Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A titokzatos Nazca-vonalak

Az Andok hegyvonulata és a Csendes-óceán között, 520 négyzetkilométernyi területen egyenes vonalak, gigantikus mértani ábrák és állatokat formázó hatalmas rajzok százai töltik meg "a világ legnagyobb jegyzettömbjét".

A tudósok hosszú évtizedek óta kutatják, hogyan kerültek oda és mit jelentenek a tiokzatos rajzok, de egyértelmű magyarázatot máig nem találtak a dologra.

A perui őslakos indiánok szerint a titokzatos Nazca-vonalak nem emberi kéz alkotásai, hanem az egyszer oda látogatott félistenek művei, akik évezredekkel ezelőtt mindenhol tevékenykedtek az Andok-hegység környékén. Mások azt mondják, hogy földönkívüliek készítették az ábrákat és vonalakat. Vannak, akik szerint kultikus, vallási célokat szolgálhattak, esetleg csillagászati jelölések lehettek, amelyeket naptárként használtak.

A titokzatos rajzok többsége csak a magasból kivehető

A többszáz ábra annyira nagy, hogy csak a magasból látható rendesen, ráadásul a sok odalátogató turista miatt a rajzok lassan pusztulnak. Egyesek állatokat ábrázolnak, például 18 féle madarat, mások mértani alakzatokat - trapézokat, téglalapokat, háromszögeket, egyenes vonalakat - formáznak. Az ismertebb figurák közé tartozik az összecsavart farkú majom, a szárnyaló keselyű, valamint egy meghökkentő rajz, ami egyesek szerint sisakos űrhajóst ábrázol.

Egy másik rajz embert ábrázol
Azok kívül, hogy nem tudjuk, ki és miért készítette a rajzokat, más rejtély is van a Nazca-vonalak körül. Az egyik figura például egy ismert pókfajt ábrázol, amely azonban a világ egyik legritkább pókfaja, és kizárólag az amazóniai esőerdők mélyén él, az ember számára szinte elérhetetlen részeken. Hogyan lehetséges tehát, hogy a primitív művészek olyan messzire elutaztak, hogy aztán megörökíthessék képét a fennsíkon? És hogyan voltak képesek visszaadni az olyan apró részleteket, melyek kizárólag mikroszkóp alatt láthatók, mint például a pók jobb hátsó lábán található nyúlvány? Ez nem az egyetlen hasonló rejtély, hiszen az ábrázolt állatok közül a kondorkeselyű kivételével egyik sem honos ezen a vidéken. 

Az, hogy az ábrák ilyen sokáig megmaradtak, nagy szerepe volt a terület különleges időjárásának: ezen vidéken rendkívül ritka az eső. Egyébként a felszín közeléből tekintve ezek a vonalak alig többek, mint horzsolások a talajon, melyeket úgy hoztak létre, hogy több tonna fekete kavicsot kotortak félre, hogy előbukkanjon a sivatag halvány, agyagos felülete.

A titokzatos rajzok több mint tíz éve felkerültek a Világörökség listájára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megosztottság fogságában

A legnagyobb hiba az érdekvédelemben, hogy egy munkahelyen, ahol egy ellenfél van, több… Tovább olvasom