Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A tartós párkapcsolat genetikája

A tartósan boldog párkapcsolat titka néhány genetikai különbség: amerikai tudósok statisztikái azt mutatják, hogy a nők ritkábban lépnek félre olyan párkapcsolatokban, ahol a felek immunrendszerét meghatározó gének különbözőek.
Christine Garver-Apgar pszichológus (University of New Mexico) munkatársaival azt vizsgálta, hogy a romantikus kapcsolatban lévő párok genetikai hasonlósága alapján meg lehet-e jósolni, hogy milyen hűségesek, illetve hogy szexuálisan mennyire lesznek összeillők.

A kutatók – mint arról a Psychological Science című szakfolyóiratban beszámoltak – a fő szöveti összeférhetőségi komplex (MHC) géncsoportba tartozó speciális géneket vizsgálták, amelyek szabályozzák, hogy az immunrendszer hogyan címkézi fel a kórokozókat és a saját testsejteket. Korábbi kutatásokból tudni lehetett, hogy az MHC gének idegen-barát felismerő rendszerének szerepe van a szexuális vonzódáshoz, de a gének hosszú távú kapcsolatra gyakorolt hatását még nem vizsgálták.

Garver-Apgar és munkatársai 48 heteroszexuális párt vizsgált meg genetikai szempontból, majd kérdéseket tett fel nekik. Kiderült, hogy a genetikai hasonlóság növekedésével a nők viselkedése drámaian megváltozik. Kevésbé reagálnak partnerük szexuális jelzéseire, gyakrabban vannak futó kalandjaik, és – különösen menstruációs ciklusuk termékeny napjaiban – jobban vonzódtak más férfiakhoz. Azoknál a pároknál, akiknél jelentős különbségek voltak az MHC génekben, nem fordultak elő ilyen, a szakítás veszélyét magukban rejtő viselkedésformák.

A közös MHC gének relatív hossza egyenes arányban állt azzal, hogy a nők hányszor csalták meg párjukat. Ha a férfinak és a nőnek fele részben közösek voltak az MHC génjei, jóval nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy a nő megcsalja a férfit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két éven belül harmadszor

Két éven belül harmadszor szakadtak meg a magyarországi orosz energiaszállítások, megtépázva … Tovább olvasom