Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A tánc mint az életöröm forrása

A tánc ragyogóan karbantartja a testet és a lelket egyaránt. Olyan izmokat is fejleszt, melyekről a „nem táncosok” azt sem tudják, hogy léteznek.

Fejleszti a személyiséget, sikerre nevel – hívja föl a figyelmet az egész ország által nézett Szombat esti láz zsűritagja, a Szegeden élő Pálinkó Lujza.

– Táncőrületben úszik az ország, vagy csak ül a tévé előtt, alig várva, mikor kezdődik a Szombat esti láz vagy a Megatánc?

– Jó lenne, ha nemcsak ülne, jó lenne, ha ezek a műsorok kedvet csinálnának az embereknek ahhoz, hogy elkezdjenek táncolni, pusztán egészségügyi okokból is – mondja Pálinkó Lujza, hússzoros magyar bajnok versenytáncban, a Szombat esti láz szegedi származású zsűritagja, tánciskola-igazgató.

A tánc – hívja föl a figyelmet –, ha rendszeresen és hosszú távon műveljük, testi-lelki egészségformáló erővé válhat. Az izomzat harmonikusan fejlődik, az izomzat arányosabb lesz, mint bármily sportág alkalmazása esetén. A tánc minden egyes mozdulata „meg van szerkesztve", s nem létezik olyan izom, izomcsoport, amely ebből az összetett mozgássorozatból kimaradna.

Fejlődő izmok

Minden izomra, izomcsoportra hat, még az olyanokra is, mint például a bordaközi izmok, melyekről az ember, ha nem táncol, azt sem tudja, hogy léteznek. Az izmok nemcsak arányosan, hanem időtállóan fejlődnek, ha valaki kondigépezik, tapasztalhatja, hogy amint abbahagyja, az izmok rögtön elkezdenek visszafejlődni. A tánc esetében ez nem történik meg. S az izmok fejlődése tehermentesíti a csontokat, az ízületeket, így csökken az ortopédiai betegségek létrejöttének lehetősége.

Pozitív érzelemvilág

Lelkileg is kitűnően hat az emberre a tánc, hozzájárulva a személyiség fejlődéséhez. Táncolni az ember minimum kettesben táncol, s mindkettejüknek alkalmazkodni kell a másikhoz. Ez az alkalmazkodás a mindennapi életben rendkívül fontos, ha valaki tud alkalmazkodni, megelőzheti a konfliktusokat, illetve az azokból adódó lelki betegségeket.
A táncnak nemcsak betegségmegelőző, hanem elősegíti az önismeret kialakítását, mások jobb észlelésének készségét, így a jó társkapcsolat kialakítását és a döntési helyzetekben való magabiztosságot is.

F. Cs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van-e már karácsonyi hangulata?

Tovább olvasom