Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A trafikkoncessziók megsemmisítését követelik a károsultak

A trafikkoncessziós pályázatok eredmények megsemmisítését és új eljárás lefolytatását követeli a Trafikkárosultak Mozgalma.
A trafikkoncessziós pályázatok eredményének megsemmisítését és új eljárás lefolytatását követeli a Trafikkárosultak Mozgalma. Az ezt támogató húszezer aláírást pénteken Budapesten sajtótájékoztatón adta át az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának a szervezet képviselője.

Szabóné Szabados Katalin elmondta: szerintük átláthatatlan volt a pályáztatás, és sérti az alapvető jogokat, hogy menet közben változtattak a feltételeken, vagyis az árrésen és az árusítható termékek körén. Ezért arra kérik Szabó Máté ombudsmant, hogy készítsen állásfoglalást az ügyben.

Azt követelik, hogy alanyi jogon folytathassák az árusítást azok a trafikosok, akik a pályáztatást megelőző években dohánykereskedelemmel foglalkoztak, ha vállalják a nemzeti dohányboltokra vonatkozó szabályozás betartását.

Szabóné Szabados Katalin szerint a pályáztatáskor nem vették figyelembe a jelenlegi trafikosok érdekeit, illetve a pontrendszer alkalmatlan volt a koncessziók odaítélésére. Az 5400 nyertesből egy-két százalék foglalkozott eddig is dohánykereskedelemmel, vagyis a pályázatok kereskedelmi tapasztalat nélkül születtek, az árrést a pályázat lezárása után határozták meg, és időközben bővítették az árusítható termékek körét is.

Ennek is a következménye, hogy 1600 településen nincs dohánybolt, a városokban pedig a forgalmas helyeken zsúfolódnak a trafikok, miközben a mellékutcában egyáltalán nem lehet kapni dohányárút. Továbbá már most "dübörög a feketepiac", és tönkremennek azok a kisboltok is, amelyek a jövőben nem árulhatnak cigarettát - tette hozzá.

Szabóné Szabados Katalin hangsúlyozta, hogy a tiltakozás hatására meghirdetett második körben teljesíthetetlen feltételeket - a többi között 20 éves, azonos helyen és azonos jogviszony mellett folytatott dohányárusítást - határoztak meg. A helyzetet jól mutatja, hogy Pesten csupán egy kereskedő felel meg a kritériumoknak - fűzte hozzá.

Közölte, hogy levelet írtak Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, Rogán Antalnak, a Fidesz és Harrach Péternek a KDNP frakcióvezetőjének, de máig nem kaptak választ felvetéseikre. Ugyancsak elérhetetlen számukra a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Mérlegelik népszavazás kezdeményesését is annak a korlátozásnak az eltörlése érdekében, amely kétezer lakosonként csupán egy trafik működését engedélyezi - mondta Szabóné Szabados Katalin.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. koppenhágó 2013. július 18. 11:02
  „továbbra is rengeteg a beszűkült látású hozzászóló!
  csak fideszhez közeli pályázók nyertek? ha nem akkor
  mégis hogyan nyerhettek mások is? véletlenül?
  ez csak arra jó hogy az idióta szanyi és barátai tudjanak
  miről károgni, természetesen ha az ő kormányzásuk alatt
  történik hasonló akkor meg a fidesz tolná ugyanúgy a baromságot”
 • 45. pancser 2013. július 14. 16:01
  „Ezt nem lehet visszacsinálni, még akkor sem ha valami csoda folytán az MSZP kerülne kormányra. Persze mindent lehet, csak az a kérdés van-e értelme és mibe kerül. El lehet venni egy koncessziót hatalmi szóval, de ezért fizetni kell. Ráadásul az járna jól akitől elvennék, ki kéne fizetni nem csak költségeket, hanem még a haszon elmaradásából keletkező kárt is a koncesszió tulajdonosának.”
 • 44. Demalgon 2013. július 14. 15:28
  „Az új trafikok zömében ahogy láttam a tipikus alvilági, soha nem dolgozott, szteroiddal felfújt kopasz vadbarmok a vezetők. Erre csipőből 4-et tudnék mondani csak Sopronon belül. Viszont ... én a mérleg egyik oldalára felteszem azt a 20 éve működő családi vállalkozást, ami kisboltként ezt is értékesitette és most kivették alóluk, szemben a nulla alappal dolgozókat, akik hirtelen most keregélnek alkalmazottakat. Mivel még nagyon az elején vagyunk a foglalkoztatásnak, a veszteség minimális lenne egyik oldalról, másik oldalról, meg nincs fekete fizu. A visszavont pályázatok után kiirt új pályázatok eredményére, ha becsületességgel csinálják kiváncsi lennék az eredményére, de remélném, hogy azok nyernének, amik valamit is fel tudnak mutatni és nem azok, akik a pénzüket akarják tisztára mosni.”
 • 43. machers 2013. július 14. 11:00
  „42. pancser 2013.07.14. 10:08
  "Ha bebizonyították, de ez szinte lehetetlen,"
  Hát ez az. Miért is lehetetlen a bizonyítás?

  ´...képtelenség olyan jogi helyzetek kialakulása miatt, ami tényleg milliárdokban mérhető károkat okozhatna..."
  Ez a bagázs csak olyan jogszabályokat hozott, amelyekkel sikerült milliárdos károkat okozni. Pl. mnyp vagyon lenyúlása. Aztán a csórifürdői focicsapat támogatására hozott kormányrendelet is 400 milliót vitt a közösből.
  Tovább is van, mondjam még?”
 • 42. pancser 2013. július 14. 10:08
  „41. Demalgon 2013.07.13. 23:47
  Nem ennyi! Akkor a mostani nyerteseknek minden jogalapjuk megvan ahhoz, hogy pereljenek. Minden egyes esetben be kéne bizonyítani konkrét tényekkel, hogy nem a kiírás szerint döntöttek. Ha bebizonyították, de ez szinte lehetetlen, akkor azok akik jóhiszeműen súlyos pénzeket ruháztak be a trafikba követelhetnék a kártérítést, még a trafik miatt feladott munkahelyért is, hiszen se trafik se munka!
  Színtiszta demagógia, de nem azért mert a Fidesz szekerét tolom, hanem azért mert képtelenség olyan jogi helyzetek kialakulása miatt, ami tényleg milliárdokban mérhető károkat okozhatna.
  Lehet, hogy ez rossz és igazságtalan ami van, de még mindig ez az a megoldás ami kárt nem okozott, legfeljebb a párt népszerűségének árt. Gondolkodjunk reálisan!”
 • 41. Demalgon 2013. július 13. 23:47
  „Ha visszavonják a pályázatot, akkor újat irnak ki helyette. Ennyi.”
 • 40. pancser 2013. július 13. 11:22
  „39. embertelen 2013.07.13. 10:27
  Brutális hülyeség az volna a visszavonnák a pályázatokat. Belegondoltál ebbe, most tekintsünk el a politikától!”
 • 39. embertelen 2013. július 13. 10:27
  „37. pancser Te most komolyan írod ezt a sok brutális hülyeséget, vagy csak azért, hogy másokat idegesíts vele. Ha fideszes troll vagy, jobban tennéd, ha legalább trafik ügyben hallgatnál. Hozzászólásaiddal csak ártasz a fidesznek!”
 • 38. machers 2013. július 13. 08:25
  „37. pancser 2013.07.13. 08:08
  Jelen - trafik - példánál maradva, nem beszélhetünk klasszikus értelemben pályázatról. Ami itt történt az valami teljesen más. Nem írom le, hogy ezt minek nevezhetjük, mert kimoderálnának.”
 • 37. pancser 2013. július 13. 08:08
  „Képzeljük el azt a képtelen helyzetet, ha megsemmisítenék a pályázat eredményeit. Akik most nyertek akkor azok perelnének, de nem csak perelnének, hanem kártérítést is követelnének, az állam vagyis a mi pénzünkből és joggal.
  Aki ezt az ügyet hajtja az mindannyiunk bukszájának az ellensége!
  .”
 • 36. Demalgon 2013. július 13. 00:46
  „Ez igaz, mert minden kereskedelmi egység, legyen az nagy vagy kicsi, a szerződésben, amit köt a termelőcéggel keményen leszabályozza azokat a százalékos mértékeket különböző jogcimeken, amelyeket megkövetel. Emlékszem pár éve egyik régi ponton 4,2%-os polcszervizes dij volt, egy évben kétszer, azt hiszem, ez szép milliós tétel. Az ilyen "apróságok" azok a tételek, amelyek nyersen szólva az "engedélyek", hogy a bolt eladja a cuccost, előre profitál belőle.”
 • 35. machers 2013. július 12. 22:57
  „33. Legs 2013.07.12. 22:25
  Engem te nem tudsz megbántani.
  Nem történt semmi más, mint azt állítottad, hogy a kiskereskedelemből megy vissza a termelő multiknak a pénz. Ezt persze semmivel sem tudod alátámasztani. Ebből viszont tökéletesen látni, hogy a kereskedelemhez annyi közöd van, hogy tolod a bevásárlókocsit az üzletben.
  Tekintettel arra, hogy közel húsz évet töltöttem el a kereskedelemben - döntően az FMCG szektorban vezetőként - így bizton állíthatom, hogy ez pont fordítva van. Nem véletlenül van ennyi akció, promóció, stb az üzletekben. Nem véletlenül fizetnek polcpénzt, elsődleges kihelyezést, post költséget, stb a forgalmazók a kiskereknek.
  Nem gáz, ha nem értesz valamihez, csak akkor ne akard megmagyarázni a mechanizmust.”
 • 34. Legs 2013. július 12. 22:29
  „29. machers 2013.07.12. 21:54

  Magyarázzam el neked milyen színű a tej?Nem értenéd.Vakon születtél.Sajnos.”
 • 33. Legs 2013. július 12. 22:25
  „29. machers 2013.07.12. 21:54

  Te soha sem fogod felfogni miről is írtam,Egyrészt azért mert eszmék irányítanak,más részt azért mert meg sem akarsz érteni.Azért mert az eszmék miatti rajongásod háttérbe szorítja a józan eszed.Nem állt szándékomban megbántani téged.Ha mégis megtettem nem kérek bocsánatot.Tőled miért is tenném?”
 • 32. pancser 2013. július 12. 22:19
  „28. BJ.MÓVÁR 2013.07.12. 21:45
  Mégis kikerültünk a túlzott deficit eljárás alól.
  30. Legs 2013.07.12. 22:03
  A szélsőjobb tömegei az alsó néprétegekből kerülnek ki. Műveltségük tudásuk nulla, a célzatosan eléjük dobott szenny a szellemi táplálékuk. Az itt hozzászóló nem jobbikosok kisujjában is több valódi tudás van mint az összes gyűlölködő szürkeállományában együttesen. Nem mondom ordításban erősebbek vagytok, a szamár is hangosabb a lónál!”
 • 31. machers 2013. július 12. 22:17
  „30. Legs 2013.07.12. 22:03
  Köszi, de már láttam tejet.
  De nem is erre vonatkozott a kérdésem.
  "Technikailag, hogyan fogják lebonyolítani?"
  Tehát?
  "Többet nem mondhatok,nem is hagynák."
  Jézusom! Ezek szerint, ha ezt - mint tájékozatlannak - elárulnád nekem, akkor megölnének téged? Talán még engem is? Borzalom!
  Akkor inkább visszavonom a kérdésem, te meg tegyél úgy, mintha fogalmad sem lenne a termelő, nagykereskedő, kiskereskedő kapcsolatáról.
  Így talán megússzuk!”
 • 30. Legs 2013. július 12. 22:03
  „29. machers 2013.07.12. 21:54

  Mit is mondhatnék?

  A VAK ÉS A TEJ

  Mese

  Egy vakon született ember azt kérdezte egy látó embertől: - Milyen színű a tej?

  Azt mondja a látó: - Olyan a tej színe, mint a fehér papír.

  Kérdi tovább a vak: - Akkor hát az a szín úgy zizeg a kézben, mint a papír?

  Azt mondja a látó: - Nem. A tej olyan fehér, mint a fehér liszt.

  Kérdi tovább a vak: - Akkor hát olyan puha és porszerű, mint a liszt?

  Azt mondja a látó: - Nem, egyszerűen fehér, mint a fehér nyúl.

  Kérdi tovább a vak: - Micsoda? Olyan pelyhes és puha, mint a nyúl?

  Azt mondja a látó: - Nem, a fehér szín éppen olyan, mint a hó.

  Kérdi tovább a vak: - Micsoda? Olyan hideg, mint a hó?

  És bármennyi példát sorolt fel a látó, a vak nem tudta felfogni, milyen a fehér tej színe.”
 • 29. machers 2013. július 12. 21:54
  „26. Legs 2013.07.12. 21:38
  Elolvastam
  Utalás sincs bennük a feltett kérdésemre.
  Tehát? Lécci, lécci!”
 • 28. BJ.MÓVÁR 2013. július 12. 21:45
  „Annyi szemétséget követtek már el az elmúlt 3 évben,a TRAFIKMUTYI a korona rajta!!! Nem lehetnek annyira eszetlenek a választók,hogy ezeket támogatják még egyszer!! Inkább legyen akárki,de ezek TAKARODJANAK!!”
 • 27. pancser 2013. július 12. 21:42
  „Ostobaság az egész. Károsultak lennének akik nem nyertek? Az eszem megáll, a fél ország ezek szerint reklamálhat, aki nem a trafikpályázaton maradt alul az máshol nem nyert. Jó néhány egyszerű emberke meg azt hiszi, hogy a trafik abból áll, hogy kiveszem a pénzt a kasszából és zsebre vágom.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-útdíj: ˝Nem indokolt a rendszer leállítása˝

A használatarányos útdíjfizetési rendszer (e-útdíj) a hónap eleji bevezetése óta több mint 5,5… Tovább olvasom