Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A titkos CIA-börtön Románia csatlakozását veszélyeztetheti

Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német (kereszténydemokrata-konzervatív) elnöke szerint veszélybe sosorhatja Románia 2007-es uniós csatlakozását, ha bebizonyosodik, hogy CIA-börtönt tartott fenn.
Brok egy Potsdamban megjelenő napilap szombati számában ahhoz a témához szólt hozzá, hogy léteztek-e titkos CIA-börtönök Európában, annak is keleti felében.

Brok szerint, amennyiben bebizonyosodna, hogy Románia "ilyen törvénytelen és embertelen módon" együttműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel, a CIA-vel, minden szerződés ellenére megkérdőjeleződne 2007-es belépése az Európai Unióba.

"Egy jogállamiságot valló Európában nem létezhet Guantánamo" - jelentette ki Brok.

Eléggé elterjedt vélemény szerint az Egyesült Államok a lényegében kubai területen fekvő Guantánamóban terrorista cselekmény elkövetésének gyanújával embereket tart fogva vádemelés nélkül, s sokan a kínzásukat sem tartják kizártnak.

Az elmúlt napokban figyelmet keltettek a CIA titkos járatairól szóló hírek, amelyek szerint az amerikai ügynökség európai leszálló helyek közbeiktatásával terrorista cselekménnyel gyanúsított személyeket szállított egyik helyről a másikra.

A Ma:rkische Allgemeine információi szerint egy pénteken felbukkant, eddig felderítetlen légi mozgásokról szóló lista azt erősíti meg, hogy az afganisztáni Kabul és Guantánamo között lebonyolított repüléseknél Romániát is közbeiktatták.

A CIA-gépek nem Bukarestben, hanem a román fővárostól délre, egy légitámaszponton szálltak le. Hasonló vád fogalmazódott meg Lengyelországgal szemben is, ahol a Szymany katonai kiképző központot nevezték meg a CIA-járatok célpontjának.

(Forrás: MTV, MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon jut a legtöbb tanár egy diákra

Az európai Unióban Magyarországon jut a legkevesebb diák egy tanárra. Az uniós statisztikai hivatal… Tovább olvasom