Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A tandíj bevezetését követelik a rektorok

Tandíj bevezetését követeli a csehországi főiskolák és egyetemek rektorainak többsége. A Lidové Noviny című konzervatív napilap országos felmérése szerint a rektorok meg vannak győződve arról, hogy a tandíj bevezetése hozzájárulna az oktatás színvonalának emeléséhez, s ösztönzőleg hatna a diákokra is, hogy jobban dolgozzanak.
„ A tandíj kérdésében a rektorok többsége egyetért. A közpénzek végesek, s rövidesen olyan helyzet áll elő, hogy a kérdést rendezni kell” – nyilatkozta a lap hétfői kiadásában Lubomír Dvorák, az olmützi (Olomouc) Palacky Egyetem rektora.
Néhány egyetemi vezető szerint már nem is arról kell vitázni, hogy legyen-e tandíj vagy sem, hanem arról, hogy mikor vezessék be.
„ Az időszerű kérdés az, hogy mikor és milyen formában (legyen bevezetve)” – állítja Petr Fiala, a brünni (Brno) Masaryk Egyetem rektora.
Petr Sáha, a Rektorok Cseh Konföderációjának elnöke szerint a tandíjat elsősorban a humán szakok terén kellene bevezetni, mert ezeken a szakokon túljelentkezés van, s a végzősök nem jelentenek nyereséget az ország számára. Ugyanakkor a műszaki szakokon kevés a jelentkező, ezért ott támogatni kellene a hallgatókat.
A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány azonban egyelőre elutasítja a tandíj bevezetését. „Bevezetni a tandíjat a mai helyzetben nem volna jó, mert megkárosítaná a szociálisan gyengébbeket” – mondta a lapnak Dana Kuchtová oktatásügyi miniszter.
A rektorok ennek ellenére azt szeretnék, hogy a kormányzat legalább kezdjen velük vitát a tandíjról. „Úgy vélem, hogy mintegy öt év múlva ez nagyon komoly probléma lesz, amelyet meg kell majd oldani” – jegyezte meg Lubomír Dvorák.
A tandíj bevezetésének kérdése nem új Csehországban, s az utóbbi években már többször is felmerült. A parlament alsóháza legutóbb 2004-ben söpört le egy tandíj-bevezetési javaslatot, amelyet a Rektorok Cseh Konföderációja szintén támogatott. A javaslat az egyetemi vagy főiskolai tandíj maximális évi összegét 8000 koronában (mintegy 80 ezer forint) határozta meg. Ez az összeg akkoriban a havi statisztikai átlagkereset felének felelt meg. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös európai harci alakulat

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok… Tovább olvasom