Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A tízezredik szakácskönyv is elkelt

Özvegy Skultéty Ferencné Klára asszony három gyermek édesanyja, hat unoka boldog nagymamája.

A győri Skultéty család otthonának egyik legbecsesebb része a konyha.
Itt kezdődik és itt ér véget a nap, s a nagyi unokáknak szánt,
legbecsesebb finomságai is itt készülnek. Skultétyék szám szerint a tízezredikek a sorban, akik megrendelték a Kisalföld második szakácskönyvét (a sárgát), így annál inkább is kíváncsiak voltunk: vajon kik ők, mit szeretnek enni, készíteni?

Özvegy Skultéty Ferencné Klára asszony három gyermek édesanyja, hat unoka boldog nagymamája, a kedvükért pedig szinte folyton tettre kész a konyhában. Az egykori Rejtő-szakközépiskola fizika–kémia szakos, már nyugdíjas  tanárnőjét meglepte a hír – mármint hogy épp ők a tízezredikek –, bár azon cseppet sem csodálkozott, hogy megyénkben ilyen sokan szeretnének hozzájutni a sárga fedlapú kötethez. Azt pedig már Klára asszony menye, Skultéty Andrea árulta el, hogy az ezredik megrendelő épp a szembeszomszédjuk volt Győrben, a kötet borítóján pedig a nagynénijük receptje alapján készült házi sajt látható.
– Utóbbi nekünk is meglepetést jelentett, mert Anci néninkről nem tudtuk, hogy ilyen jó háziasszony – sorolta Andrea. – Remekbe szabottnak tartjuk az olvasók szájíze szerint készült válogatást. Aki eddig nem főzött, most kedvet kaphat, aki pedig amúgy is szereti a konyhát, bővítheti tudását, a receptek tárházát. A húsos-krumplis gombócot például nem ismertem eddig, úgyhogy azzal is próbálkozom, mert amúgy szívesen kísérletezek a konyhában.

A régi szakácskönyv itt kincs

A nagyi, Skultétyné Lipótzy Klára egy, a családban már-már ereklyének számító, 1902-ből származó szegedi szakácskönyvet vesz le a polcról. A vaskos kötet Klára asszony nagymamájáé volt, majd annak lánya örökölte. Lapjai megsárgultak már, így az újrakötés jócskán kijárt a becses darabnak. Az apa volt szegedi, Klára nagyanyja bajai, ám a rokonság nagy része Győrben és Budapesten él.
– Ahol ennyien vagyunk, mindig nagy a sürgés-forgás a házban – állítja a nagyi. – Ha csak a szűken vett családtagoknak főzök, akkor is legalább 12–14-en üljük körül az asztalt. Az unokák kívánságát is figyelembe veszem, Balázs például imádja a krumplifőzeléket fasírttal. Név- és születésnapok alkalmával mindig megkérdezem az ünnepeltet is, de igyekszem többfélét főzni, hogy kinek-kinek a kedvére tegyek. A szakácskönyv ebben is segít. Megismertet bennünket az újdonságokkal, ugyanakkor fellelhetők benne a hagyományos, jó magyaros ételreceptek is.

A jó házasság alapja lehet

– Vigyázni kell a nagyival, mert szinte egy valóságos hadseregre főz – neveti el magát Andrea, Zoltán felesége. – Klára sült csirkéje például verhetetlen, senki nem tudja ilyen finomra készíteni. Hogy ennek mi a titka, talán csak ő tudja, de gyaníthatóan ő tényleg szívvel-lélekkel főz.
Szalay-Skultéty Judit, Klára lánya is osztja sógornője véleményét, és a változatosságot, igényességet szem előtt tartva, a kötetet már a férje, Zsolt figyelmébe is ajánlotta.

Egészségmegőrzés – felsőfokon

Skultétyéknál kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges étrendre: a változatosság mellett a zsír, olaj és cukor nélkül elkészített ételekre, a saláták, gyümölcsök és főzelékfélék előtérbe helyezésére. Klára újra meg újra előveszi a „zöld" meg a „sárga" könyvet, a családi könyvtár legnagyobb becsben tartott darabjait.

– A leírásokat tekintve rájöttem: a családunk nagyon leveses. A hagymalevest már kipróbáltuk, de fokhagymával. Elkészítettük a sajttekercset – sonkakrémmel. És ugye megint csak a sajt: a sajtos csirkét – többféle változatban – nagyon megkedveltük.

Klára szerint a sütik közül a papagájszeletet kedvelik a kicsik, ami nem túl krémes. Így akár az udvaron vagy a kertben – kezükben a süteménnyel – tudnak futkározni, játszani. Már nagyon várják A Kisalföld receptjei harmadik, úgynevezett sütis könyvét. Az evésre csábító fotók egyébként az 1–5 éves unokák körében is rendkívül népszerűek. A nagyi sokszor szinte úgy könyörgi el azt az unokáktól, mert állandóan a képeket nézegetnék és folyton kérdezik: mami, mikor főzünk megint...?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másnap: kárfelmérés, takarítás

és indulatos parlamenti ülés

Tovább olvasom