Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A távfűtés még mindig versenyképes

A távfűtés, pontosabban az ellenértékeként kiküldött számlák ismét a figyelem középpontjába kerültek. Tény, a gázártámogatás központi megszüntetése jelentős díjnövekedést hozott. A fogyasztók pedig számolnak.
Nagy a zűrzavar a távfűtési számlák körül. Az emberek január-februárban szembesültek először azzal a ténnyel, többet kell fizetniük a távfűtésért és a meleg vízért.
– Tény, a rendszer egy kissé bonyolult, de azért követhető a számlázás – mondotta Vida László, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. divízióvezetője. – Az egyik visszatérő probléma, hogy az emberek egy része nem érti, mit tartalmaz az alapdíj és a hődíj. Ez utóbbi magát a hőellenértéket jelenti, az alapdíjban pedig a hő eljuttatását szolgáló költségek jelentkeznek, például a víz és a villamos energia ára, de ide tartozik az alkalmazottak bére a különböző járulékokkal, valamint az eszközök, berendezések felújítási, karbantartási, esetleg cserélési költségei. A felsoroltak nagyjából egyharmad-egyharmad arányt képviselnek az alapdíjon belül. Olyan ez – csupán a könnyebb érthetőség kedvéért említem a példát –, mintha a boltban a tej áránál külön tüntetnék fel azt az árat, amennyiért a termelőtől veszik, és külön a feldolgozás, csomagolás, szállítás összes költségét. Az alapdíjból évente 500 millió forint a bevételünk, amelyet az említett feladatokra fordítunk.
Az emberek legnagyobb gondja azonban, hogy januártól lényegesen többet fizetnek a távfűtésért, mint korábban. Ugyanakkor sokan nem tudják, fűtéstámogatásban részesülhetnek. Számolgatnak, melyik fűtési mód a gazdaságosabb.
– Januárban valóban többet fizettek a fogyasztók, de csak az alapdíjért – folytatta Vida László. – Ugyanis a mindenkori számlában a hődíj az előző hónapra vonatkozik, az alapdíj pedig a tárgyhóra. A januárban kézhez vett számlában a hődíjat – az előírások szerint – még a decemberi állapotoknak megfelelően számláztuk. Ekkor még működött a támogatási rendszer. Az alapdíj pedig már az új évtől érvényes árat tartalmazta. Úgy gondolom, a távfűtés még mindig versenyképes, akár a gázfűtéssel, akár a hagyományos szén- vagy fatüzeléssel. Ugyanis mindegyiknek jelentősen emelkedett az ára. A távfűtés és a gázfűtés nagyjából azonos áron érhető el, egy adott nagyságú lakásban – igaz, költségeik sok mindentől függnek – a fa vagy a szén pedig valamivel olcsóbb, igaz, kényelmetlenebb is.
A távhő persze bizonyos kötöttséget jelent, különösen azokban a lakásokban, ahol nincs termosztatikus fűtésszabályozó, így nincs lehetőség adott esetben a hőmérséklet csökkentésére és takarékosságra. Ezek beszerzése, illetve a radiátorok cseréje a tulajdonosok feladata és érdeke. Nekünk törvényi kötelességünk, hogy a lakásokban minimum 20, a fürdőszobákban pedig 24 Celsius-fokot biztosítsunk. Védett, napfényes lakásokban adott időszakokban felkúszhat a hőmérséklet, de nekünk a minimumot mindenhol garantálni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályát módosítva lettek művészek

A színházi és a zenei életben Szegeden is sok olyan népszerű művész dolgozik, aki eredetileg egészen… Tovább olvasom