Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A tqzoltók túlórapénzéről tárgyaltak

Kifizetik a túlórapénzeket a tqzoltóknak, ha a bíróság ilyen ítéleteket hoz a folyamatban lévő perekben – jelentette ki Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
A Hivatásos Tqzoltók Független Szakszervezetének országos küldöttgyqlése tegnap ért véget Sopronban. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter is részt vett a konferencián, majd nyilatkozott a Kisalföldnek.
– A tqzoltók szakszervezete által kezdeményezett túlórapótlék ügyében perek sorozata indult. Az első tárgyalást tegnap tartották Szekszárdon. Milyen eredményre számít?
– Kíváncsian várom a döntéseket, előzetesen nem lenne szerencsés bármit kijelenteni. A szakszervezet küldöttértekezletén is felmerült a téma. A jogerős döntéseket a tárca végre fogja hajtani.
– A tqzoltók álláspontja szerint Magyarországnak korábban át kellett volna vennie az uniós előírásokat. Ennek értelmében a tqzoltók heti munkaideje 40 óra, a többi pedig túlmunka. Miért nem történt eddig meg a jogharmonizáció?
– A tqzoltó-parancsnokságok minden esetben a hatályos magyar törvények szerint járnak el. A hivatásos tqzoltókról szóló törvény is a magyar jogrend része. A heti 48 órás munkaidő a következő évben lép hatályba, 2008. január elsejétől efölött már nem kötelezhetők túlmunkára a tqzoltók. Véleményünk szerint ez már megfelel az uniós jogszabályoknak. Valóban, jogértelmezési vita van a minisztérium és szakszervezet között.
– A jogharmonizációnak már meg kellett volna történnie.
– Csak annyit tudok mondani, mint az előbb. Várjuk meg a jogerős bírósági döntéseket.
– Egyes számítások szerint 2,5 milliárdos nagyságrendq összeget jelent az elmaradt túlórapénzek kifizetése. Miből lesz erre fedezet?
– Pontos összeget ma még senki sem tud mondani. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a kormány elé terjeszti majd a megoldási javaslatait. Itt azonban még nem tartunk, egyelőre nem döntöttük el, miként és honnan tudunk elkülöníteni ekkora összeget.
– Az elmúlt évben a soproni parancsnokság ígéretet kapott arra, hogy idén megkapja a magasból mentőt, jövőre pedig egy erdei vízszállítót. Így lesz?
– A pályázatokról még nem született döntés. Azon vagyunk, hogy minden jogos igényt ki tudjunk elégíteni. Nőtt a kiosztható keret nagysága. A biztosítók eddig egy százalékot fizettek be a tqzvédelmi alapba, ez most fél százalékkal emelkedett. Az elmúlt időszakban országszerte 14 milliárd forintot fordíthattak a parancsnokságok eszközfejlesztésre.

Politikusokkal találkozott

Lamperth Mónika a szakszervezeti tanácskozást követően találkozott az MSZP soproni szervezetének vezetőivel. A rövid tárgyalás fő témái városfejlesztési kérdések voltak és azok finanszírozhatósága.

Szekszárdon elnapolták

Az országban elsőként tegnap a szekszárdi munkaügyi bíróság tárgyalta a tqzoltók túlmunkájával kapcsolatos beadványt. A tqzoltók szakszervezetének egyik jogi képviselője, dr. Szekeres Csaba a Kisalföldnek elmondta, a bíróság május közepére halasztotta el a tárgyalást, ugyanis írásbeli hiánypótlást rendelt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánytanácsadó becsületrenddel

„ A várospolitikában való visszafogottságomat az motiválja, hogy Mosonmagyaróváron az új… Tovább olvasom