Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A termelőtől közvetlenül a menzára

Az Országgyűlés elfogadta a közbeszerzési törvény módosítását - amely augusztus 1-től hatályos -, és így a jövő hónap elejétől termelőtől közvetlenül akár a menzára is kerülhet áru.

A közbeszerzési törvényt többek között azért módosították, mert korábban a bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokon.

Az új jogszabály viszont lehetővé teszi, hogy a közétkeztetést végző intézmények - például a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, a fülönféle helyi hivatalok, egészségügyi intézmények - közbeszerzési eljárás nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől vásárolják meg a nyers húst, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, mézet, tojást és gabonát.

A kereskedelmi lánc lerövidítésével a helyi termelők piacra jutási esélyei növekednek. A helyi beszerzés lehetőségével várhatóan kevesebb terményt, főzési alapanyagot utaztatnak majd közúton.

Így előreláthatólag a közlekedési eredetű légszennyezés és az üzemanyag-használat is csökkenthető.

A lánckereskedelem kiiktatásával pedig - állítják a szakértők -, a közvetlen beszállítással összekapcsolódnak a helyi élelmiszer-előállító, feldolgozó és értékesítő vállalkozások, valamint a helyi közétkeztető intézmények.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. nasi12 2010. július 26. 21:03
  „Pancser, pancser, szeresd hazádat, és szeresd önmagad!

  Ha tescós tápos zöldséget vásárolsz, korán+halsz!
  Ha paradicsomot vásárolsz és megszagolva annak nincs paradicsom illata, akkor fóliában termelték, tehát nem fejlődött ki benne a megfelelő íz, illat, vitamin mennyiség.
  A szakemberek tudományos kísérletekkel bizonyították, hogy az organikus növényekben a beltartalmi paraméterekből nagyságrendekkel több szerepel, mint a melegágyiban.
  Vitaminok: C, A, K, B1, B2, B3, B5, B6, E,
  Van még benne:Béta karotin, (sejtmembránt védi) Króm, (vér cukorszint fenntartó) foszfát, réz, magnézium, vas, foszfor, protein, antioxidánsok stb.
  A melegágyiban ezek csak nyomokban szerepelnek!
  Ezek tények, és ezen nincs mit vitatkozni.
  Engem nem zavar, ha önmagad lemérgezed, de kérlek, legalább ne butítsd már szegény népünket.”
 • 20. Lárika 2010. július 26. 17:09
  „Kedves pancser!
  sokféle szőlőültetvényt láttam; Burgenlandit is.És meg is kóstoltam a burgenlandi bort és a balatonit! :-) Jó nagy a különbség a magyar bor javára! Emellett fagyálló sincs a balatoniban. Presze a minőségire gondolok, nem a kannás gyilkosra :-) Ugyanez a különbség az ízetlen, vagyszerrel érlelt hipermarketes paradicsom és a kiskertben termett között. és még sorolhatnám.
  A magyar mezőgazdaságot csak engedni kellene működni és nem a nyugati árut támogatni.Amit ott meg nem enne senki, azt hozzák ide.
  Emellett nézd meg, mostanában 30-40 éves emberek halnak sorra rákban és keringési betegségekben. Állítólag a sok munka és a stressz. Már említett nagyanyám átélt két világháborút, nem voltak háztartási gépei, szövőgyárban dolgozott három műszakban, utána meg üzemi konyhán (az sem leányálom), utána kigyalogolt a szőlőbe (5 Km) kapálni, meg még ami kellett. És 88 évesen balesetben halt meg. És ez nem kirívó eset, rokonai, barátai szintén sokáig éltek.”
 • 19. pancser 2010. július 25. 23:31
  „Kedves "Lárika"! Dehogy adom fel, nem kedvelem ugyanis a népbutítást. Az irányított termelés a legjobb módszer, egészséges és tápláló zöldségek így a paradicsom termesztésére is. Nagyanyáink korán haltak és nem véletlenül. Az ő általuk termelt élemiszer messze nem ütötte meg a mai szintet, a táplálkozásuk, hiányos, szegényes volt még a gazdagabbaké is.
  Tessék csak nyugodtan fogyasztani a hipermarketekben árult zöldségféléket és óvok mindenkit attól, hogy ellenőrizetlen kistermelői zöldséget vegyen. A magyar zöldség és kertkultúra meg sem közelíti például a hollandot, de a többi nyugati és néhány mediterrán országot sem. Az import élelmiszerek versenye nélkül a magyar zöldségtermesztés sorsa a versenyképtelenség lesz. Ha látványos különbséget akarsz látni a mi mg-unk és a nyugati között, akkor nézz meg egy burgenlandi szőlőültetvényt és nézz meg egy balatonit. A különbség annyi mint a magyar fizetések és az osztrák között van. Aztán hegyi gorrillaként verhetjük a mellünket, de minek ha ők jobban csinálják!”
 • 18. Lárika 2010. július 25. 21:36
  „Add fel, pancser, és edd, amit akarsz. Mi is azt tesszük :-) nekem már a nagyanyám is termesztett paradicsomot és az jó volt, tahát mi hasonlóan csináljuk. Van két biológia szakos diplomám, szóval valamit tudok a dologról :-)))) Aztán meglátjuk, ki meddig él... :-)”
 • 17. pancser 2010. július 25. 21:03
  „Ugyanaz a fajta paradicsom más ízű illatú a szabadban termelve, meg más üveg vagy fólia alatt, ennek ellenéra a tápanyagtartalom ugyanaz. A fajtától is függ az illat és az íz. Egészen más fajta való a fólia alá mint a szabadföldbe. Míg fólia alá a futó fajtákat rakják, addig szabadföldön az alacsonyabb (determinált növekedésű) nem futó fajták mennek, amelyek nagyjából egyszerre megérnek. A korábbi házikert fajtákat pontosan az illatuk miatt utáltam, erősnek, sőt büdösnek találtam, addig a modern fajták finomabb ízűek, kevébé szagosak, ezeket jobban szeretem.
  A fóliás, üvegházi termesztésnél, a talaj hőkezeléssel sterilizálható, kevesebb a kártevő, a növény és a bogyók egészségesebbek. A talajt el tudják látni mindenféle szükségessel, kellő mennyiségú a talaj szerkezetére jó hatást gyakorló szerves anyaggal és minden tápanyaggal, makró és mikroelemmel, vízzel tápoldattal, ezért, itt kiváló minőségű, teszetős szép teljes értékű árú termelhető. Sajnálom, hogy a hozzá nem értők papagáj módjára harsogják téves ismereteiket.”
 • 16. nasi12 2010. július 24. 21:40
  „Tisztelt pancser!
  Ha paradicsomot vásárolsz és megszagolva annak nincs paradicsom illata, akkor fóliában termelték, tehát nem fejlődött ki benne a megfelelő íz, illat, vitamin mennyiség.
  A szakemberek tudományos kísérletekkel bizonyították, hogy az organikus növényekben a beltartalmi paraméterekből nagyságrendekkel több szerepel, mint a melegágyiban.
  Vitaminok: C, A, K, B1, B2, B3, B5, B6, E,
  Van még benne:Béta karotin, (sejtmembránt védi) Króm, (vér cukorszint fenntartó) foszfát, réz, magnézium, vas, foszfor, protein, antioxidánsok stb.
  A melegágyiban ezek csak nyomokban szerepelnek!
  Ezen nincs mit vitatkozni.
  Persze, ha a METRO-ban melózol, megértem részrehajlásodat.
  - - - -
  A gazdák legtöbbje gazdakörökben szakképzett mezőgazdászoktól tanulja a legújabb megoldásokat, és az ősöktől átvett módszereket ezekkel ötvözve lesznek sikeresek.
  Van olyan átvevő cég, amelyikkel ha beszállítói szerződést köt a gazda, akkor kimennek, már a szerződés megkötése előtt, és talajmintákat vesznek.
  Ha gyomirtó vagy vegyszer maradványokat találnak, két évig pihentetni kell a talajt, csak utána kötnek szerződést.
  - - - -
  Ha nem tudnád, valamikor mezőgazdasági nagyhatalom (Európa éléskamrája) voltunk, és most sem süt több nap Németországban, Dániában, vagy Lengyelországban, mint nálunk.
  Ha a talaj minősége is sok helyen jobb, mint nyugaton, akkor miről akarsz még vitatkozni ember?
  Majd ha az a nagy nyugati gyártó cég, szeretné hazavinni a nyereségét az országunkból kp.-ben, és megkérjük, ha lehet a milliárdjainak pár százalékát, ugyan már vinné haza kiváló mezőgazdasági termékben, (pl. paradicsomban) senki sem fog aggályoskodni, csak hagyják tovább tevékenykedni kishazánkban.
  Na máris beindult az EU-s testvéri kereskedelem.”
 • 15. buggyant 2010. július 24. 18:09
  „Tiltakozom! Én is termelek, virágzáskor permetezünk és slussz. Ill. virághulláskor na. És bizonyítottan magasabb a vitamintartalma a szabad földön termesztett érett állapotban leszedett és frissen fogyasztott élelemnek, mint a hiperek polcain sorakozó olykor élelmiszerbotrányt kirobbantó zöldségeknek és gyümölcsöknek. Az ellenőrzés pedig szerintem szervezés kérdése, az ANTSZ-hez is kell mintát küldeni úgy tudom minden kajából, hát kelljen ebből is. Vagy már nem kell???”
 • 14. pancser 2010. július 24. 17:40
  „Fény nélkül nincsen zöld növény ezt tudni illenék.
  De bizony sok bolond van ha úgy tetszik, illetve hozzá nem értő. A nagyüzemek Külön Raktárban tárolják a növényvédőszereket amelyet a hatóság ellenőriz, akárcsak a mindennapi felhasználást. Ez nem mondható el az őstermelőkről, nem a megfelelő szereket használják, baj van a dozirozással a várakozási időkkel. Köszönöm inkább a Metro és a hipermarket.
  A biogazdálkodás jövője pedig nem más mint a bio ás géntechnika. Olyan növényeket állítanak elő a kutatók, amelyek rezisztensek, nem kell sem gombaölőszer, sem rovarölőszer.Én nem vagyok nemzetellenes, sem ostoba. Egye meg a Józsi bácsi az ellenőrizetlen zöldségjét saját maga. A kertembe sem tudom nélkülözni a vegyszereket, ezért ha lehet rezisztens növényeket veszek, ez viszont szaporítóanyag kérdése, ami nem olcsó. Józsi bácsi maga szaporít vagy a legolcsóbbat veszi aztán patakokban önti rájuk a mérget! Kb az az eset, hogy ahelyett, hogy helyesen táplálkoznánk és nem ennénk mangalicazsírt, inkább gyógyszereket szedünk.”
 • 13. nasi12 2010. július 24. 11:47
  „Tisztelt pancser!
  Te prejudikálsz.
  A mű paradicsom az, amelyik soha nem látott napot, és sem az íze, sem az illata, sem egyéb jellemzői nem hasonlítanak a szabadon termesztetthez.
  A víz izü paradicsomról kérdezz olyanokat, akik értenek is hozzá.
  Egy falusi ember az nem bolond, hogy amit ő és a családja is fogyaszt, az lemérgezze.
  Ez már a lódítás kategóriája nálad.
  Nem szabadna ennyire nemzet ellenesnek lenni!
  Aki gazdálkodik annak csak piac kell és megél belőle.
  Annyival kevesebb embernek kell szociális juttatást adni.
  Attól még te ehetsz majd távolkeleti (mérgezett) terméket, sőt génkezelt dolgokat is, elég ha a többi lakosságot megvédjük ettől.
  Egy távolkeleti termelőt soha nem tudsz számonkérni, ha hibázott, ám Józsi bácsi terménye már a termelés félidejében is szabadon leellenőrizhető.
  Tehát a dopping kizárható.”
 • 12. pancser 2010. július 24. 10:20
  „Aki azt hiszi, hogy ezzel több lesz a foglalkoztatatás a mg-ban, meg hogy egészségesebbek lesznek a gyerekek az téved. Csak és kizárólag az őstermelők használnak betiltott növényvédőszereket. Vajon mivel permetezte a t. őstermelő az uborkát tegnap, amit ma a bölcsődébe visz?
  Műparadicsom meg nincsen. A paradicsom ásványi anyagokból meg vízből készül, a napfény segítségével. Hogyan lehet akkor mű, azt általános iskollai biológia könyből is meg kellett volna tanulni.
  A hipermarketek ellenőrzésésre van mód, de a kistermelőére alig, vagy szerintetek ők a megtestesült becsület? A frászt!
  A génmódosított növények éppen olyan egészségesek mint a többi, illetve egészségesebbek, mert sokkal, de sokkal kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak, azok az igazi bio növények!
  Az egész intézkedés csak egy gesztus, sok hátulütóvel. Mi lesz ha a korrupt igazgatónő, a rokon, ismerős egészségtelen, szennyezett áruját vesz. Vajon a kisgyermekek maradandó növényvédőszeres károsodásásért van megfelelő büntetés?”
 • 11. nasi12 2010. július 23. 22:54
  „Ez lemaradt!
  Bocsi.

  http://www.kisalfold.hu/jegyzet/salzburgias_piac/2169679/”
 • 10. nasi12 2010. július 23. 22:53
  „Itt egy kis bemutató, azókról akik majd nálunk is az egészségünket a jövőnket fogják rendbe tenni.
  A sógoroknál ez már működik!”
 • 9. Lárika 2010. július 23. 22:40
  „No, azért városon is akad egy-két keménytökű magyar, aki nem ad EU-s és kínai szemetet a gyermekének! Drága és időrabló, de muszáj!”
 • 8. ortadon 2010. július 23. 22:18
  „Mindenki magából indul ki, így én is: Én nem termelek a földemben itthon olyat, amit nem adnék oda a kislányomnak nyugodt szívvel! Ha mindenki így tenne, akkor nem kellene nektek hasmenéssel, szteroiddal, gyógyszerrel riogatni saját magatokat... Falusi, keménytökű kislányok, mezítláb szaladgálva, a kertből mindent megehetnek, amit csak megkíván a szemük, míg a "polgár gyerekek" a városban állandóan dögrováson vannak...”
 • 7. nasi12 2010. július 23. 22:18
  „Tisztelt CsabaKiraly!
  A magyar termelőnek pénze sincs a génkezeléssel foglalkozni, ők csak az ősöktől megtanulták, hogy becsületesen hogy lehet termelni.
  Aki lehetőséget kap, az hosszú távon szeretné azt a lehetőséget megtartani, így eszébe se jut majd trükközni.
  A sok kistermelőnek most is permetezési naplót kell vezetni, és elég csupán belepillantani, hogy mikor és mivel permetezett.
  Tudom, hogy ez neked fáj, de én még kínai permetezési naplót nem láttam mellékelve egyszer sem a kínai selejtek mellé.
  A magyar élelmezési szabályok a legszigorúbbak a világon.
  Attól még te ehetsz majd mérgezett távolkeleti élelmiszert, ha ezt szeretnéd!”
 • 6. nasi12 2010. július 23. 22:08
  „Ezt az országot úgy hívják, hogy Magyarország.
  Végre a magyar kistermelők is legalább annyi jogot kapnak, mint a külföldiek.
  A Magyar kistermelő dolgozni (termelni) akar, nem pedig a segélyekért kuncsorogni.
  Ha egy gazda becsületes munkával megtermelt terményének hazai piacot biztosítunk, akkor annak a másfél millió embernek, nem kell segélyt adni, így az a pénz bent marad majd a kasszában.
  Bravó!”
 • 5. CsabaKiraly 2010. július 23. 22:03
  „Ez azert oriasi BAKI volt. Es pedig azert mert a sok-sok kistermelo aruit ki fogja ellenorizni, ki fogja biztositani, hogy nem vegyszerekkel telt aruval etessuk gyermekeinket a bolcsodetol az iskolan keresztul a korhazakig. Mert annyi ellen-ort nem fog a kormany fizetni, hogy "jani-bacsi" disznojat ne szterojd-al etesse. Bar nincs "szuletett-csalo" de ha van alkalom kevesen tudnak ellen-allni ha penzt hoz a hazhoz. Szerintem MINDENKI el a lehetoseggel ha csalassal gazdagodhat. NINCS u.n. "becsuletes-ember", es felejtsik el ezt a fogalmat. Akar a "becsuletes-politikus" fogalmat is. A kozmondas szerint "egy deka elovigyazatossag egy kilo orvossag lehet" itt is ervenyes.”
 • 4. Csetneky 2010. július 23. 21:08
  „Végre. Ez lenne a lényeg, hogy a termelőtől a végső felhasználóig minél rövidebb úton jusson el a termék. Ha közben még átmegy 3-4 kézen, mindenki leveszi a maga hasznát, a termelő alig kap valamit, a végső vevő meg csillagászati összeget fizet. A közbeiktatiott ingyenélők meg munka nélkül elteszik a pénzt. Ideje lenne ezen végre változtatni országos szinten, minden területen, ahol lehet.”
 • 3. buggyant 2010. július 23. 18:11
  „Kérjük szépen bevizsgáltatni növényvédőszer tekintetében!
  Egyébként meg nagyon helyes, amelyik őstermelő becsületesen csinálja, az vihesse is.
  Mér lenne hasmenéses gyerek? Hm? Nem ettől hasmenéses hanem a járványtól. Hát a teszkós termés az mivel jobb???? Műparadicsom meg műaprika. Aki kóstolta mindkettőt az tudja a különbséget.”
 • 2. embertelen 2010. július 23. 16:55
  „Lesz is majd sok hasmenéses gyerek. Szegények, már előre sajnálom őket.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset, forgalomkorlátozás az M5-ösön

Egy ember súlyosan megsérült az M5-ös autópálya 95-ös kilométerénél a főváros felé vezető oldalon… Tovább olvasom