Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A túlzások túlzásokra csábítanak

Hol húzódik a határ egy hétköznapi flört és a zaklatás között? A választ nem könnyű megadni.

Hol húzódik a határ egy hétköznapi flört és a zaklatás között? Ezt a kérdést ugyanolyan nehéz megválaszolni, mint azt, milyen szoknyahosszúság fogható a divatra és melyik jelent felkínálkozást? Sok nő nem számol azzal, hogy öltözködésével, viselkedésével, felesleges félreértéseknek teszi ki magát a munkahelyén. Bár a megelőzésre általános recept nincs, az ingerküszöb-feszegető helyzeteket igenis el lehet kerülni. A Kisalföld hölgyolvasóit Némethné Józsa Ágnes protokollszakértő és Hujber Béláné Márta szépségtanácsadó látja el tanácsokkal. Avagy mit tegyünk, hogy ne kerüljünk a bulvárlapok címlapjára?

Az első magyar eset

A régi európai demokráciákban, ahol évtizedekkel korábban megrepedt a hallgatás fala, ma már mindenütt törvény szabályozza a szexuális zaklatást. Különös fintora a sorsnak, hogy éppen az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalban robbant ki az első magyar munkahelyi zaklatás ügy.

Kerülendő munkahelyen a rafináltan szexis, mély dekoltázsú vagy hátul túl kivágott ruha. Főleg fiatalok körében hódítanak a kurta, köldökvillogtató felsők és olyan rövid szoknyák, amelyek a fehérnemű színét is sejtetni engedik, ha viselőjük egy nagyobbat sóhajt. Számoljunk vele: férfi legyen a talpán, aki ezt nem veszi felhívásnak. Ugyancsak gerjesztő a szoros sort, feszülő vagy áttetsző nadrág, hálós pulóver, félrecsúszott vállpánt, melyet persze be lehet állítani, hogy úgy tűnjön, eredetileg néz így ki.
Azokon a munkahelyeken, ahol üzleti viseletet várnak el, vagyis kosztümöt, kicsit könnyebb a helyzet, hiszen kötöttebb a viselet. Nem árt tudni azonban, hogy ilyenkor is a zárt blúz a kötelező, az ujjatlan nem is illendő. Elvárt még nyáron is a harisnya és a zárt cipő, fülledt melegben legfeljebb szandálcipő.

Filmajánló: Zaklatás

Tom Sanders elégedett cégénél befutott karrierjével, ráadásul a tőzsdén kisebb vagyon vár rá, mi több, előléptetés előtt áll. Ám hamarosan nagyot változik a világ... Minden azzal kezdődik, hogy ahelyett, hogy ő léphetne előre a ranglétrán, új főnöke az a Meredith Johnson lesz, akivel jó tíz évvel korábban viszonya volt. Egy este a vonzó és céltudatos Johnson behívatja az irodájába, és megpróbálja elcsábítani a meglepett férfit. Sanders azonban ellenáll, és otthagyja a nőt. Másnap Johnson panaszt emel ellene, s azzal vádolja a férfit, hogy szexuálisan zaklatta a megbeszélésük során. Sanders élete pillanatok alatt a feje tetejére áll, és jó híre megmentése érdekében az egyetlen, korántsem könnyű megoldás, ha bepereli a főnökét...

Milyen színeket válasszunk? A férfiak távol tarthatók azokkal a színekkel, amelyek a munkára emlékeztetik őket. Ezek a tengerészkék vagy zöld árnyalatok egészen a sötétolíva felé hajlóan. Ezzel szemben hívogatja a csábító pillantásokat mindaz, ami a bőrre emlékeztet: az enyhén sárgás, a rózsaszín, a piros, a bézs. Hagyjuk ki a csillogást a sminkből, a villogó, izgató flittereket a munkahelyi viseletből. Legyünk szolidak és visszafogottak, maradjunk a normál hosszúságúra vágott, enyhén színezett körmöknél, melyek jólápoltságot árasztanak. A túl hosszú körmök kihívóak, pláne, ha sötétre vannak színezve.
Felkínálkozó mozdulat, ha valaki dob egyet a haján, vagy feltűnően igazítja meg az ékszerét. Széken, mély fotelban vagy kanapén helyet foglalva mindig a szélén kell ülni, hogy a lábaink leérjenek a földre. A térdeket, a bokákat zárva illik tartani. A keresztbe rakott láb hivatali szituációban nem is igazán illendő.
Kerüljük az igéző pillantásokat, a félreérthető mozdulatokat! Le lehet hajolni egy szeméttel sokféle módon, vagyis lehet úgy, hogy ne háttal álljunk egy kollégának...

Ha egy hölgy férfitársaságban kihívóan nevet, esetleg malac vicceket süt el, vagy erotikus sztorikat mesél előző életéből, mondjuk kétértelmű utalásokkal, olyan, mintha azt mondaná: szabad préda vagyok!
Persze tuti recept nincs, hiszen lehet, hogy így sem lehet mit kezdeni a mindenáron közeledni akaró férfival. De legalább nem bátorítjuk. Túl az öltözködés, a smink és a viselkedés praktikáin azonban ne feledjük: szexuális zaklatást bárki elszenvedhet, függetlenül attól, hogy az uralkodó szépségideál vagy erkölcsi normák szerint öltözködik-e, vagy sem, visszahúzódóan viselkedik-e vagy sem. A zaklatás egy olyan norma megsértése, mely az azonos munkahelyen dolgozók közti emberi tiszteletet és megbecsülést tekinti a munkavégzés alapjának, és e sérelemmel az egyenlő munkakörülményeket aláássa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom