Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

A tüdőgyulladás elleni védőoltás

Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok, akiknek a szervezete valamilyen okból legyengült.

Napjainkban az egész világ retteg egy, a madárinfluenza és az emberi influenza géncseréjét követően kialakuló, új típusú influenza világméretű járványától.

A megelőzés egyik lehetősége az, ha a különösen veszélyeztetett embereket – az időseket és néhányfajta betegségben, betegségcsoportban szenvedőket – tüdőgyulladás elleni védőoltásban részesítik. Ez az influenzajárvány áldozatainak számát akár felére is csökkentheti. A téma szakértője dr. Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusprofesszora.

A szövődmények megelőzése

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy az influenza veszélyes betegség, amely akár halálhoz is vezethet. Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy a halálesetek meghatározó hányadát nem maga az influenzavírus, hanem a hozzá társuló bakteriális szövődmények, közülük is elsősorban a tüdőgyulladás idézi elő. Ennek kórokozója a Streptococcus pneumoniae baktérium, amely egyébként másfajta komplikációkat is kiválthat: középfülgyulladást, arcüreggyulladást, gennyes agyhártyagyulladást és vérmérgezést.

Bevált oltóanyag

Maurice Hillemann vezetésével az 1970-es években fejlesztették ki azt az oltóanyagot, amely a mintegy 80-féle Streptococcus pneumoniae baktérium közül annak a 23-nak az ellenanyagát tartalmazza, melyek az emberi tüdőgyulladások döntő többségéért felelnek.

Fokozott veszélynek kitéve

Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok, akiknek a szervezete valamilyen okból eleve legyengültebb. A 60 év felettiek, vagy valamilyen krónikus bajban, pl. szív- és érrendszeri, légzőszervi, máj- vagy cukorbetegségben szenvednek; alkoholisták, vagy esetleg immunrendszerük (lépirtás, daganat, rosszindulatú vérképzőszervi betegségek stb. következtében) nem megfelelő.

Egy héten belül véd

A tüdőgyulladás megelőzését szolgáló oltóanyag a beadását követő egy héten belül létrehozza a védettséget, és már akár 2 éves kortól is alkalmazható. Az országos tiszti főorvos évről évre javasolja, hogy az influenzavakcinával egy időben – ötévente – kerüljön sor Pneumococcus-védőoltás alkalmazására is. A vakcina hatása ugyanis 5–10 éven át fennmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyon sok betegség a gerincből indul ki

Orvosok is küldenek beteget kezelésre Cserné Sziráki Gréta manuálterapeutához, azaz – régi… Tovább olvasom