Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A települések kevesebb mint felében lesz nemzetiségi választás októberben

Az ország 3177 településének kevesebb mint felében, 1744-ben lesz települési nemzetiségi választás októberben.
A legtöbb településen egy, legfeljebb két nemzetiség választását tűzte ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A törvény szerint ott lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat.

Az NVB a 2011-es népszámlálás alapján 2715 választást írt ki, a legtöbbet, 1383-at a roma nemzetiségiek számára, míg a legkevesebbet, 10-et a szlovénoknak. A bolgárok 37, a görögök 36, a horvátok 136, a lengyelek 53, a németek 547, az örmények 33, a románok 168, a ruszinok 44, a szerbek 63, a szlovákok 158, míg az ukránok 47 választást tarthatnak szerte az országban.

A 2715 települési választást 1744 helyen írták ki, vagyis az ország településeinek kevesebb mint felében lesz ősszel önkormányzati választás.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplénben lesz a legtöbb településen nemzetségi voksolás: a megye 223 településére írtak ki legalább egy nemzetiségi választást, összesen 270-et. Baranyában 194 településen 284 voksolást tűztek ki, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 173 helyen 200-at. A legkevesebb települési választást Vas megyében tartják: itt 40 településen lesz helyi nemzetiségi voksolás, összesen 55.

A települések többségében egy, legfeljebb két voksolást írt ki az NVB, azonban van 26 olyan település is, ahol tíz vagy annál több nemzetiség tarthat nemzetiségi választást. Tíz nemzetiség tarthat települési választást Dunaújvárosban és Győrben, 11 nemzetiség választhat helyi képviselőket Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben, valamint a főváros V., IX., XII., XV., XIX, XXI. és XXIII. kerületében.

Tizenkét települési nemzetiségi választást tarthatnak - amennyiben lesz elegendő számú jelölt - Pécsen, valamint a főváros II., III., IV., VI., VII., VIII., X., XIII., XIV., XVI., XVII. és XVIII. kerületében.

Valamennyi, azaz mind a 13 elismert nemzetiség választópolgárai azonban csak egy településen tarthatnak választást: a főváros XI. kerületében az összes elismert nemzetiség részére kitűzte a választást a Nemzeti Választási Bizottság.

A voksoláson azok a választópolgárok vehetnek részt és indulhatnak jelöltként, akik szeptember 26-ig felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe. Aki ezt nem teszi meg, az nem szavazhat sem a települési, sem a területi, sem az országos önkormányzatok tagjaira.

Négy évvel ezelőtt 2321 kisebbségi választást tűztek ki a helyi választási bizottságok, az ország 1604 településén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyíregyházi ügyészség vizsgálja a debreceni városvezetők floridai utazását

A debreceni fideszes képviselők és önkormányzati alkalmazottak tavaly Floridába utaztak. Hűtlen kezelés és közérdekű adattal visszaélés miatt nyomoz a Nyíregyházi Járási Ügyészség. Tovább olvasom