Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A titkos tartalékok és az erő

A tornacipős naivák korát éljük. Tüskés körmű és tüskés szívű delnők kelletik magukat a deszkákon. Jóleső érzés, hogy mégis van kivétel:  Pápai Erika. A művésznőt saját bevallása szerint a színház megtanította az alázatra és harcra egyaránt.
Pápai Erika
– Harmóniát és erőt sugároz színpadi szerepeinek legtöbbjében. Ez alkati adottság vagy naponta meg kell érte küzdenie?
– Mindkettő: egyrészt szerencsés alkat vagyok, másrészt időnként fizikailag és lelkileg komolyan össze kell szednem magam, hogy bírjam a pályám nehézségeit. Az évek alatt megtanultam megőrizni és megvédeni a lelkemet a külvilág fájdalmas ingereitől. Egyre több belső technikát és trükköt eszeltem ki, hogy a személyiségem megtartsam és tovább építsem.
– Mindez tanulható?
– Minden nőnek ajánlom, találja meg a saját útját, a maga békéjét és lelki nyugalmát. Ehhez pedig nincs általános recept, a technika egyedi. Sok nőtársamnak egyszerre fontos a családja és a karrierje, ezt a kettőt kell együtt harmonikusan művelnie, hogy boldog és elégedett lehessen. A most két és fél éves kisfiammal nekem sem mindig egyszerű a színházi és az otthoni feladatok egyeztetése. Időnként nagyon be kell osztani az időmet, az energiámat és a lelkemet. Olyan titkos tartalékokat kell mozgósítanom magamban, amivel csak egy nő rendelkezik. Ez nagyon különleges feladat. Fontos, hogy igazi nő maradjak a színpadon és a magánéletben is. A színház pedig sok mindenre, alázatra és harcra is megtanítja az embert. Ha hosszú órákon át kell negyvenfokos hőségben próbálni, akkor is csak komolyan és koncentráltan érdemes dolgozni. A legkülönbözőbb körülmények között tudni kell játszani: ha a színpad kellős közepén egy hatalmas fa áll, mint it t a szegedi fürdőudvarban, akkor is fel kell találnunk magunkat. A színház sokszor olyan hatalmas alázatra szólítja az embert, amire nagy szüksége van az élet más területein is.
– Nyaranta visszatérő vendég a szegedi Dóm téren. Milyen emlékeket őriz a nyárról?
– Engem Szegeden mindig meleg fogadott: sokszor volt részem emberi szeretetben és kedvességben, valamint, ha az időjárásra gondolok, akkor bizony Szegedről a napszúrás és a hőguta is eszembe jut. És ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor az egyik szegedi szálloda fitneszedzője, akit tavaly ismertem meg. Ámulva néztem, milyen fantasztikus edzéseket tartott ez a valamikori Európa-bajnok tornász hölgy. Most is elsőként hozzá rohantam.
– Ennyire fontos a torna az életében?
– Mindent megteszek azért, hogy jó kondícióban legyek, amikor és ahol lehet, edzem magam. A színészet igen komoly fizikai igénybevételt követel, az embernek lelkileg és testileg is jó formában kell lennie. A nézőnek sokat számít, milyen fizikumú a művész, a látvány nagyon fontos. Itt elsősorban nem a szépségre gondolok, hanem a színészből sugárzó energiára. Ez az, ami mindenkire hatással van. Nekem pedig az a feladatom, hogy ezt megtaláljam és átadjam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rettegés arénája

Megtörténhet-e a valóságban, hogy terroristák tömegpusztító fegyvert robbantanak az USA területén? A… Tovább olvasom