Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A tartós fogyasztási cikkek ma olcsóbbak, mint tíz éve

Tévét, videót ma olcsóbban vehetünk, mint 10-11 évvel ezelőtt, a gáz, a szemétszállítás ára viszont a többszörösére emelkedett. Ha alaposan körülnézünk a háztartásunkban, magunk is felfedezhetjük, bizony, van olyan termék, amit korábban jóval drágábban szereztünk be, mint amennyiért jelenleg megvehetnénk.
Televíziók minden mennyiségben. Feleannyiért megvehetjük, mint hat éve. Fotó: Karnok Csaba
Ránézek az erkélyen immáron a sarokba támasztott műanyag napernyőtalpra, amelyet több mint tíz éve vásároltam. Kissé megszürkült, de amúgy semmi baja: vízzel teletöltve megtartja a hasonló korú napernyőt. A talpat annak idején, a 90-es évek legelején egy vadászboltban vettem, még nem számított tömegcikknek, és akkor még hipermarketek sem voltak. A mostanihoz képest reálértéken is kisebb fizetésemből 1500 forintot fizettem érte, ma 999-ért kaphatom meg, bárhol.

Ugyancsak húzós beruházásnak számított az 1992-es, kétezer forintos napernyő is, amelyhez hasonlót a Cserepes soron ma 500 forintért vesztegetnek. Ki ne emlékezne aztán a felmosószettek tíz évvel ezelőtti felbukkanására, amelyeket ezer forint körüli árakon árultak, és sokan mint a technika csodáját, karácsonyi ajándékként adták a nagymamának. Ma hasonlókat 400 forintért vehetünk meg.

A tartós fogyasztási cikkekre jellemző a leginkább, hogy nemcsak öt-, de tíz évvel ezelőtti árukhoz képest is jóval olcsóbbak. Egy 72 centiméter képernyő-átmérőjű márkás televízió például még 2000-ben is 120 ezer forintba került, ugyanezt ma 60 ezerért kaphatjuk meg. A hagyományos videorekordert, amely a 90-es évek elején slágercikknek számított, és átlagosan 80-100 ezer forintba került, ma 20-30 ezerért adják. A KSH szerint hűtőt 4, porszívót 13, fényképezőgépet 25 százalékkal vehetünk olcsóbban, mint 2000-ben.

Nem változott a KSH adatbázisa alapján az elmúlt öt évben a mák, a mogyoró és a női kabát ára sem, a kávét pedig még olcsóbban is megvehetjük, mint hat évvel ezelőtt. A sertészsír ára a duplájára emelkedett a színház- és szabadtéri jegyekkel együtt. Az egekig kúszott a cigaretta ára, egyes termékekért a dupláját fizetjük, mint 2000-ben.
A rezsiköltségek viszont méregdrágák lettek. Míg egy köbméter gázért a 90-es évek elején, 1995-ig durván 10 forintot fizettünk, ma ugyanez az energiahordozó állami támogatással, az első 1500 köbméterig körülbelül 60 forint, anélkül majdnem száz. A szemétszállításért alig 200 forintot fizetett egy háztartás tíz éve, ma több mint ezret. A közös képviselő díjazása tíz éve átlagosan 200 forint volt lakásonként, ma ezer forint alatt szinte senki sem vállalja.


Ennyit kerestünk

A havi kereset most sokszorosa az egy-másfél évtizeddel korábbinak. Tényleges értékének, vásárlóerejének változását a reálbér alakulása mutatja, amit a nettó kereset alapján számolunk ki. 1989-ben a nettó átlagkereset havi 8200 forint volt. A 2005-ös 100 ezer forint több mint tizenkétszeres nominális bérnövekedést jelentett, ez azonban jelentős fogyasztóiár-emelkedés mellett következett be. A bér- és árváltozások hányadosa, a reálbér színvonala a kilencvenes években jelentősen visszaesett, és csak 2002-ben érte el, majd haladta meg az 1989. évit. A 2002-ben tapasztalt 13,6 százalékos reálbér-növekedést a következő évben további, 9,2 százalékos emelkedés követte. 2004-ben azonban a nettó bérek növekedése 5,6 százalékra csökkent, az áremelkedés viszont 6,8 százalékra gyorsult, ennek némileg csökkenő reálbér volt a következménye. 2005-ben a folyamatok megfordultak, a bérek gyorsabban, 10,7 százalékkal, az árak lassabban, 3,7 százalékkal emelkedtek, így a nettó kereset reálértéke átlagosan 6,8 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom