Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

A test méregtelenítő laboratóriuma

Vajon mi tartja egyensúlyban az emberi szervezet vegykonyhájaként emlegetett májat?

Közel egymillió alkoholista él az országban, a túlzott italfogyasztás következménye a népbetegségként említett májzsugor. A böjt, a diéta pihenteti a májat – állítja dr. Bod Barnabás. A szentesi kórház gasztroenterológusa szerint a zsírszegény húsok, a rostdús ételek, a zöldség és gyümölcs megfelelő mennyiségű fogyasztása egyensúlyban tartja a máj működését, melyet az orvosok az emberi szervezet vegykonyhájaként említenek.

A magyar viszonyok között megfigyelései szerint igen kevesen törődnek a májuk karbantartásával, a szerv a táplálkozási szokások miatt egyféle táplálékból rendszerint túl sokat kap. Az egyensúly különösen fontos a máj számára, ugyanis a test más alkotóihoz képest sokkal több feladatot lát el.

Számos funkció

Keményítőt épít és raktároz, a felvett szénhidrátot zsírrá építi át, melyet a szervezet szintén raktároz. Termeli is az energiát: a táplálékkal felvett aminosavakból és zsiradékokból glükózt alkot. A fehérje-anyagcserében játszik lényegi szerepet: az aminosavak lebontására és új aminosavak szintetizálására képes, így vállal összekötő szerepet a növényi és állati táplálék hasznosítása között.
A máj közismert feladata a méregtelenítés – a testidegen mérgező anyagokat inaktiválja, hogy az epében és a vesében kiválasztódhassanak, majd kiürüljenek a szervezetből. A szerv abban az esetben betegszik meg, ha valamiből túl sokat kap. A beteg máj általában azt jelzi, hogy valamiből többet veszünk magunkhoz, mint amennyit feldolgozni képesek volnánk.

Elzsírosodik, majd zsugorodik

Kóros állapotban a máj előbb elzsírosodik, majd kötőszövetesen átalakul, az eredeti szövettani formáját alaposan megváltoztatva. A máj végső állapotában zsugorodik, sejtjeinek elégtelen működése esetén a test más pontjain is kitör a betegség. Dr. Bod Barnabás említi a nyelőcső ereinek tágulatát, a visszérvérzést, mely életet veszélyeztető helyzet.

Mértékletesen fogyasszon alkoholt!

A probléma elkerülésének érdekében az alkohollal kapcsolatban a főorvos elmondta: naponta egy deciliter bort elbír a máj. Bár egyénenként ettől némiképp eltérő lehet a mérték, de egy egészséges máj kapacitása az orvostudomány jelenlegi állása és évszázadok hosszú tapasztalata alapján maximum napi egy deci bor. A szőlőből készült nedű tartalmaz az egészség szempontjából nagyon hasznos anyagokat is, ez a mennyiség hatása szerint pedig finom mámort kínál a fogyasztónak, aki így nem billen ki a mértékletességből. A vadak, halak, zöldségek, gyümölcsök, rostgazdag élelmiszerek fogyasztása és a rendszeres testmozgás kedvez a májnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy induló

Olimpia

Huszonegy versenyzőt nevezett a Magyar Olimpiai Bizottság a február 10-én… Tovább olvasom