Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

A test harmonikus fejlesztése

Kerékpárral érkezik találkozónkra Gazdagh Magdolna. A szegedi gyógytestnevelő állandóan mozgásban van: most épp az uszodába tart, ahol gyógyúszáson foglalkozik a gyerekekkel. Beszél a serdülőkorban kialakuló rossz testtartásról, az egész test harmonikus fejlesztésének fontosságáról.
A gyógytestnevelő feladata, hogy ránevelje a diákokat az egészséges életmódra. Fotó: Frank Yvette
– Nagyon komoly képzést kaptunk a testnevelési főiskolán, az anatómiát, belgyógyászatot orvosok oktatták – emlékezik vissza főiskolás éveire Gazdagh Magdolna. Az alapos ismeretek megszerzésére szükség is volt, hiszen a gyógytestnevelőnek jól kell ismernie a testet ahhoz, hogy megelőzhesse, illetve korrigálhassa az egyes betegségeket. A gyógytestnevelő szerint az ember alkatát a gének mellett egyéb tényezők is meghatározzák: az esetleges, születéskor szerzett sérülések, valamint a környezet, amelyben születése után a kisgyermek nevelkedik. Persze nem szabad megfeledkeznünk a különböző balesetekről, a sportsérülésekről sem.

Gazdagh Magdolna szerint a rossz testtartás serdülőkorban alakul ki. Manapság a gyerekek lényegesebben kevesebbet mozognak, mint a mai harminc-, negyvenévesek. Iskola után már nem a fogócskázás, a grundon rúgott focilabda tölti ki az időt, hanem a számítógép, ami akár naponta több órára is székhez ragasztja az iskolásokat. – A számítógép előtt töltött hosszú órák nagy részben felelősek a gerincferdülésért, a púpos hátért. A serdülő lányokat tekintve pedig elmondható: sokaknak azért rossz a tartása, mert gátlásosak, takargatják a mellüket úgy, hogy a vállukat előre húzzák.

A gyógytestnevelő feladata, hogy ránevelje a diákokat az egészséges életmódra. Amellett, hogy mozgásórákat tart a gyerekeknek, életmódbeli tanácsokat ad, amit persze nem ártana a szülőknek is megfogadni. – Vannak olyan gyerekek, akik egyszerűen nem szeretnek mozogni – osztja meg velünk tapasztalatát Gazdagh Magdolna. Viszont azokat is rá lehet venni a mozgásra, akik a tornaóra alól különböző indokokkal kibújnak, mert nem szívesen futnak, vagy másznak kötélre. Játékokkal aktívvá lehet tenni őket is, Gazdagh Magdolna óráin a gyerekek pingpongozhatnak, tollaslabdázhatnak is.

Mint mondja, a gyógytestnevelő feladata annyiban más, mint a gyógytornászé, hogy egyszerre nem csupán egyetlen emberrel foglalkozik. A gyógytestnevelő feladata nemcsak a betegségek gyógyítása, hanem az egész test harmonikus fejlesztése. A városban egyébként négy tornateremben fogadják azokat a gyerekeket tanítási idő után, délutánonként, akiknek az orvos a gyógytestnevelést ajánlja. Emellett a gyerekek úszhatnak is, ez a mozgásforma pedig rendkívül egészséges.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom