Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A tanár úr emléke

Most lenne hetvenéves Kunsziget szülötte, a betegségében tragikusan korán elhunyt Dubi István. Ám „a tanár úr” így is maradandót alkotott, amit sokan azóta sem felejtettek el, ezért a község nemrégiben emléktáblát avatott tiszteletére.
„ Harminc éve veszítette el Kunsziget a község meghatározó személyiségét, Dubi Istvánt. Az egész falu becsülte. Programokat szervezett mint kultúrház-igazgató a felnőtteknek a hatvanas évek végén, az ifjúságnak vetélkedőket vasárnaponként. Igazi elkötelezettje volt a falu közművelődé-

sének. Magas szinten szervezte a közéletet az anyák napi műsoroktól az irodalmi előadói estekig. Nagyszerű közéleti munkája mellett tanárként dolgozott az iskolában. Inkább a reáliák vonzották, bár rajzot is szívesen tanított, sőt, a festészettel is kacérkodott. Okos, higgadt óravezetéséért, logikus magyarázataiért tanítványai tisztelték, emberségéért szerették. Kitüntető helyen szerepelt munkásságában az iskolai mozgalmi élet szervezése: kirándulások, tantárgyi vetélkedők, táborozások. Nemcsak a gyerekekkel, a pedagógusokkal, kollégáival szemben is lojalitás jellemezte. Pista barátom az én iskolavezetői munkámat is segítette” – ezekkel a szavakkal javasolta Fűzfa Ottó nyugalmazott iskolaigazgató, hogy valamelyik kunszigeti intézmény falán Dubi István emlékét megörökítsék. A képviselő-testület egyetértett vele, a napokban felavatták az emléktáblát születésének hetvenedik, halálának harmincadik évfordulója alkalmából. Az ünnepségen Lendvai Ivánné polgármester köszöntő szavai után az egykori kolléga, Stoller Imre méltatta a tanár úr emlékét. A volt tanítványok nevében dr. Fűzfa Balázs mondott beszédet. A megemlékezésen az is elhangzott, hogy Dubi István korán özvegyen maradt felesége egyedül is felnevelte, taníttatta két fiukat, az egyik édesapja példáját követve szintén a helyi iskola tanára lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a… Tovább olvasom