Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A teológiai gondolkodás ma is élő

A magyar könyvpiac többé-kevésbé „lefedetlen területe” az igényes teológiai művek kiadása – fejtette ki Varga Mátyás O. S. B., a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója tegnap az ünnepi könyvhét megyei megnyitóján.
Az ünnepi könyvhét hagyománya, hogy egy-egy kiadó bemutatkozhat a kultúrát magáénak érző közönség előtt. A pannonhalmi városi könyvtárban tegnap a tizenkét téve működő Bencés Kiadó került reflektorfénybe.

– Kiadónk legértékesebb hagyománya az a kis sorozat, amely éppen a szerzetesek tapasztalatainak felhasználásával próbál válaszolni a mai ember kérdéseire, mint például az imádság, a depresszió, a hatalom és a vezetés problémája, vagy a gyász – tudatta Varga Mátyás. A főapátság kulturális igazgatója úgy véli, a magyar könyvpiac többé-kevésbé „lefedetlen területe" az igényes teológiai művek kiadása.

A kor igényeinek megfelelő szakteológiát ugyanis a rendszerváltás előtt is inkább külföldön adtak ki magyar nyelven, majd ezek a művek egy jól kiépített csomagküldő szolgálaton keresztül váltak hozzáférhetővé az érdeklődők számára. A rendszerváltás után a nagy egyházi kiadók csak ritkán vállalták egy-egy komolyabb teológiai mű megjelentetését, a számos új kiadó pedig nem rendelkezett ehhez sem elegendő tőkével, sem elegendő bátorsággal.

Tevékenységük a népszerűbb és könnyen eladható könyvecskék megjelentetését vette célba. Ebből adódik az a furcsa helyzet, hogy a katolikus egyház könyvkiadása egyrészt felhígult a rendszerváltás előtti állapothoz képest, másrészt kifejezetten piacorientált tevékenységet folytatott – fejtette ki Varga Mátyás, aki szerint ebből következik, hogy sok jól tájékozott kortárs is azt gondolja: a teológiai gondolkodás a II. vatikáni zsinatot követő évekig tartott.

– A helyzet azonban az, hogy a teológiai gondolkodás mindmáig élő és nagyon intenzív, mind tőlünk nyugatra, mind keletre – tette hozzá az igazgató, s hangsúlyozta azt is, hogy egy kiadó csak akkor juthat elegendő pénzhez, ha képes külföldi forrásokat felfedezni. – A magyar egyházon belül leginkább egy szerzetesközösség lenne képes ezt a feladatot átlátni és küldetésének érezni.

Az ünnepi könyvhét megnyitóján Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke és Pánczél Benedek, Pannonhalma polgármestere mondott köszöntőbeszédet. A műsorról a Sani Singers együttes gondoskodott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szállodai árturpisságok

A szállodások vitatják, hogy az EU diszkriminációnak tekinti és elítéli, ha különböző… Tovább olvasom