Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A telefonos állásinterjúról

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Interneten jelentkeztem egy Észak-Kelet-magyarországi álláshelyre - írja levelében Zerge Győző (24), akit a héten értesített a cég: jövő héten sor kerül az első állásinterjúra - telefonon. "Biztosan ennek is megvannak az írott és íratlan szabályai. Szeretnék képbe kerülni, hiszen a személyes elbeszélgetésre már csak azokat hívják be, akik ezt az akadályt jól veszik" - áll olvasónk levelében.

Vehetjük gesztusnak is az Észak-Kelet-magyarországi vállalkozás részéről a telefonos interjút, hiszen nagy utat spórolnak így meg a más régiókból jelentkezők. Manapság egyre gyakoribb a szondázásnak ez a módja is, s az olvasónak igaza van, természetesen a telefonálásnak is megvannak a szabályai. Vegyük először az illemet...

Talán le sem szabadna írni, de a napi munka tapasztalatai miatt mégis: minden telefonálás köszönéssel és bemutatkozással kezdődik! Beszéljünk érthetően, ne hadarjunk, és ne felejtsük el, hogy a hanghordozás, a hangsúly is információkat közvetít rólunk.

Jó ha tudjuk, a megszakadt beszélgetést a hívónak kell újrakezdeményezni. A beszélgetést befejeznie is a hívónak illik. Ha a hívott fél nincs a helyén, ne kérdezzük meg, hogy hol van. Ha üzenetrögzítővel beszélünk, mondjuk rá a hívás dátumát, időpontját, nevünket, munkahelyi számunkat és rövid üzenetünket. Mindig kérdezzük meg, hogy nem zavarunk-e a hívással.

Állásinterjú esetében természetesen a cég telefonál, így a jeletkezőt költség nem terheli. Ennek ellenére fogjuk rövidre mondanivalónkat, a telefonálási idő is pénz. Mi viszont ne mutassuk ki bosszúságunkat, ha arra kérnek, tartsuk a vonalat.

A telefonos állásinterjú tekintetében egyébként az a véleményem, hogy a pályázó amit nyer a réven (nem kell utaznia) el is veszítheti a vámon. Nehéz dolga van ugyanis akkor, amikor jó benyomást kell tennie - távolról, ismeretlenül, kicsit talán személytelenül is, telefonon. Nagy csodát ne is várjanak ettől a megoldástól, ami hasonló forgatókönyv szerint halad, mint a személyes, tehát jó, ha időben és alaposan tájékozódunk a cégről, átgondoljuk mindazt, amit mi el akarunk mondani a pályázatunkkal kapcsolatban. Ezt akár előre meg is fogalmazhatjuk és magunk elé téve "puskaként" használhatjuk a telefonbeszélgetés során.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VI. Győri Könyvszalon - OKTÓBER 13., PÉNTEK

Tovább olvasom