Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

˝A teljes abortusztilalmat készítik elő a kormánypárti kijelentések˝

Az MSZP jelezte garanciát várn a kormánytól arra, hogy nem lesz változás a jelenlegi abortuszszabályozásban.

Az MSZP szerint Kövér László házelnök téved, amikor arról beszél, hogy a gyermek nem magánügy, hanem a közjó egyik eszköze. Az ilyen és hasonló kijelentések a teljes abortusztilalmat készítik elő - vélik a szocialisták.

Az Országgyűlés elnöke a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének pénteki nemzetközi konferenciáján, a Parlament felsőházi termében mondta azt, hogy a gyermek nem magánügy, hanem a közjó egyik eszköze, a gyermekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés. Kövér László Az élet ajándék című rendezvényen indokoltnak nevezte, hogy a gyermeknevelés költségeihez adókedvezménnyel vagy családi pótlékkal járuljon hozzá az állam, a gyermekeket nevelők ugyanis - érvelt - a közösségtől vesznek át terheket a jövő érdekében.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja és Kormos Kata szóvivő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében erre reagálva azt írta, Kövér László "csúnyán lebukott". Az Országgyűlés elnöke hogyan képzeli, hogy bármilyen demokratikus hatalom megmondja a családoknak, hány gyermeket hozzanak, vagy ne hozzanak a világra? - kérdezték.

Szerintük ez a hozzáállás nem egy demokrácia iránt elkötelezett ember értékrendjét rajzolja ki, "hanem egy akarnokét". Úgy látják, a Fidesz célja, hogy mindenáron növelje a csökkenő magyar népességet, "ez azonban nem úgy megy, mint ahogy Kövér, Soltész, Harrach, vagy Varga urak elképzelik"; "a nő nem egy szülőgép, a család nem egy gyermekgyár, amit a központi hatalom kapcsolója irányít".

Az MSZP úgy véli, hogy ezek a kijelentések a teljes abortusztilalom bevezetését készítik elő. Jelezték, ez ellen minden eszközzel fel kívánnak lépni, ezért garanciát várnak a kormánytól arra, hogy nem lesz változás a jelenlegi abortuszszabályozásban.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. machers 2012. október 01. 12:56
  „20.pancser 2012.10.01. 12:16
  Ezen logikát követve, a c-típusúak már gondoskodtak magukról és fajtársaikról. A "gyerekgyártás" nem oldja meg a problémákat.
  Ezek szerint India, Kína, Afrika - itt van gyerek rendesen - a nyugdíjasok Eldorádója, míg a Skandináv országokban egymás után halnak éhen az öregek.”
 • 20. pancser 2012. október 01. 12:16
  „18. abszurdisztán 2012.10.01. 08:10
  Az öngondoskodás ősi formája és a jövőbeni is a gyermeknemzés és felnevelés. Lehet bármit mondani ultraliberális, vagy búsmagyar eszméket vallani, mindegy, így volt és így lesz okoskodóktól függetlenül. Az hogy vannak gyerekek akik elhanyagolják a szüleiket? Vannak és lesznek ilyenek is, de nem ez a főcsapás. Ahol ott vannak a nagyszülők sokkal simább a karrierépítés, a nagymama sem fagy meg és nem hal éhen akkor sem ha egy rézpetákot sem kap nyugdíjként. Ez is így volt és így lesz.”
 • 19. kisember1 2012. október 01. 08:52
  „Szerintem mindenkinek igaza van kicsit. Én nagyon örülök, hogy három gyermekem mosolygós arcát látom. Ez azt gondolom, hogy a magánügyem, nem hirdetem, tehetném, de nem teszem. Az is igaz, hogy legyen mellettünk időkorunkban valaki, aki szeret. De tetszik, nem tetszik, a világ megváltozott. Nekem sem tetszik. A gyermekeimnek, ha felnőnek a gyermekikről kell majd gondoskodniuk és mi ki leszünk dobva. Nem a gyermekeink által, de sajnos, ha ránk fordítják az időt és energiát ebben a rohanásban, akkor a gyermekeik nőnek fel szülők nélkül. A szülők estig dolgoznak, a nagyszülők nyomorékon még mindig aktívak és nem a saját kertet gondozzák (amely egyfajta garancia lenne), hanem ki vannak téve a munkáltatóknak. Ez a városi igazság. Én is szeretném visszaforgatni az idő kerekét, mikor a gyerekek már délután 1 órakor focizhattak iskola után a réten és mikor a család szent volt és áldás. Sajnos viszont egy családnak olyan fenyegetéssel, fenyegetettséggel kell szembe néznie, amiben pont az ember veszik el. Az elmúlt mondjuk 20 év embertelenné tette a vezetőket és a munkáltatókat kegyetlenné. Szóval a szívem egyik felében ringatom a családom és gyermekeim, a másikban halálra vagyok rémülve, hogy mit találhat ki a jelen vagy eljövendő kormány és a jövő.”
 • 18. abszurdisztán 2012. október 01. 08:10
  „Pancser, éppen Ön feszegeti a nyugdíjak kérdését, ehhez szerintem nagyon szorosan kapcsolódik a magán nyugdíjpénztáral aljas lenyúlása. Lehet, hogy Önnek azért nincs ehhez köze, mert ilyen nem is volt Önnek. Attól még az értelmesebbek belátják az öngondoskodás szükségességét. A csizma akkor kerül az asztalra, amikor Ön hozzászól. Szép napot !”
 • 17. machers 2012. szeptember 30. 23:04
  „16.pancser 2012.09.30. 22:43
  "Semmi közöm a nyugdíjkasszákhoz, a cikknek sincsen nem tudom, hogyan kerül a csizma az asztalra?"
  Már hogyne lenne köze hozzá!
  "a gyermekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés."
  A hozzászólásod is ezt taglalja:
  "Ez a nagyfokú önérzet gyorsan kibicsaklik, ha 80 éves korodig dolgozhatsz, az egyik szerencsétlen öreg eltarthatja, vezetgetheti a másikat, ez lesz az önzés bosszúja."
  Azért illik észrevenni az összefüggéseket.”
 • 16. pancser 2012. szeptember 30. 22:43
  „14. machers 2012.09.30. 21:14
  Nincsen vezérem, neked lehet hogy van nekem nincsen.Azt írod: "Szaporulatról, szaporodásról az állatvilágban beszélünk. Ösztönös, a faj fenntartását jelentő cselekedet." Csak egy kis apró felvilágosítás: Az ember a természet része, két alapvető ösztönnel rendelkezik mint a többi magasabb rendű emlős, az önfenntartás és a fajfenntartás ösztönével. Képzeld el magadat e nélkül a két ösztön nélkül. Az ember is szaporodik, ha tetszik neked a szó, ha nem.
  Semmi közöm a nyugdíjkasszákhoz, a cikknek sincsen nem tudom, hogyan kerül a csizma az asztalra?”
 • 15. machers 2012. szeptember 30. 21:30
  „Bocs, az előbbi címzett:
  11.pancser 2012.09.30. 19:31”
 • 14. machers 2012. szeptember 30. 21:14
  „Szaporulatról, szaporodásról az állatvilágban beszélünk. Ösztönös, a faj fenntartását jelentő cselekedet. Más.
  Anyagiakat tekintve nem rettegek az öregkortól. Alapvetően elvi kérdésről van szó. Nagyon jól tudom, hogy az "öngondoskodás" nem csak egy elcsépelt szlogen. Ezért tartom most is bűncselekménynek vezéredék 3 000 milliárdos lenyúlását, illetve ezzel együtt a leendő nyugdíjasok életminőségének hazavágását. A meglévő demográfiai problémából politikai eszközökkel egy szabadrablást követtek el, pozitív hozadék nélkül. Nagyfokú önérzet? Az van. Van mire.”
 • 13. pancser 2012. szeptember 30. 20:55
  „12. kisember1 2012.09.30. 20:1
  Egyetlen pártnak nem vagyok a szellemi rabszolgája, de nagyon fáj az emberek önzése, nemtörődömsége, alacsony erkölcsi színvonala. Magam sem, meg mások sem azért vállaltam gyereket, mert anyagilag ösztönözve lettem volna, de jó lesett amit kaptam, ha nem kapok akkor is vannak gyerekeim. Egyszerűen gyerekekkel képzeltük el az életünket, és amit az ember szeret, azért mindent vállal, a legmagasabb szintű áldozatot is. Ezt hoztuk valahonnan. Ennek az ösztönös viselkedésnek megvannak a történelmi gyökerei, amelyek az ősidőkre nyúlnak vissza, hiszen az a törzs erősebb lett, ahol sok gyereket sikerült fölnevelni, erre szelektált bennünket a történelem. De nem menjünk olyan messze vissza. A mai magyarok három négy generációval ezelőtt a földből éltek, több gyerek, több munkáskezet jelentett, afféle életbiztosítást is a családnak abban a világban ahol még könnyen haltak. A szelekció a gyermekszeretők irányába hatott, kivételek persze voltak akkor is. A lényeg a domináns hozzáállás minden korban, a gyermekek igénylése.
  Az hogy a társadalom ma kevésbé gyermekigénylő mint korábban nem jelenti azt, hogy távlatokban az előbb vázolt folyamat ne folytatódjon, hiszen akik nem így gondolkodnak kihalnak, a vérvonal megszakad.
  A gyermekszeretők és igénylők joggal néznek rosszallással azokra, akiket öreg korukban az ő gyerekinek kell gyógyítani, gondozni, nekik kell fizetni a terheket. Félre lehet tenni pénzt, de azt nem lehet megenni, éhen lehet halni aranyhegyek között, ha nincs aki megfőzze, tálalja az ételt időseknek!
  Ha fiatalabb lennék és most kéne gyermeket nemzenem semmi sem tántorítana vissza, hiszen az egész világ előttem és a gyerekeim előtt áll, messze több a megélhetési lehetőség mind a cucu-ban volt. Az hogy itt mivel ijesztegetnek, mit akarnak, egyáltalán nem érdekli a gyerekeimet, saját útjukat járják sikerrel, de nem gond nélkül természetesen.”
 • 12. kisember1 2012. szeptember 30. 20:14
  „6. pancser 2012.09.30. 08:48
  Három gyermekünket -ösztönzés nélkül- magunktól vállaltuk. Nem alapoztunk a javakra. Ám a családi pótlék és családi adókedvezmény bevételünk részévé vált, amit az áremelkedések végett fel is élünk, annak ellenére, hogy szeretnénk félre tenni.
  Nem panaszkodom, mert nincs miért.
  Ha viszont kétnaponta azzal fenyegetnek, hogy nem lesz családi pótlék vagy csökken a bér, vagy átalakítják negatívan a családi ellátásokat, akkor sajnos azt mondom, hogy szeretnék harmadikat, ha nem lenne kicsi fiam, de nem mernék vállalni. Ha nem születik meg a legkisebb (aki tervezett és várt gyermek volt, mint a többi), akkor most nem merném vállalni.
  Úgyhogy az ösztönzés nem ez, amit csinálnak, engem riasztanak ezek a kijelentések, amiket tesznek...ráadásul visszatetsző, hogy szüljünk, szüljünk, majd lesz munkahely...de próbálj meg nőként három gyermek mellől visszamenni, hát nem kellesz...egy hét után megmutatják a kijáratot, tapasztalat sajnos.”
 • 11. pancser 2012. szeptember 30. 19:31
  „A népszaporulat nem pártügy, hanem afölött áll, ezért mindenkori kormánynak ez feladata a színektől függetlenül. Az adminisztratív intézkedéseket ajánlatos mellőzni, jobb a meggyőzés. Amit mondok a továbbiakban nem párt, hanem erkölcsi és anyagi kérdés a társadalom mindenkori tagjai számára. Erkölcsi, mert úgy kaptuk az életet szüleinktől, ők az ő szüleiktől és így tovább visszafelé. Vajon nem kötelességünk ezt tovább adni? Szerintem igen, nincs jogunk a kapott élet fonalát megszakítani, ez tiszteletlenség a felmenőink iránt, ha biológiailag alkalmasak vagyunk rá. Súlyosabban is lehet fogalmazni az élet fonalát megszakítók irányában, de lehet cinikusan is, mondván hát ne szaporodjon a f..gese.
  Nézzük az önző anyagiakat: 8. machers 2012.09.30. 10:34 írod:"Addig, ameddig fizetem az adókat, járulékokat, addig elvárom, hogy a társadalom baj esetén segítsen, gondoskodjon rólam." Ez a nagyfokú önérzet gyorsan kibicsaklik, ha 80 éves korodig dolgozhatsz, az egyik szerencsétlen öreg eltarthatja, vezetgetheti a másikat, ez lesz az önzés bosszúja.”
 • 10. abszurdisztán 2012. szeptember 30. 18:52
  „Ha valaki nyugdíjtermelőként tekint egy gyermekre, az régen rossz. A gyermekvállalás minden család magánügye.Az állam ösztönözheti , segítheti, de ki nem erőszakolhatja.A hatodik gyerek egy családban nem azért születik meg, hogy Pancser Úr nyögdíját kitermelje, hanem mert a család szeretné és vállalja.Mellesleg , ha ennyire tetszik aggódni a nyugdíjakért, miért nem visított , amikor ez a tróger kormány ellopta a magánnyugdíj pénztári megtakarításokat.Fel kell ismerni, hogy nagy szerepe van az öngondoskodásnak ( a magyar abszurd helyzet ellenére is ) és tessék gondolni az öregkorra.”
 • 9. egyharmad 2012. szeptember 30. 13:19
  „7 pancser!

  A társadalom szempontjából semmiképpen nem magánügy, hiszen a gyerekere hárul a nyugdíjak megtermelése, vagyis azokra a családokra akik szeretik a gyerekeket. Személyes véleményem akinek nincsen gyereke, pedig lehetne az egy önző, szeretetet nem érdemlő alak, az ne várjon meg az utódaimtól semmit mert érdemtelen rá!

  ---És akinek "nem lehetne" és mégis van 8- 10, őket szeretetreméltónak tartod?

  Remélem tudod,hogy Te,és az utódaid mit várhatnak tőlük! (remélem nyesed kikre gondolok) S.P.”
 • 8. machers 2012. szeptember 30. 10:34
  „7.pancser 2012.09.30. 10:12
  Addig, ameddig fizetem az adókat, járulékokat, addig elvárom, hogy a társadalom baj esetén segítsen, gondoskodjon rólam. Ez még a tákolmányotokban is szerepel. Igaz, hogy a 89-es Alkotmányhoz képest, nagyon legyengített formában.
  A kötelező gyermekvállalást nem találom.
  Az utódaid pedig költsék rád a pénzüket. Ez is benne van már a tákolmányotokban.
  Ja, két gyermekem van.”
 • 7. pancser 2012. szeptember 30. 10:12
  „3. steke 2012.09.29. 21:43
  Ne szidjuk a Ratkó korszakot, hiszen sokaknak nem született volna meg apja, anyja így ő sem lenne.
  4. BJ.MÓVÁR 2012.09.30. 01:0
  A társadalom szempontjából semmiképpen nem magánügy, hiszen a gyerekere hárul a nyugdíjak megtermelése, vagyis azokra a családokra akik szeretik a gyerekeket. Személyes véleményem akinek nincsen gyereke, pedig lehetne az egy önző, szeretetet nem érdemlő alak, az ne várjon meg az utódaimtól semmit mert érdemtelen rá!”
 • 6. pancser 2012. szeptember 30. 08:48
  „2. kisember1 2012.09.29. 21:13
  "És pont a folyamatosan változó támogatások lehetőségei végett nem vállal senki gyereket. A támogatásokat ellátásokat kőbe kellene vésni és 20 évig nem hozzá nyúlni."
  Nem gondolod, hogy ezzel a kijelentéssel akár Kövér László is lehetnél? A gyerekvállalás, nem az anyagi ösztönzés miatt van vagy nincs, hanem az agyakban dől el, függ attól, hogy a környezeted hogyan vélekedik a gyermekáldásról. Ha öröm a gyerek, igény van rá, mert nélküle nem tudják elképzelni az életet, akkor lesz. Az ellenkezője esetén meg nem lesz, aki mégis megszületik annak rosszabb lesz az érzelmi kapcsolata a környezetével. Az anyagiakért szülök jobb lenne, ha nem szülnének.
  3. steke 2012.09.29. 21:43 Óvatosan a Ratkó korszakról, ha nem lett volna lehet, hogy meg sem születsz!
  4. BJ.MÓVÁR 2012.09.30. 01:06
  Az egyes emberek gyermekvállalása magánügy, de társadalmi szinten nem. Ha gyermekáldás magánügy, akkor a nyugdíj is magánügy, mert ki tartaná el az öregeket, ha nem dolgoznának a fiatalabbak? Ebben a kérdésben társadalmi vitának van helye, de az önzés nem győzhet, ha meg győz majd jön a gyermektelenségi adó vagy a 70 éves nyugdíjkorhatár.”
 • 5. Bali01 2012. szeptember 30. 08:32
  „Tiszta kina már ez.Már várom a kötelező felvonulásokat a tribün előtt,amin a párt szorgos és jóságos helyi vezetői integetnek a népeknek.
  Akik természetesen büszkén és vidáman lengetik a NEMZETI zászlócskáikat.
  Hehh,lehet pártkönyv is lesz?
  Szigorúan persze csak nemzetstratégiai okokból...
  Majd ha lesz létbiztonság,meg jólét,akkor potyogni fognak a gyerekek,de addig had már mindenki maga döntse el,hogy mennyit és mikor akar szülni.”
 • 4. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 30. 01:06
  „Kövér nem téved,hanem ökörségeket pofázik!!!! A gyerek magánügy!!!És nem egy pöffeszkedő ember,meg kormány fogja eldönteni!!!!”
 • 3. steke 2012. szeptember 29. 21:43
  „Megint jön a Ratkó korszak?”
 • 2. kisember1 2012. szeptember 29. 21:13
  „"a gyermeknevelés költségeihez adókedvezménnyel vagy családi pótlékkal"
  Ez egy meredek kijelentés, amitől a már meglévő gyermekek mellett rettegünk, a vagy szócska a gond! És pont a folyamatosan változó támogatások lehetőségei végett nem vállal senki gyereket. A támogatásokat ellátásokat kőbe kellene vésni és 20 évig nem hozzá nyúlni.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kisbusz és utánfutója közé esett: a biciklis a helyszínen meghalt

Életét vesztette egy kerékpáros szombaton délelőtt Csanádapácán, egy kisbusz és utánfutója közé… Tovább olvasom