Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A támogatáshoz cím kell

Tétje van annak, hogy egy befektetési övezet elnyerje az ipari park minősítést. A pályázattal megszerezhető rang ugyanis további pályázatokkal elnyerhető uniós és hazai anyagi pénzcsapokat nyit meg. Magyarországon 190, Csongrád megyében 14 ipari park működik.
A kistérség gazdaságának fejlesztése, új munkahelyek teremtése, a foglalkoztatás bővítése a célja az ipari parkoknak – szól a rang elnyerésére 1997 óta pályázatot kiíró gazdasági minisztérium meghatározása a www.parkinfo.hu honlapon.

Sokféle funkció

A skála ma Magyarországon széles: a zöldmezős nagybefektetőkkel rendelkező ipari parkoktól kezdve, a professzionális üzemeltetésű magántulajdonú parkokon át a vegyes területi hasznosítású barnamezős, vagy éppen agrárparkokig terjed. A gazdasági tevékenység térbeli koncentrálását rejtő kifejezés többféle funkciót takar, amit az ipari park elé biggyesztett jelző (például agrár, technológiai, tudományos, innovációs) fejez ki.

A dél-alföldi régió ipari parkjaiban a betelepülés aránya kisebb például a Nyugat-Dunántúl vagy az észak-magyarországi hasonló övezetihez képest – tájékoztat Pitó Enikő. Az ITD Hungary regionális központjának igazgatója szerint egyre több vállalkozás ismeri föl az ipari parki lét előnyeit. Nemcsak azt a környezetvédelmi szempontot, amely szerint a városközpontból ki kell települni, hanem azt is, hogy pluszszolgáltatásokhoz, forrásokhoz juthatnak. Ugyanakkor egy ipari park kívánatosságát eldönti földrajzi elhelyezkedése, az ott rendelkezésre álló közműkapacitás és az infrastruktúra kiépítettsége, illetve a rendelkezésre álló terület nagysága.

Szakosodás

Régió és megye

A Dél-Alföld régió három megyéjében összesen 32 (Békésben és Bács-Kiskunban 9-9, Csongrádban 14) ipari park működik. Megyénkben a kitüntető cím viselője: az Algyő és Térsége Jura Ipari Park és Technológiai Központ, a Csongrádi Ipari Park, a Délép Ipari Park (Szeged), a Heavytex Ipari Park (Szeged), a Homokhát Térségi Agrár-Ipari Park (Mórahalom), a Hódmezővásárhelyi Ipari Park, a Kálvária Ipari Park (Szeged), a Kistelek és Térsége Ipari Park, a Klárafali Ipari Park, a Makói Ipari Park, a Nagylaki Ipari Park és Logisztikai Központ, a Szeko Ipari Park (Szeged), a Szentesi Ipari Park. Ezek közül a legrégebbi az 1997-ben alapított mórahalmi, a legújabb a 2005-ben született algyői, kisteleki és klárafalvi ipari park. A 14 megyebeli ipari park közül 6 önkormányzati tulajdonú, működtetésű. 
Az ITD Hungary tapasztalata szerint térségünk iránt továbbra is intenzív a befektetői érdeklődés, e szempontból Szegeden értékes például a város északi iparterülete, vagy az algyői ipari park. A megyebeli ipari parkok között – földrajzi elhelyezkedésükből következően is – szakosodás figyelhető meg: például a mórahalmi élelmiszer-ipari, agrárlogisztikai és csomagolástechnikai cégeket vonz, míg a makói fém- és
gépipari, valamint logisztikai vállalkozásokat. Egy-egy betelepülő döntését befolyásolja az is, hogy az adott településen és annak fél órán belül megközelíthető környezetében milyen szakképzett munkaerő áll rendelkezésre, illetve milyen az oktatási struktúra.

Megfigyelhető, hogy ezért például az algyői Jura Ipari Park a környezetvédelemmel, illetve a kőolajjal, fém- és autóiparral kapcsolatos, míg a szentesi a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó, valamint élelmiszer-ipari cégek, befogadására alkalmas. A már betelepült cégek is képesek meghatározni az ipari park profilját, mint például Csongrádon vagy Klárafalván. Ugyanakkor a szegedi ipari parkok rugalmasak: a zöldmezős és a barnamezős beruházások fogadására is találni alkalmasat. Sajnos jellemző az is, hogy a cím egyes birtokosai az utóbbi években nem túl aktívak, ennek következtében az ITDH nem tudja őket bekapcsolni információs rendszerébe. A sikeres ipari park menedzseléséhez elengedhetetlenül szükséges a parkba betelepült cégek számára nyújtott szolgáltatások minősége és mennyisége, és az ipari parkot működtető önkormányzat vagy cég üzleti szemléletű hozzáállása. A befektetők érdeklődésére az ITD Hungary automatikusan ajánlja a térség ipari parkjait, melyek közműkapacitásáról, profiljáról, szabad területeiről folyamatosan frissített adatbázissal rendelkezik.

Szolgáltatás dömping

Rang és súly

Idén márciusban 11 pályázó nyerte el az „ipari park" minősítést Magyarországon. Ipari park címmel 179 szervezet működött 2006-ig. E befektetési övezetek közül a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) pénzforrásaira 67, integrátori ipari park pályázhat. A többiek a 7 regionális operatív program (ROP) alapján számíthatnak támogatásra – például a dél-alföldi ROP ilyen forrásait 14 itteni park célozhatja meg. Ugyanakkor a ROP-os besorolású ipari parkba betelepült vállalkozás is pályázhat például a GOP technológiakorszerűsítési konstrukciójára.  
Az egyik legjobb adottságokkal a Jura Ipari Park rendelkezik: a kétszer kétsávos 47-es úton és vasúton is jól megközelíthető 70 hektárnyi területen 38 cég dolgozik (30 százaléka az olajiparhoz kötődik). Alig van már „kiadó hely", de például irodaházukba bérlőket, például fejlesztéssel foglalkozókat várnak, és egy nagyobb, meghatározó cég fogadására is készek. A terület és a szolgáltatások korszerűsítésére (például a csatorna- és az elektromos hálózat renoválásra, az ipari víz, önálló weblap biztosítására) az elmúlt három évben százmillió forintot költött az ipari park üzemeltetője, az Algyő Park Kft. – tudjuk az ügyvezetőtől, Ormay Tamástól. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Jura a kiemelt, integrátori szerepkörű ipari parkok körébe tartozik. Az egymásnak kedvezménnyel nyújtott munka, közösen működtetett őrző-védő szolgáltatás tovább javíthatja itteni cégek együttműködését. A Jura az ITDH rendszeres partnere.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szex és New York: hat hét múlva kezdődik a forgatás

„Pár hét és kezdődik a forgatás" – jelentette be Sarah Jessica Parker, a Szex és New York Carrie Brad-shaw-ja. Na nem a sorozatot folytatják – sok rajongó bánatára –, hanem a tv-sorozatból készülő film forgatása indul hat hét múlva. Tovább olvasom