Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A tücsök és a minimálbér

Ismerősöm őszinte aggodalommal panaszkodik. Ahogy idősödik, egyre több nyavalya találja meg. A kezdeti „hol itt fáj, hol ott fáj” jelenség állandósult betegséggé konvertálódik.

Egyre nehezebb a korai felkelés, az áruért utazás, a cipekedés. Egyéni vállalkozóként nemsokára eléri a nyugdíjkorhatárt, s valóban egészségromboló, nehéz fizikai munkával keresi kenyerét.
Ám az aggodalom és a panasz nem is a fizikai állapotra irányul, hanem a várható öregkor anyagi kondícióira. Bizony nem lesz könnyű megélnie a nagyon alacsony nyugdíjból. Merthogy minimálbér után majd minimálnyugdíj jár.

Elgondolkodom, vajon ebben az országban hányan gondolják úgy, hogy jól járnak, ha csak a minimálbér jelenik meg a kimutatásokban? Látszólag pillanatnyilag jól járnak, hiszen a feketén, papír nélkül felvett vagy megszerzett jövedelem után nem fizetnek se nyugdíj-, se egészségügyi járulékot. Aztán persze sokan közülük írják a kritikai SMS-eket a reggeli tévéműsorokba, hogy micsoda gyalázatos a magyar egészségügy! És persze majd (az akkori és mindenkori) kormány lesz a hibás, amiért nem tud megélni a nyugdíjából.

Vajon ezek az emberek legalább a tücsök és hangya klasszikus meséjére emlékeznek? És ha már a közös kasszába nem fizetnek, legalább saját maguk gyűjtenek valamilyen tartalékot a későbbi, általuk választott szűkös évekre? Vagy a mai „trendinek" megfelelően luxusterepjáróval hordják gyermeküket a méregdrága magániskolába, és már nagyon gondolkodnak egy földkörüli utazáson, de űrhajóval, mert az összes többi közlekedési eszközt kipróbálták már. Hiszen leírható az adóból. A vállalkozás pedig keményen veszteséges, és csakis úgy tudnak megélni belőle, mint az anekdota szerinti Kohn bácsi, aki a napi veszteséget azzal csökkentette, hogy vasárnap zárva tartott.

De nem akarok én viccelni a témával, annál sokkal komolyabb a probléma. Mert nem csak azokat érinti, akik ezt a módszert választják. Hanem mindannyiunkat, akik teljes jövedelmünk után fizetjük az adó- és társadalombiztosítási forintokat. Hisz nekünk kell állnunk az összes közkiadást: útjavítást, csatornázást, karácsonyi díszkivilágítást, és persze majd a nyugdíjat és az egészségügyi ellátást is.
Az az érzésem, ha nem tudunk változtatni a „tücskök" és „hangyák" arányán, valamennyien rosszul járunk.

Dusza András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom