Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A társasági adó vizsgálatával kapcsolatos tapasztalatok

A 2006. évi társasági adó bevallások benyújtására nyitva álló törvényi határidő 2007. május 31-e volt, mely határidő lejártát követően az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága felülvizsgálta, hogy mely adózók teljesítették kötelezettségüket és kik mulasztottak.
A vizsgálat eredménye szerint az igazgatóság illetékességi területén összességében az adózók 87,8%-a tett eleget bevallási kötelezettségének. A benyújtók 95,9%-a határidőre, míg 4,1%-a késetten, de adóhatósági felszólítás nélkül teljesítette kötelezettségét.

A bevallás teljesítését legnagyobb arányban a Bács-Kiskun megyei adózók mulasztották el, ahol ugyanis a beadásra kötelezettek mintegy 15,6%-a nem adta be a társasági adó bevallását, míg Békés megyében kötelezettek 9,6%-a, Csongrád megyében a pedig 9,4%-a mulasztotta el a benyújtást.

Az adóhatóság a mulasztókkal szemben a bevallások teljesítésének kikényszerítése érdekében szigorúan jár el, és él a szankcionálás törvényi lehetőségével. Az adózás rendjéről szóló törvény vonatkozó rendelkezései értelmében ugyanis a bevallás benyújtását elmulasztó nem magánszemély adózót az adóhatóság 200.000,-Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. Ilyenkor az adóhatóság a mulasztási bírság kiszabásával egyidejűleg az adózót – határidő tűzésével – a bevallás teljesítésére hívja fel. A kiszabott bírság kétszeresét kell újabb határidő tűzésével megállapítani, ha a teljesítésre kötelező előző határozatban előírt határidőt az adózó elmulasztja.

Előfordul, hogy az adózó az adóhatóság küldeményét nem veszi át. Abban az esetben, ha a postától „nem kereste" jelzéssel érkeznek vissza küldemények, akkor azokat a törvényi rendelkezés értelmében meghatározott határidő elteltével kézbesítettnek kell tekinteni. Abban az esetben viszont, ha az adózó székhelyéről ismeretlen jelzéssel érkezik vissza tértivevényes irat, az adóhatóságnak lehetősége van – többek között – a székhely ellenőrzésére. Amennyiben az ellenőrzés szerint az adózó a székhelyén nem található, úgy a hatóság az adózó adószámának használatát felfüggeszti, majd – megfelelő feltételek megléte esetén – a későbbiek során az adószámot törli, illetve a cégbíróság felé törvényességi felügyeleti eljárást, vagy az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárást kezdeményez.

A társasági adó bevallást elmulasztók között gyakran találhatók olyan non-profit szervezetek, amelyek nem éltek a törvényi lehetőséggel, és 2007. február 15-ig éves 0603-as számú bevallásukon nem tettek 2006. évi társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozatot. Ilyen esetben nekik is be kellett nyújtaniuk a bevallásukat abban az esetben is, ha a 2006. évben társasági adó fizetési kötelezettségük nem keletkezett.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komár László, a konzervatív apa

Komár László levágatta a haját, új lemezt viszont nem tervez. Felnőtt fia Ausztráliában él,… Tovább olvasom