Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

A talp jeleiből olvas Szőke kapitány

Szőke Andrást a moziból, tévéből ismeri a közönség, kevesen tudják azonban, hogy elsősorban nem színésznek tartja magát.

Szőke Andrást a moziból, tévéből ismeri a közönség, kevesen tudják azonban, hogy elsősorban nem színésznek tartja magát: közelebb állnak a szívéhez a természetes gyógymódok, mint a kamera. Taliándörögdi otthonában gyógynövényeket termeszt, masszíroz, s egy tradicionális keleti fürdőben piheni ki a fáradalmakat.

Egy igazi egészségközpont várja haza a forgatások után Szőke Andrást, amelyet kedvesével vezet a hétszáz lelkes faluban.

– Az archaikus gyógyítás érdekel, amihez nem kell elektronika, nem kellenek műszerek – a masszázs, a köpölyözés, a fül- és testgyertya –, régi receptek alapján készítek teát, borogatást, akár a falusi gyógyítók.

– A divat nem éppen ennek kedvez: mindenhol a keleti technikákat istenítik a thai masszázstól a jógáig...

Az indiai, tibeti gyógymódoknak, de még a
homeopátiának is a gyökerei jelen vannak a magyar kultúrában. Nagyon régen és sok helyen gyökerezik az általam vallott holisztikus szemlélet, amely azt mondja, hogy az egész embert egységként kell kezelni.
Szőke András tizennyolc éve foglalkozik természetes gyógymódokkal, a színészet nála csak ezután következik.
– Nem biztos, hogy az ázsiai, közel-keleti technikák olyan távol állnak a mi hagyományainktól! A régi apátságok levéltáraiból igazi kincsek kerülnek elő: kéziratok, naplótöredékek, amelyek bizonyítják, hogy a papok régen egész tárházát ismerték a gyógyító szereknek, technikáknak. Jó látni, hogy Pannonhalmán kezdik újra felfedezni ezeket, s már készül gyógytea, likőr az ősi receptúra alapján.

– Két forgatás között levéltárakban kutat ősi receptek után?

– Pontosan. Jó pár éve otthon, Taliándörögdön kezdtem helytörténettel foglalkozni, és sok minden a kezembe került. Később láttam, hogy az indiai, tibeti gyógymódoknak, de még a homeopátiának is a gyökerei jelen vannak a magyar kultúrában. Nagyon régen és sok helyen gyökerezik az általam vallott holisztikus szemlélet, amely azt mondja, hogy az egész embert egységként kell kezelni. Jó lenne észrevenni, hogy az ember nemcsak „futóműből" áll, s foglalkozni az olyan elhanyagolt testtájakkal is, mint például a has vagy a mellkas, amelyek a legfontosabb szerveinket rejtik.

– Ha már az egységnél tartunk, s a lelket is kezeli: mi az, amit a vendégei hazavihetnek az ön eldugott kis falujából?

– A legtöbben a folyamatos teljesítésbe, bizonyításba „buknak bele" – ez van a munkahelyen, a családban –, és sokaknak nincs ideje a jelenre. Sokkal fontosabb, hogy élvezzük az életet! Nem teljesíteni, hanem megélni kell a pillanatokat – még a fájdalmasakat is –, hogy ne vesszen el a legnagyobb élmény: a rácsodálkozás öröme.

– Jól sejtem, hogy nem nagyon kell orvoshoz fordulnia, gyógyszertárba járnia?

– A párommal egymást kezeljük, ha szükség van rá, de sajnos sokat dolgozom, otthon pedig sokat oktatunk, így például masszázshoz gyakran csak akkor jutok, ha valamelyik tanítványom rajtam gyakorol. Igaz, utána hetekig tudom húzni az igát!

– Visszatérve a hagyományokhoz: újra felfedezi az ősi alapanyagokat is?

Lábról olvas

Van egy különleges technika is, amellyel Szőke András régóta foglalkozik: bár a mondás szerint a szem a lélek tükre, képes az emberek talpából olvasni.

– Talpdiagnosztikával foglalkozom, ami egy kicsit hasonlít a reflexológiához: a talp jelzéseiből, elváltozásaiból következtetni tudok azokra a testi és lelki terhekre, amelyeket az ember akár évtizedeken keresztül cipelhet magával anélkül, hogy tudatosítaná magában. Van, amikor ezek még a születésünk előtt gyökereznek, például ha valakinek a szülei fiút vártak, s mégis kislányuk született. Lehet, hogy a megfelelési kényszer egész életében elkíséri az illetőt.
– Igyekszem, hiszen nekünk, magyaroknak a saját kultúránkban gyökerező, saját környezetünkben fellelhető kincsekkel kell elsősorban élnünk. Ott van például a disznózsír, amely a szocializmusban, amikor a magyar szakemberek rá voltak szorulva arra, hogy mindent maguk csináljanak, a legtöbb kenőcsnek volt a vivőanyaga. Nem véletlenül, hiszen nagyszerűen hidratál, és hasonlóan működik, mint testünk külső szövetanyagai. Itt vannak körülöttünk az elfeledett gyógyító anyagok, csak ki kell nyújtanunk értük a karunkat!

– Amit eddig elmesélt, első hallásra is teljes embert kíván. Hol áll a természetgyógyászat és hol a színészet a fontossági sorrendben?

– Tizennyolc éve foglalkozom természetes gyógymódokkal, a színészet csak ezután következik, csak éppen ennek kisebb a publicitása, mint a filmeknek, a reklámoknak. Az utóbbi a kompromisszum, amelyet megkötöttem, hogy tudjam végezni, amit a legjobban szeretek, hogy taníthassak, kutathassak, vagy hogy azokon is segíthessek, akik ezt egyébként nem engedhetnék meg maguknak. Más kérdés, hogy ennek a „barternek" nagy ára van: óhatatlanul beskatulyáznak, de aki eladja a lelkét az ördögnek, annak el kell fogadnia, hogy a sarki hentesnek mindig Szőke kapitány marad...!

Pomaranski Luca

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavették

Brüsszel» Visszavették a Kereszténydemokrata Néppártot (KDNP) az európai… Tovább olvasom