Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A tőzsde természete

A Kis növényhatározót és az Állatatlaszt is érdemes gyakran forgatniuk a tőzsdei kisbefektetőknek, ha tippeket keresnek? Lehet, mert néhány megfigyelés ezt bizonyítja.
illusztráció
Akinek pedig túl bizarrnak tűnik az ötlet, az gondoljon André Kostolanyra, a neves tőzsdespekulánsra, akinek alaptételeit több szakértő is életveszélyesnek ítélte, pedig neki azok mind „bejöttek".

A magyar származású André Kostolany többször volt milliomos és többször tönkre is ment. Nem állt távol tőle a túlzott egyszerűsítés és a Ben Guriontól kölcsönzött elvet vallotta, mely szerint:

„Aki nem hisz a csodákban, az nem realista." Nem sokra becsülte a tervezőasztal tudományát, ezért a tőzsde dzsungelében maga szerzett helyismeretet. Az Egy spekuláns bölcsessége című műve agyonolvasottnak számít, most mégsem az abban szereplő tanácsok közül idézünk, hanem merészségéről példát véve néhány extrémnek tűnő ötletre, megfigyelésre hívjuk fel a figyelmet.

Nem is kell messzire távolodni a dzsungelhasonlattól, mert a svéd Ola Pehrson egy növényt nevezett ki tőzsdei tanácsadójává, azaz a művész a befektetési tippjeit egy yuccától kapja. Elektródákat kötött a szobanövény zöld részeire, így az mintegy levelezés útján üzeni meg, hogy venni kell vagy eladni. Ha a hajtások gyorsabban növekednek, mint a stockholmi tőzsdén a legnagyobb forgalmú részvények indexe, akkor Ola vásárol, ha lassúbb a növény, akkor elad. A részrehajlás persze nem kizárható, ugyanis a jósyucca maga is érdekelt abban, hogy hasznot hajtson: ha jó tanácsot adott, akkor vizet és fényt kap, ha rosszat, akkor gazdája nem ad neki inni és szó szerint is lehúzza a redőnyt. A módszer legnagyobb előnye mégsem a börzei ügyletek révén szerzett haszon, hanem az a népszerűség, amit a művésznek biztosított. A különös tanácsadót ugyanis gazdája – nyilván nem minden cél nélkül – egy kiállításon az elektronikai kellékeivel együtt közszemlére tette.

A növényeknek nem csak közvetlen tippadással lehet szerepük az üzleti életben. Statisztikai adatok alapján a környezetvédelemben élenjáró cégek jobb eredményeket érnek el a részvénypiacon. Ezt állapította meg a New York-i tőzsdét megfigyelő szakemberek egy csoportja. A tengerentúli részvények árfolyamának elemzéséből kitűnt, hogy a börzei teljesítmények közti különbség e szempontból állandó és eléri az öt százalékpontot is. Hazai hozzáértők azonban óva intenek annak az elhamarkodott következtetésnek a levonásától, miszerint az előbbiek feltétlenül a befektetők nagyfokú környezettudatosságára utalnak. Az elemzés eredménye valószínűleg inkább azt érzékelteti, hogy a környezetvédelmet is értékelő, az ökohatékonysággal és a környezettudatos vállalatirányítással foglalkozó cégek a piaci kihívásokra cselekedni kész vállalatok, s a stratégia más területein is jobban teljesítenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkohol gabonából

A hazai alkoholpiac stagnál, mégis megduplázta tavalyelőtti nyereségét az elmúlt évben a győri… Tovább olvasom