás lennék életem végéig annak a nyakig-csuklóig tetovált tűzoltónak, aki kivágna az autóroncsból ha úgy hozná az élet ! ... Törvényhozók ! Tolerancia, fontossági sorrend.
  Remélem ez változni fog pozitív irányba, csakúgy, mint a gyomorforgató huzavona a tűzoltok szolgálati béreiről...”
 • 4. Túrabakancs 2009. június 13. 13:12
  „jockey!
  Én a tanárokat azért tenném mégis a 3-ik helyre, mert vannak
  köztök olyan nők, akik másodállásban pornóznak, és ez nekem
  szimpatikus! :) Azért megbízhatóak, mert vagy több tudásban
  részesítik az embert, vagy orgazmust okoznak. :) Lásd a mosta-
  nában nagy botrányt kavart esetet, melyről a média is napokig
  tudósított.”
 • 3. Filtec 2009. június 13. 11:47
  „Re: #1 jockey


  Neked mi a szakmád? Abban csak jó, 100%-on dolgozó emberek vannak, vagy ott is akad "selejt"?”
 • 2. eheh 2009. június 13. 11:19
  „kedves jockey!

  a sok zsebre büntető derék sün azért csinálja ezt, mert olyan rohadtul meg van becsülve, megvédi a magyar állam (törvények, olaszliszka stb.) és még jól meg is fizeti. mert ha másodállást vállalsz, akkor úgy néznek rád, mint gyújtogató a vizes szalmára. abból a lóvéból nem offshore céget üzemeltet Cipruson, hanem enni ad a gyerekeinek.

  a másik! sírnak rínak az autósok, hogy kis gyorshajtás nagy bünti (a jogsilyát venném el egy életre). melyik a jobb? egy 10es a zsebbe, vagy 90 a csekken? lehet dönteni.”
 • 1. jockey 2009. június 13. 11:05
  „A pedagógusok dobogós helyezése szerintem túlzás. vannak közöttünjk nagyon jók, de sajnos olyanok is, akikről nem is érdemes beszélni. Átlagban szerintem nem érdemlik a 3. helyet. Az ügyvédeknek közvetlenül a politikusok mellett a helye! Én személy szerint a rendőröket is hátrébb tenném, gondoljunk csak a sok zsebre büntető derék sünre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten Nagy Imre újratemetése - Videók

Honlapot indítottak Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről az 1956-os Intézet gondozásában; az… Tovább olvasom