Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

A tanulás ára a világban

Több, jövőre várható zsebbe vágó változás közül a szülőket leginkább az izgatja napjainkban, hogy fizetni kell a felsőoktatásban, jóllehet a tandíj csak itthon számít újdonságnak. Külföldi olvasóink írták meg ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

Hitel az egyetemekhez

„ Az emberek általában hosszú lejáratú – 20–30 éves – tanulmányi kölcsönt vesznek fel, mivel az Egyesült Államokban fizetni kell a felsőoktatásban. Az átlagos tandíj 8–15 ezer dollár (mintegy 1,7–3,1 millió forint) évente” – írta Péter Ohióból. Bandi szerint a felsőoktatás költségei attól függnek, mennyire híres az egyetem és a hallgató milyen hivatásra készül, milyen tantárgyakat vesz fel. A tantárgyakhoz kötött úgynevezett egységárak változók. Egy egység (unit) 30 dollár (mintegy 6300 forint) és például a fizika 4 unit, azaz 120 dollár, a történelem 3 unit, azaz 90 dollár egy-egy szemeszterre, fél évre. A Kalifor-

niában élő férfi megírta, hogy két unokája is főiskolás, náluk a tankönyvek beszerzése jelent nagy kiadást. Az egyik lánya magánegyetem hallgatója, tanárnak készül és 17 hónapos gyorsított tanulásért 35 ezer dollárt (mintegy 7,3 millió forint) fizet.

Karonként különböző díj

Judit egyetemi tandíja Ausztriában 380 euró (mintegy 102.600 forint) félévente. Niki és Ádám tapasztalatai szerint Nagy-Britanniában az olcsóbb felsőoktatási kurzusok 1–20 ezer fontba kerülnek (400 ezer–8 millió forint) évenként, az orvosi képzés a legdrágább. Az egyik diák, akivel együtt laknak, 15 ezer fontot fizet egy évre, kémiát és anyagismeretet tanul egyetemen.
Az olasz tandíjat az egyetemek állapítják meg, az karonként eltérő. A család egy főre eső jövedelme alapján számítják ki és figyelembe veszik a diák tanulmányi eredményét, azt, milyen messze lakik az intézménytől. Az egyetemi adó elérheti az 1600 eurót (mintegy 432 ezer forint) is évente. Ezenkívül tartományi adót – ami Emilia-Romagnában csaknem 100 euró (mintegy 27 ezer forint) – is fizetnek az egyetemisták. A parmai egyetemen a legtöbbet a gasztronómiai tudományok hallgatói fizetik. Mentességet élveznek a rokkantak és akiknek nem élnek a szüleik, derült ki Anikó leveléből.

Adók Hamburgtól Tokióig

„ A tandíj nem érinti a szövetségi politikát, a kérdés rendezése a tartományok hatáskörébe tartozik. Hamburgban nincs” – írta Róbert Németországból. Svédországban szintén nem kell fizetni a felsőoktatási intézményekben. A magániskolákban persze kell, de azok csak gimnáziumi fokig működnek, derült ki Lajos és Sanna írásából is.
„ A japán állami egyetemeken az átlagos tandíj 300–400 ezer jen (mintegy 540–720 ezer forint) fél évre, ez valamivel olcsóbb a magániskoláknál. Tudomásom szerint az orvosi képzés ennek legalább a duplája” – írta István Tokióból. Veronika levele szerint Ausztráliában szintén a felvett tantárgyak számától és jellegétől, illetve az iskola fenntartójától függ, mennyi a tandíj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak zárt ülésen voltak láthatók Szilvásy bizonyítékai

A kancelláriaminiszter szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy nem a rendőrség "tolta rá"… Tovább olvasom