Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A trükközők most veszthetnek

Miközben a híradások szinte egyöntetűen a kötelezős átlagdíjak csökkenéséről tudósítanak, 50–70 ezer autósnak biztosan kedvezőtlenebb lesz a jövő évi díja. Ügyeskedőkről van szó, akik most pórul járnak.

A minap Győr kapcsán írtunk arról, hogy a kötelező gépjármű-biztosítás tarifája szempontjából egyáltalán nem mindegy, hol él az autótulajdonos.

Sokan ügyeltek is erre, s az elmúlt években a kedvezőbb tarifa reményében vidéken élő családtagjaikat adták meg a jármű tulajdonosának, miközben ők voltak az üzemben tartók. Hasonló a helyzet a városban élő fiatalabb autósokkal. Ők jóval magasabb kárkockázatot jelentenek a biztosítók számára, mint az idősebb vidékiek. Ezért sokan éltek (óvatos becslések szerint is több tízezren) azzal a lehetőséggel, hogy az autót idősebb családtagjukra (szülő vagy nagyszülő) íratva jóval kedvezőbb kötelező és casco biztosítást szereztek járművükre. Üzemben tartónak pedig magukat jelölték meg (ez egyéb előnyökkel is járhatott, ilyen például a lakcímre érvényes kedvező parkolási tarifa).

Mostantól azonban változik a helyzet: idén már csak az üzemben tartó köthet kötelezőt, az új szerződés már csak az ő nevére szólhat. A trükközők esetében ez nyilván magasabb díjkategóriát jelent, ráadásul A0-ás bónuszfokozattal indulnak. Ezzel a lépéssel évi több tízezer forinttal is rosszabbul járhat az, aki eddig élt a fenti trükkel s új biztosítást köt.

A legjobb ilyen esetben még mindig az, ha az autós fenntartja korábbi kötelezős szerződését, erre az esetre ugyanis az új szabályozás nem terjed ki. Ha így dönt az érintett, akkor pedig kimarad az idei, 25–30 százalékot is elérő általános díjcsökkenés kedvező hatásaiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét van kollektív szerződés a pécsi egyetemen

Aláírta dolgozói kollektív szerződését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn; a korábbi rektor a… Tovább olvasom