Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A téti kistérség továbbra is leszakad

Nemrégiben tartotta tisztújító tanácsülését a Téti Kistérség Sokóroaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása. A tíz új települési vezetővel felállt testület már tanulmányozta is egy hasonló lehetőségekkel bíró térség fejlesztési eredményeit.
Tíz új polgármester került az önkormányzati választások alapján a Téti Kistérség Sokóroaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásába, vezetőtestületébe. Tisztújító tanácsülésüket megelőzően nemrégiben a fejlesztés, a jó példák átvétele szándékával kétnapos tanulmányúton vettek részt. A hasonló adottságokkal rendelkező vasvári kistérségben, Győrváron megtekintettek egy hat település által fenntartott általános iskolai közoktatási intézményt. Ellátogattak a Vasváron működő Hegyháti Jóléti Szolgálat Alapítványhoz, az Orpheus Program keretében megújult művelődési házba és Domonkos-rendi kolostorba, megnézték az oszkói Hegypásztor Kör hazai és európai uniós forrásból megvalósított fejlesztéseit.
Az elkövetkező önkormányzati választási ciklusra a társulási tanács ismét bizalmat szavazott Szabó Ferencnek, Tét polgármesterének, akit elnöknek választott. Munkáját a kistérség mikrokörzeteiből Baráth Béla gyarmati, Mecséri Lajos sokorópátkai és Nemes László sobori polgármester alelnökként segíti. A megválasztott tisztségviselők hozzászólásukban kiemelték: a Magyar Tudományos Akadémia regionális kutatási eredményei ismét azt bizonyítják, hogy a téti továbbra is a leszakadó, társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű térségek közé tartozik. A megye kistérségei közt a legrosszabb mutatókkal rendelkező térség. Önkormányzati vezetői hangsúlyozták: az elmúlt évek megyei és regionális felzárkóztatási támogatásai ellenére az itt élők továbbra is a nyugat-dunántúli régió legrosszabb életminőségi feltételeivel rendelkeznek. Célként és feladatként fogalmazták meg a kistérség érdekeinek hatékonyabb képvise letét, a 2007 és 2013 között elérhető EU-források minél jobb felhasználását a térségi-települési felzárkóztatáshoz, fejlesztéshez.
A társulás pénzügyi-ellenőrzési bizottságának elnöke Horváth Gyula győrszemerei polgármester lett. A bizottság tagja még Kenesei Ferenc bodonhelyi, Kozma Tibor csikvándi, Takács Gábor felpéci és Horváth Gábor rábaszentmihályi polgármester. A testület eldöntötte: következő tanácsülésén létrehoz egy közoktatási és egy területfejlesztési bizottságot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad szájú gyerekek?

Mi, felnőttek sokszor morgunk: „Már megint mit mondott, hogy beszélt ez a gyerek?"… Tovább olvasom