Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A türelem szép kertet terem

Több mint ötven éve hódol nagy szenvedélyének, a kertépítésnek Vastagh Ferenc. A fák, virágok, szép pázsitok szerelmese hosszú évekig gépjárművezetőként dolgozott, de emellett maradt annyi ideje a kertészkedésre, hogy még Amerikában is számos kert újratelepítését el tudta vállalni.
Vastagh Ferenc Chicagóban is elismerést szerzett a magyar kertészeknek (A szerző felvétele)
– Talán nem sértem meg a férfiúi hiúságot, ha elárulom az igazat: egy kert megálmodásában, tervezésében a legtöbb segítséget mindig is a ház asszonyától kapom. Az is tény, hogy kertügyben zajló családi vita esetén szinte mindig a feleség mondja ki az utolsó szót, a kertépítéskor is vele beszélem meg leginkább a közös tennivalókat.

Ezt a tapasztalatát Vastagh Ferenc kertépítő mester osztotta meg velem Szegeden, egy oly csodás pázsiton sétálgatva, amit látva a „fűnevelésről" elhíresült angol kertészek is elégedetten csettintenének. A rókusi ház kertjében hol egy igényesen összeállított sziklakompozícióban botlott meg a tekintetem, hol pedig azon ámuldoztam, milyen virágos színharmóniát képes kikeverni a szakember úgy, hogy közben arra is ügyel, maradjon elegendő, játékra alkalmas terület a gyerekeknek.

– Bár sokáig dolgoztam gépjárművezetőként, egész életem a kertészkedéshez kötődik. A szakma alapfogásait Hajdúszoboszlón lestem el, ott végeztem a kertészeti szakiskolát, majd több alföldi termelőszövetkezet kertészeti, növénytermesztési üzletágában is alkalmaztak – mesélt életéről Vastagh Ferenc.

A hozzáértő keze

– Közben persze állandóan bújtam a szakirodalmat, megszereztem a technikusi végzettséget, igyekeztem hozzájutni a legigényesebb nyugati, kertészettel foglalkozó magazinokhoz. Ugyanis a kertépítés – bármennyire is hihetetlen azok számára, akiknek mondjuk egy házilagosan egymásra dobált kőtörmelék már sziklakertnek számít – nagyon is komoly szaktudást igényel. Szerencsére ezt már egyre többen felismerik Magyarországon is. Örömmel járom a várost, mert mind több olyan kerttel találkozhatom, amely hozzáértő keze nyomát viseli – összegezte véleményét a nyugdíjas éveit is a virágok birodalmában eltöltő mester.

Nem fukarkodott a szóval akkor sem, amikor arra kértem: lássa el jó tanácsokkal mindazokat a hölgyeket, akik még csak most akarják rábírni a ház urát arra, hogy az udvarból varázsoljanak kertet.

Amerikai divat

Vastagh Ferenc családjából többen is kivándoroltak a tengeren túlra. Őket meglátogatván feldíszítette a família amerikai otthonait. Kiváló munkájának gyorsan híre ment, s a kulturált környezetre nagyon sokat adó helybéliek nem egyszer kérték már kertjeik átalakítására a magyar mestert.
– Még büszkélkedtek is velem, hogy lám, nekik európai kertészük van, merthogy ez ott, ahol leginkább dél-amerikai vendégmunkásokat bíznak meg a ház körüli teendőkkel, ez státuszszimbólumnak számít. Igyekeztem meghálálni a bizalmukat, s követve az ottani divatot, olyan cserjékkel, díszfákkal ültettem be kertjeiket, ami nem igényel sok odafigyelést. Merthogy az Egyesült Államokban a pénz utáni nagy rohangászásban vajmi kevés idő marad a kertápolásra, ők leginkább grillpartykon szeretnek dicsekedni kertjeikkel – árulta el Vastagh Ferenc.

Kevésbé fogékonyak

– Először is azt kell elmagyarázni a szépre netán kevésbé fogékony uraknak, hogy a kert nem más, mint a ház meghosszabbítása, egy otthon szerves része. Ha tehát hajlandóak, akár 20-30 milliókat áldozni egy igényesen kivitelezett épületre, azt az egy-két milliót már ne sajnálják, amibe egy olyan kert kerül, ahol kellemesen eltölthetik szabadidejüket, vendégül láthatják barátaikat. Tervezéskor ne feledjék: egy kertnek mindig igazodnia kell a ház adottságaihoz, stílusához a terület nagyságához és persze a funkcióhoz. Aki például szeretne sportolni is magánbirodalmában, ne ültessen a kert minden szegletébe virágokat, mint ahogy nem tanácsos egy kisebb kertet dúslombú, nagy árnyékot vető fákkal betelepíteni.

A teljes szépség

Mivel a kert élő egység, csak az szerelmesedjen bele a kertbe, aki utána hajlandó érte áldozatot is hozni. Egy ilyen fás, virágos terület ugyanis folyamatos gondoskodást igényel, az elhasználódott növényeket állandóan cserélni kell. Ami legalább ennyire fontos: csak türelem, hölgyeim, egy igazán szép kert évekkel a tervezés, telepítés után bontakozik ki teljes szépségében. Nem véletlenül járja az Angliából elszármazott mondás: a szép pázsit titka roppant egyszerű: csak el kell ültetni a füvet, majd ezt követően két-háromszáz évig illendő szorgosan gondozni – mosolygott Vastagh úr, aki korát meghazudtoló lendülettel veti munkába magát 65 évesen is.

– Ja, kérem, a kertészkedés azért is nagy áldás, mert százszor többet ér minden gyógyszernél. Aki virágot ápol, pázsitot gondoz, jó levegőn, szép környezetben, testmozgással tölti el az idejét, vagyis nincs ideje se megöregedésre, se
depresszióra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla-avatás és kiállítás

Ágoston Ernő festőművész-rajztanár emléktábláját avatják csütörtökön 15.30-kor a Liszt Ferenc… Tovább olvasom